Επικαιρότητα

Απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια – Η πρόβλεψη του Κώστα Λαγουβάρδου για την Κρήτη (vid) – Galaksias.com

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα και αύριο – Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και τα ισχυρά μποφόρ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στην Κρήτη,  η ψυχρή εισβολή που από το πρωί του Σαββάτου επηρεάζει την ηπειρωτική χώρα θα επηρεάσει και το νησί σήμερα Κυριακή.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι:

·         Οι  βροχοπτώσεις οι οποίες, όπως διακρίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί, θα είναι σημαντικές

·         Χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα

·         Καταιγίδες στα ανατολικά της Κρήτης, κυρίως από τις απογευματινές/βραδινές ώρες της Κυριακής

·         Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι οι οποίοι στα δυτικά και τοπικά στα νότια του νησιού μπορεί να φτάσουν στα 8 μποφόρ

·         Ο υψηλός κυματισμός στις βόρειες παραλιακές  περιοχές του νησιού

·         Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το προβλεπόμενο ύψος  βροχής μέχρι το βράδυ της Κυριακής 21/01, με τα συνολικά ύψη βροχής να ξεπερνούν τοπικά τα 50-70 χιλιοστά:

Απαγορευτικό απόπλου
Εντωμεταξύ, σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι συνδέσεις Αγ. Μαρίνα – Στύρα, Βόλος – Σποράδες, Καβάλα – Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα το πρωινό δρομολόγιο θα εκτελεστεί μόνο στη γραμμή Κεραμωτή – Λιμένας Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλούνται πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η πρόγνωση του καιρού για ολη τη χώρα σήμερα Κυριακή και τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά του καιρού για Κυριακή και Δευτέρα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

β) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

α) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

β) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα προβλέπονται:

α. Την Κυριακή (21-01-24) μέχρι τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς στις Σποράδες. Από την αρχή της ημέρας μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τη νύχτα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που βρίσκεται σε ισχύ: «Από τα ξημερώματα της Κυριακής χιονίζει και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδος καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος. Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο».

Χιόνια στα βόρεια

Η χώρα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, καιρικά, βόρεια και νότια. Η ψυχρή εισβολή, με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Ελλάδα. Στο νότιο τμήμα της χώρας έχουμε μόνο μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους.

Σήμερα στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. 

Μεταξύ άλλων, σε Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, ο υδράργυρος έχει πέσει υπό το μηδέν.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο χθες κατέγραψε «βουτιά» κατά 18 βαθμούς μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που φιλοξενείται εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button