Κόσμος

Οι επιστήμονες ετοιμάζουν εμβόλιο για πιθανή επόμενη πανδημία – Ειδήσεις

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ανάπτυξης και Αξιολόγησης Εμβολίων που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη Porton Down της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι «εξοπλισμένο» με τους πιο θανατηφόρους ζωντανούς ιούς στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian αλλά και η Daily Mail, παρόλο που αρχικά επικεντρώθηκαν στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι νέων παραλλαγών της COVID-19, οι 200 επιστήμονες του Κέντρου στοχεύουν πλέον στην ανάπτυξη πρωτότυπων εμβολίων για την αντιμετώπιση της επονομαζόμενης «ασθένειας Χ», του επόμενου δηλαδή πιθανού πανδημικού παθογόνου.

Μάλιστα η καθηγήτρια Dame Jenny Harries, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας, ανέφερε ότι: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι προετοιμαζόμαστε. Έτσι, εάν έχουμε μια νέα ασθένεια Χ, ένα νέο παθογόνο, να έχουμε κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτής της δουλειάς εκ των προτέρων. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να την αποτρέψουμε [μια πανδημία]. Αλλά αν δεν μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε, τότε έχουμε ήδη αρχίσει να αναπτύσσουμε εμβόλια και θεραπευτικά μέσα για να τη σταματήσουμε. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις απειλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη».

Το κέντρο συμπλήρωσε παράλληλα, πως η Βρετανία δεσμεύεται την αποστολή των 100 ημερών, έναν παγκόσμιο στόχο που έθεσε η G7 το 2021 για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά οποιασδήποτε νέας απειλής πανδημίας εντός 100 ημερών από την ταυτοποίησή της.

Η νόσος Χ αντιπροσωπεύει μια σοβαρή διεθνή επιδημία που θα μπορούσε να προκληθεί από ένα παθογόνο επί του παρόντος άγνωστο να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια.

Ο ΠΟΥ υιοθέτησε το όνομα το 2018, για να διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός του ήταν αρκετά ευέλικτος ώστε να προσαρμοστεί σε μια ασθένεια.

Στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις μεγαλύτερες μολυσματικές απειλές, εκτός από την νόσο Χ, εντοπίζονται ακόμη η COVID-19, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας- Κονγκό, οι ιοί Ebola και Marburg, ο πυρετός Lassa, τα σύνδρομα SARS και MERS, οι ιοί Nipa και Henipa, ο πυρετός της κοιλάδας Rift και ο ιός Zika.

Η ασθένεια Χ θα μπορούσε να προκληθεί από κάποιο άγνωστο μέχρι σήμερα παθογόνο των ζώων το οποίο δεν έχει προσβάλει ακόμη ανθρώπινους πληθυσμούς. Οι επιστήμονες λένε ότι η καταστροφή των οικοσυστημάτων ευνοεί όλο και περισσότερο την επαφή με άγρια ζώα, με κίνδυνο τη μετάδοση κάποιας ζωονόσου.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί επίσης κινδύνους παθογόνων παραγόντων που μεταφέρονται από φορείς όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια που εμφανίζονται σε μέρη που δεν ενδημούσαν.

Άλλοι εικάζουν ότι η νόσος Χ θα μπορούσε να ξεκινήσει από κάποιο συνθετικό ιό που θα απελευθερωνόταν από κάποιο εργαστήριο ως αποτέλεσμα ατυχήματος ή ακόμη και τρομοκρατικής ενέργειας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button