Κόσμος

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τα ταξίδια των εργαζομένων στο Ισραήλ – Φοβούνται αντίποινα από το Ιράν

«Προληπτικά, οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας», αναφέρει οδηγία που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορίσει τα ταξίδια των υπαλλήλων τους στο Ισραήλ υπό τον φόβο μιας επίθεσης από το Ιράν.

Το Ιράν έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Συρία πριν από 11 ημέρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Κάμερον τηλεφώνησε στον Ιρανό ομόλογό του για να τον παροτρύνει να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο, αλλά θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ομάδα που πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και διάφορες ομάδες πληρεξουσίων σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων -όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο- που συχνά πραγματοποιούν πλήγματα κατά των Ισραηλινών.

Ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης στο προξενείο ήταν ένας ανώτερος διοικητής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Αλ Κουτς στη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και άλλοι στρατιωτικοί.

Η επίθεση έγινε σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο διοικητής αρμόδιος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, Έρικ Κουρίλα, ταξίδεψε στο Ισραήλ για συνομιλίες με αξιωματούχους σχετικά με τις απειλές ασφαλείας.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, αλλά επισπεύσθηκε «λόγω των πρόσφατων εξελίξεων».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button