Κόσμος

Οι ξενύχτηδες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη – Ειδήσεις

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεταγενέστερες ώρες ύπνου και αφύπνισης είχαν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής και διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους με συνήθειες ύπνου νωρίς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο χρονότυπος, ή η κιρκαδική προτίμηση, αναφέρεται στον προτιμώμενο χρόνο ύπνου και αφύπνισης ενός ατόμου και είναι εν μέρει γενετικά καθορισμένος, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξει», δήλωσε ο συγγραφέας Tianyi Huang, επιδημιολόγος. «Τα άτομα που είναι «νυχτοπούλια» μπορεί να χρειαστεί να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο ζωής τους, επειδή ο βραδινός χρονότυπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν προηγουμένως ότι τα άτομα με πιο ακανόνιστα προγράμματα ύπνου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις και ότι τα άτομα με βραδινούς χρονότυπους είναι πιο πιθανό να έχουν ακανόνιστα πρότυπα ύπνου. Για αυτήν τη μελέτη, ήθελαν να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ του χρονότυπου και του κινδύνου διαβήτη και εξέτασαν επίσης τον ρόλο των παραγόντων του τρόπου ζωής.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 63.676 γυναίκες νοσοκόμες από τη μελέτη Nurses’ Health Study II που συλλέχθηκαν από το 2009-2017 και περιελάμβανε τον αυτοαναφερόμενο χρονότυπο (τον βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως βραδινό ή πρωινό άτομο, την ποιότητα της διατροφής, το βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος, τον χρόνο ύπνου, συμπεριφορές καπνίσματος, χρήση αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα και οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Η ομάδα προσδιόρισε την κατάσταση του διαβήτη από τις αυτοαναφορές και τα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 11% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είχε σίγουρα βρεδινό χρονότυπο και το 35% ανέφερε ότι είχε σίγουρα πρωινό χρονότυπο. Οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν ως “ενδιάμεσοι”, που σημαίνει ότι είτε δεν ήταν ξεκάθαρα πρωινοί ούτε βραδινοί τύποι.

Αφού συνυπολογίστηκαν οι παράγοντες του τρόπου ζωής, ο βραδινός χρονότυπος συσχετίστηκε με 19% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μόνο το 6% είχε βραδινούς χρονότυπους. Μεταξύ εκείνων με τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, το 25% ήταν βραδινοί χρονότυποι.

Τα άτομα με βραδινούς χρονότυπους βρέθηκε ότι είναι πιο πιθανό να πίνουν αλκοόλ σε υψηλότερες ποσότητες, να έχουν μια δίαιτα χαμηλής ποιότητας, να κοιμούνται λιγότερες ώρες τη νύχτα, να καπνίζουν, να έχουν αυξημένο ΔΜΣ και χαμηλά ποσοστά σωματικής δραστηριότητας.

«Όταν ελέγχαμε για συμπεριφορές ανθυγιεινού τρόπου ζωής, η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χρονότυπου και του κινδύνου διαβήτη μειώθηκε αλλά παρέμεινε, πράγμα που σημαίνει ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής εξηγούν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτής της συσχέτισης», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Sina Kianersi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Brigham’s Channing Division of Network Medicine.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button