Επικαιρότητα

Στο 100% οι αποζημιώσεις για το 2023, από τις 20/2 οι πληρωμές – Τι λέει ο Α. Λυκουρέντζος στην ΕΡΤ – Galaksias.com

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη σημερινή του συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2024, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20η Φεβρουαρίου 2024. Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15η Απριλίου 2024, και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023.

Όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου, «Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως εδιαδίδοντο τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων. Η οικονομική ευρωστία του ΕΛΓΑ είναι ισχυρή διότι τα σημερινά διαθέσιμα του Οργανισμού, για πληρωμή αποζημιώσεων, υπερβαίνουν τα 150 εκ. €, ενώ αναμένονται οι εισπράξεις από οφειλές προς τον Οργανισμό άνω των 120 εκ. €, προς διάψευση όσων υποστήριζαν ότι ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να καταβάλλει τις αποζημιώσεις του έτους 2023.».

Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στo ΕΡΤNEWS και τον εκπομπή “UPDATE” με τον Θάνο Σιαφάκα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Επιπροσθέτως, μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν στον ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Οικονομικών, 15 εκ. € για την πληρωμή των διοικητικών δαπανών και των λειτουργικών του εξόδων του Α’ εξαμήνου 2024, και επιπλέον 110 εκ. € για τη συνέχιση πληρωμής αποζημιώσεων στο πλαίσιο του ad-hoc προγράμματος καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Εlias.

Ο ΕΛΓΑ με τη στήριξη της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, εξακολουθεί να διαθέτει φερεγγυότητα και αξιοπιστία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, και να κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγροτών, οι οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: “Η ταχύτερη κατά δύο μήνες καταβολή αποζημιώσεων του 2023, στους δικαιούχους παραγωγούς, που έχουν υποστεί ζημιές, κατέστη δυνατή χάρη στη σκληρή δουλειά των υπαλλήλων και στελεχών του ΕΛΓΑ. Θέλω να συγχαρώ όλους και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ανδρέα Λυκουρέντζο και το ΔΣ του Οργανισμού, γιατί κατανοώντας την αξία που έχει για τους αγρότες η γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων, υπερέβαλαν εαυτούς για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η πληρωμή κατά 100% των αποζημιώσεων στους αγρότες, διαψεύδει τις Κασσάνδρες και αποδεικνύει ότι ο ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουν με πράξεις τον πρωτογενή τομέα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button