Κόσμος

Αύξηση σε αντισημιτικά περιστατικά μετά τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς – Τι δείχνει μελέτη

Ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών στην Ελβετία έχει αυξηθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την ισραηλινή απάντηση στη Γάζα, όπως προκύπτει από έκθεση τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η μελέτη της «Ελβετικής Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων» και του «Ιδρύματος κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού» έδειξε ότι ο αριθμός των αντισημιτικών επιθέσεων που δεν έγιναν διαδικτυακά εκτινάχθηκε στις 155 μέσα στο 2023 -οι περισσότερες από αυτές μετά τις 7 Οκτωβρίου- από 57 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός τον προηγούμενο χρόνο.

«Άνευ προηγουμένου αύξηση»

Η «άνευ προηγουμένου αύξηση» στα περιστατικά αυτά περιλαμβάνει δέκα σωματικές επιθέσεις -από μία που ήταν τον προηγούμενο χρόνο- αναφέρει η μελέτη, μαζί με λεκτικές επιθέσεις, αντισημιτικού περιεχομένου γκράφιτι και πλακάτ με αντισημιτικά μηνύματα.

«Ως αποτέλεσμα των φρικτών τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, ο αντισημιτισμός έχει εμφανιστεί στην Ελβετία με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε», επισημαίνουν ο πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων Ραλφ Λιούιν και ο πρόεδρος του Ιδρύματος κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού Ζολτ Μπαλκανί-Γκερί σε εισαγωγή τους στην ετήσια έκθεση.

«Το πιο σοβαρό αντισημιτικό έγκλημα μίσους στην Ελβετία εδώ και δεκαετίες»

Μια από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις που έγιναν γνωστές σημειώθηκε στις 2 Μαρτίου, όταν ένας ορθόδοξος Εβραίος δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και υπέστη απειλητικά για τη ζωή του τραύματα από έναν Ελβετό έφηβο, υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτος τυνησιακής καταγωγής.

Το περιστατικό, το οποίο η Ομοσπονδία περιέγραψε ως το πιο σοβαρό αντισημιτικό έγκλημα μίσους στην Ελβετία εδώ και δύο δεκαετίες, προκάλεσε σοκ και ανησυχία και οδήγησε στη λήψη ενισχυμένων μέτρων σε εβραϊκές τοποθεσίες στη Ζυρίχη, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Περίπου 114 από τα αντισημιτικά περιστατικά στην Ελβετία τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν μετά τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η έκθεση.

Τα αντισημιτικά περιστατικά αυξήθηκαν και στο διαδίκτυο, όπου το 2023 καταγράφηκαν 975 από 853 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός τον περασμένο χρόνο. Σχεδόν τα μισά από τα περιστατικά που καταγράφηκαν το 2023 ήταν μετά τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button