Επικαιρότητα

Ένα χωριό πίνακας ζωγραφικής στο Πήλιο – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα – Galaksias.com

Βόλτα σε έναν από τους ωραιότερους, κρυφούς οικισμούς του Κεντρικού Πηλίου, τις Πινακάτες θα κάνουμε μέσα από το βίντεο του Βασίλη Παπανικολάου. Πολύ κοντά στις πιο τουριστικές Μηλιές και τη Βυζίτσα, οι Πινακάτες βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Βυζίτσα σε μέσο υψόμετρο 560μ. Το χωριό απέχει περίπου 25 χλμ από το Βόλο και προσεγγίζεται με ασφάλτινο δρόμο.

Αν και το όνομα παραπέμπει σε πίνακα ζωγραφικής, εμάς τουλάχιστον πίνακα μας θυμίζει, σύμφωνα με την παράδοση το χωριό πήρε το όνομά του από τα ξύλινα πινάκια (πιάτα) που έφτιαχναν οι πρώτοι κάτοικοί του.

Οι Πινακάτες είναι χτισμένες αμφιθεατρικά σε μία κατάφυτη τοποθεσία, με πολλά και χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής, που αποτυπώνονται τόσο στα επιβλητικά αρχοντικά όσο και στα μικρότερα λαϊκά σπίτια. Θεωρούνται το πιο καλοδιατηρημένο αρχιτεκτονικά χωριό στο Πήλιο, κι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός από το 1979. Στην πλατεία του χωριού, δεσπόζει ο επιβλητικός πλάτανος των πεντακοσίων ετών, η βασιλική του Αγίου Δημητρίου και μια μαρμάρινη βρύση του 1894.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button