Υγεία & Διατροφή

Οι εθνοτικές δολοφονίες σε μια πόλη του Σουδάν άφησαν μέχρι και 15.000 νεκρούς – Galaksias Portal News

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Μεταξύ 10.000 και 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια πόλη στην περιοχή του Δυτικού Νταρφούρ του Σουδάν πέρυσι σε εθνοτική βία από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και τη συμμαχική αραβική πολιτοφυλακή, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που είδε το Reuters την Παρασκευή.

Στην έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ανεξάρτητοι παρατηρητές κυρώσεων απέδωσαν τον απολογισμό στην Ελ Τζενέινα σε πηγές πληροφοριών και τον συνέκριναν με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλο το Σουδάν από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 15 Απριλίου 2023, μεταξύ του σουδανικού στρατού και των RSF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παρατηρητές περιέγραψαν επίσης ως «αξιόπιστες» κατηγορίες ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη στις RSF «αρκετές φορές την εβδομάδα» μέσω του Αμτζαράς, στο βόρειο Τσαντ. Ανώτατος Σουδανός στρατηγός κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο ότι υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια των RSF.

Σε επιστολή προς τους παρατηρητές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν ότι 122 πτήσεις είχαν παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αμτζαράς για να βοηθήσουν τους Σουδανούς που φεύγουν από τον πόλεμο. Το Σάββατο, αξιωματούχος των ΗΑΕ είπε στο Reuters ότι απηύθυνε πρόσκληση στους παρατηρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο στο Αμτζαράς «για να μάθουν από πρώτο χέρι για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες που αναλαμβάνουν τα ΗΑΕ για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την τρέχουσα σύγκρουση».

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν στο ανατολικό Τσαντ, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα νότια του Αμτζαράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του περασμένου έτους, η Ελ Τζενέινα βίωσε «έντονη βία», έγραψαν οι παρατηρητές, κατηγορώντας τις RSF και τους συμμάχους ότι στόχευσαν την αφρικανική φυλή Μασαλίτ σε επιθέσεις που «μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι RSF είχαν προηγουμένως αρνηθεί τις κατηγορίες και είπαν ότι οποιοσδήποτε από τους στρατιώτες τους διαπιστωθεί ότι εμπλέκεται θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. Οι RSF δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο του Reuters.

«Οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν, συντονίστηκαν και εκτελέστηκαν από τις RSF και τις συμμαχικές αραβικές πολιτοφυλακές τους», έγραψαν οι παρατηρητές κυρώσεων στην ετήσια έκθεσή τους προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Πυροβολήστε στο κεφάλι»

Το Reuters πέρυσι εξιστόρησε την εθνοτικά στοχευμένη βία που διαπράχθηκε στο Δυτικό Νταρφούρ. Σε εκατοντάδες συνεντεύξεις στο Reuters, οι επιζώντες περιέγραψαν φρικτές σκηνές αιματοχυσίας στην Ελ Τζενέινα και στην 30 χιλιομέτρων διαδρομή από την πόλη μέχρι τα σύνορα με το Τσαντ καθώς οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή.

Η έκθεση των παρατηρητών περιελάμβανε παρόμοιους υπολογισμούς. Είπαν ότι μεταξύ 14 και 17 Ιουνίου, περίπου 12.000 άνθρωποι έφυγαν από την Ελ Τζενέινα με τα πόδια για το Άνδρε, στο Τσαντ. Οι Μασαλίτ ήταν η πλειοψηφία στο Ελ Τζενέινα μέχρι που οι επιθέσεις ανάγκασαν στη μαζική τους έξοδο.

«Όταν έφτασαν στα σημεία ελέγχου των RSF, γυναίκες και άνδρες χωρίστηκαν, παρενοχλήθηκαν, ερευνήθηκαν, ληστεύτηκαν και δέχθηκαν σωματική επίθεση. Οι RSF και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές πυροβόλησαν αδιακρίτως εκατοντάδες ανθρώπους σταπόδια για να τους εμποδίσουν να τραπούν σε φυγή», ανέφεραν οι παρατηρητές.

«Οι νεαροί άνδρες στοχοποιήθηκαν ιδιαίτερα και ανακρίθηκαν για την εθνικότητα τους. Πολλοί εκτελέστηκαν συνοπτικά με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι. Γυναίκες δέχθηκαν σωματική και σεξουαλική επίθεση. Αδιάκριτοι πυροβολισμοί τραυμάτισαν και σκότωσαν επίσης γυναίκες και παιδιά», σύμφωνα με την έκθεση.

Όλοι όσοι μίλησαν στους παρατηρητές ανέφεραν «πολλά πτώματα κατά μήκος του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και νεαρών ανδρών. Οι παρατηρητές ανέφεραν επίσης «ευρεία» σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις που διαπράχθηκε από τις RSF και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές.

Νέα δύναμη πυρός

Οι παρατηρητές είπαν ότι η κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του Νταρφούρ από τις RSF βασίστηκε σε τρεις γραμμές υποστήριξης – αραβικές συμμαχικές κοινότητες, δυναμικά και πολύπλοκα χρηματοοικονομικά δίκτυα και νέες γραμμές στρατιωτικού εφοδιασμού που διασχίζουν το Τσαντ, τη Λιβύη, και το Νότιο Σουδάν.

Οι αποστολές του ΟΗΕ για το Τσαντ, τη Λιβύη και το Νότιο Σουδάν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Τα πολύπλοκα οικονομικά δίκτυα που δημιουργήθηκαν από τις RSF πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου τους επέτρεψαν να αποκτήσουν όπλα, να πληρώσουν μισθούς, να χρηματοδοτήσουν εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης, να ασκήσουν λόμπι και νααγοράσουν την υποστήριξη άλλων πολιτικών και ένοπλων ομάδων», έγραψαν οι παρατηρητές, προσθέτοντας ότι οι RSF χρησιμοποίησαν τα έσοδα από την προπολεμική τους επιχείρηση χρυσού για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο έως και 50 εταιρειών σε διάφορους κλάδους.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος «το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που εξαγόταν προηγουμένως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τώρα μεταφέρθηκε λαθραία στην Αίγυπτο», ανέφεραν οι παρατηρητές.

Η νέα δύναμη πυρός που απέκτησαν οι RSF «είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ισορροπία των δυνάμεων, τόσο στο Νταρφούρ όσο και σε άλλες περιοχές του Σουδάν», αναφέρει η έκθεση.

Οι RSF πρόσφατα σημείωσαν στρατιωτικά κέρδη, παίρνοντας τον έλεγχο της Βαντ Μαντανί, μιας από τις μεγάλες πόλεις του Σουδάν, και εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ.

Το Σάββατο, αξιωματούχος των ΗΑΕ επανέλαβε τις αρνήσεις ότι η χώρα έχει εμπλακεί σε στρατιωτική υποστήριξη σε οποιοδήποτε από τα αντίπαλα κόμματα του Σουδάν.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόνισαν ότι δεν προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά σε κανένα από τα εμπόλεμα μέρη και δεν παίρνουν μέρος στην τρέχουσα σύγκρουση», δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος σε γραπτή δήλωση στο Reuters.

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν επίσημα ότι τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και ότι οι RSF και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές είχαν επίσης διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εθνοκάθαρση.

Ο πόλεμος άφησε σχεδόν τους μισούς από τους 49 εκατομμύρια ανθρώπους του Σουδάν να χρειάζονται βοήθεια, ενώ περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – καθιστώντας το Σουδάν τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως – ενώ η πείνα αυξάνεται.

Οι παρατηρητές των κυρώσεων είπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι «ένα πλεόνασμα διαδρομών διαμεσολάβησης, οι παγιωμένες θέσεις των αντιμαχόμενων μερών και τα ανταγωνιστικά περιφερειακά συμφέροντα σήμαιναν ότι αυτές οι ειρηνευτικές προσπάθειες δεν είχαν ακόμη σταματήσει τον πόλεμο, ούτε είχαν επιφέρει πολιτική διευθέτηση ή είχαν μπορέσει να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση».

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button