Κόσμος

Πυρά κατά της Σκότλαντ Γιαρντ για αποτυχία στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ανηλίκων – Galaksias.com

Σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή 9/2, η επιθεώρηση της αστυνομίας και των υπηρεσιών πυρόσβεσης και διάσωσης (HMICFRS) επισημαίνει ότι η «έλλειψη κατανόησης της φύσης και των διαστάσεων της (σεξουαλικής και εγκληματικής) εκμετάλλευσης ανηλίκων» αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ικανότητά της να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας γίνεται σε μία στιγμή που η Μητροπολιτική Αστυνομία πασχίζει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού έπειτα από σειρά ηχηρών σκανδάλων των τελευταίων ετών, που περιλαμβάνουν την καταδίκη αστυνομικών για δολοφονίες ή βιασμούς κατά συρροή.

Η επιθεώρηση αναφέρεται στο «θετικό έργο» της αστυνομίας του Λονδίνου κυρίως σε ό,τι αφορά τις ομάδες καταπολέμησης της ηλεκτρονικής σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης ανηλίκων, ωστόσο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για το έργο της σε ορισμένους τομείς.

Η σοβαρή ανησυχία αφορά την χρήση γλώσσας που μετατρέπει τα θύματα σε κατηγορούμενους, την απουσία σύνδεσης ανάμεσα σε εξαφανισμένα παιδιά και εκμετάλλευση, την έλλειψη γνώσης του φαινομένου, τις καθυστερήσεις στην έναρξη ερευνών και τις χαμένες ευκαιρίες για τον εντοπισμό υπόπτων.

Η έκθεση περιέχει επίσης συστάσεις για την βελτίωση της εκπαίδευσης, την καταπολέμηση της χρήσης γλώσσας που τοποθετεί το θύμα σε θέση κατηγορούμενου και της διαχείρισης της πορείας των ερευνών.

Ο επικεφαλής της HMICFRS Λι Φρίμαν τονίζει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ «οφείλει να φθάσει στην πλήρη κατανόηση των κινδύνων που διατρέχουν οι ανήλικοι και ότι το προσωπικό της θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο για να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τους κινδύνους αυτούς».

Η Σκότλαντ Γιαρντ οφείλει να υλοποιήσει τις συστάσεις αυτές καθολικά και χωρίς καθυστέρηση, σύμφωνα με τον Λι Φρίμαν.

Απάντηση

Απαντώντας στην δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο διοικητής Κέβιν Σάουθγουερθ, επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Προστασίας στην Μητροπολιτική Αστυνομία, εκφράζει την βαθιά του λύπη για τα παιδιά και τις οικογένειες στις προσδοκίες των οποίων δεν ανταποκρίθηκε η Σκότλαντ Γιαρντ και διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ήδη ληφθεί σημαντικά μέτρα με βάση τις συστάσεις της επιθεώρησης.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Σκότλαντ Γιαρντ έχει εκπαιδεύσει 1.200 αστυνομικούς για την προστασία των ανηλίκων, 400 αστυνομικούς υπεύθυνους για έρευνες με αντικείμενο τις εξαφανίσεις παιδιών, έχει αυξήσει τον αριθμό των αστυνομικών που ασχολούνται με τις έρευνες για την εκμετάλλευση ανηλίκων και σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των αγνοουμένων παιδιών οι φάκελοι των οποίων χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button