ΕνημέρωσηΠολιτική

Από την «σκιά» του πατέρα του, στο Μέγαρο Μαξίμου – Galaksias Portal News

Γενέθλια έχει σήμερα 04.03.2024 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που κλείνει τα 56. 

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της ΝΔ από τις 10 Ιανουαρίου 2016 και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 7 Ιουλίου 2019.

Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε από νωρίς στη ζωή του, μόλις στα 35 του χρόνια όταν και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Μόλις έκλεισε τα 45, ο Αντώνης Σαμαράς τον κάλεσε να γίνει για πρώτη φορά υπουργός αναλαμβάνοντας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στα 51 του εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Είναι παντρεμένος από το 1997 με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη. Το ζευγάρι χώρισε το 2008 και επανασυνδέθηκε το 2013.

«Κάθε οικογένεια και κάθε σχέση θα περάσει από δυσκολίες, κάποιες αντέχουν, κάποιες βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και κάποιες δεν αντέχουν. Περάσαμε με τη Μαρέβα μια μεγάλη δυσκολία, βρεθήκαμε χώρια για πέντε χρόνια, δεν χωρίσαμε, ήμασταν σε διάσταση, δεν είχαμε πάρει διαζύγιο», είχε δηλώσει ο ίδιος σε μία σπάνια συνέντευξή του πολύ αργότερα.

«Παρότι τα πέντε αυτά χρόνια ήταν δύσκολα και για τα παιδιά, τώρα είμαστε πιο καλά απ’ ό,τι ήμασταν, γιατί καταλάβαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, μπήκαμε ο ένας στη θέση του άλλου και η οικογένειά μας ξαναβρήκε μια πολύ όμορφη ισορροπία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής καριέρας φροντίζει να βρίσκει χρόνο για την οικογένειά του και αθλείται συστηματικά, μία συνθήκη που του επιτρέπει να κρατάει μια ισορροπία μεταξύ πολιτικής και προσωπικής ζωής. 

Τα πρώτα χρόνια, οι σπουδές στην Αμερική και η πολιτική

Γεννημένος στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1968, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το τέταρτο παιδί του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου και το πρώτο αγόρι.

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι με τρεις μεγαλύτερες αδελφές, την Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Εξωτερικών, την Αλεξάνδρα και την Κατερίνα.

Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλαιά οικογένεια πολιτικών με συγγενικούς δεσμούς με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική.

Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της πτυχιακής του εργασίας με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, από την «17 Νοέμβρη», ήταν ένα γεγονός κατά τη διάρκεια των σπουδών του που συγκλόνισε την οικογένειά του και σημάδεψε και τον ίδιο.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital.

Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης.

Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow».

Τον Απρίλιο του 2003 πήρε την απόφαση να εμπλακεί στην πολιτική και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με τη Νέα Δημοκρατία. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 2004 και το 2007, εξελέγη πρώτος στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, ωστόσο ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, δεν τον αξιοποίησε στην κυβέρνηση σε κάποιο ρόλο υπουργού ή υφυπουργού.

Τον όρισε, πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, πόστο το οποίο αξιοποίησε για δύο χρόνια για να ασχοληθεί εκτενώς με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει και στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας.

Η υπομονή του τα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή αλλά και η επιμονή του στη ΝΔ δικαιώθηκαν στις 25 Ιουνίου του 2013, όταν έγινε για πρώτη φορά υπουργός και ανέλαβε το πρώτο υπουργικό του χαρτοφυλάκιο, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015, οπότε παραιτήθηκε μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σε αυτές τις εκλογές εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.

Μετά την παραίτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη. Επικράτησε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στις 11 Ιανουαρίου 2016 και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 την οδήγησε ξανά στην εξουσία, για πρώτη φορά αυτοδύναμη από το 2009. Η ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 κέρδισε με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 8 Ιουλίου 2019, ο Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας και την επόμενη μέρα στις 9 Ιουλίου ορκίστηκαν τα μέλη της κυβέρνησης του.

Στον απόηχο διαμαρτυριών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στις 28 Μαρτίου 2023 την πρόωρη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου.

Στις εκλογές αυτές η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 40,79% και εξέλεξε 146 βουλευτές. Στις 22 Μαΐου ο Μητσοτάκης έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία παρέδωσε αυθημερόν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της νέας Βουλής.

Στις 25 Μαΐου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, μέχρι πρότινος πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στις 29 Μαΐου η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν νέες βουλευτικές εκλογές για τις 25 Ιουνίου.


Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 40,56% και στις 26 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός της Ελλάδας και την επομένη ορκίστηκε η κυβέρνησή του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τις εκλογές του Μαΐου αποφάσισε μέσω του TikTok να έρθει πιο κοντά με τους πολίτες και δη με τους νέους και κατέφερε με τα βίντεό του να κερδίσει ακόμα και τους πιο αυστηρούς κριτές του.

@kyriakosmitsotakis_

Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια❗️

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Στα εν λόγω βίντεο δείχνει τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και τα backstage και παράλληλα απαντάει σε ερωτήσεις πολιτών. Δεν διστάζει να αυτοσαρκαστεί για τα «γουρλωμένα μάτια» του και τα «αχτένιστα μαλλιά» του.

 

@kyriakosmitsotakis_

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα βίντεο bonus!

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Μάλιστα η ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε το βραβείο ERMIS για την προεκλογική καμπάνια του πρωθυπουργού στο TikTok, που όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, ήταν το «τελευταίο πράγμα το οποίο περίμενα να συμβεί».

@kyriakosmitsotakis_ Οι συμπολίτες μας που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας. #fyp #tiktokgreece ♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Στις πιο «ηχηρές» μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το 2024 συγκαταλέγονται: η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο νόμος για την οπαδική βία και το σχέδιο νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, με τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα να είναι γεγονός.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button