ΕνημέρωσηΠολιτική

Ολοκληρώθηκε ο 4ος κύκλος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – ELN – Galaksias Portal News

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ανταρτών της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) ολοκλήρωσαν χθες Δευτέρα στο Καράκας τον τέταρτο κύκλο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγουν –ο 5ος θα οργανωθεί στο Μεξικό–, καταλήγοντας σε συμφωνία για τη βελτίωση των συνθηκών στις «κρίσιμες ζώνες» που πλήττονται από τη σύρραξη, ιδίως τη διανομή ανθρωπιστική βοήθειας.

«Καταλήξαμε σε νέες συμφωνίες που θα φέρουν πιο κοντά την ειρήνη που επιθυμούμε όλοι», τόνισε με ικανοποίηση ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης, ο Ότι Πατίνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοινή ανακοίνωση, το κείμενο της οποίας αναγνώστηκε στο κλείσιμο του κύκλου αυτού, που είχε αρχίσει τη 14η Αυγούστου, «ορίζει τις αρχές και τις προσεγγίσεις με βάση τις οποίες ελπίζουμε η κατάπαυση του πυρός να εκπληρώσει τον ανθρωπιστικό σκοπό της».

Η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός για έξι μήνες, που αποφασίστηκε στον τρίτο κύκλο των συνομιλιών, στην Αβάνα της Κούβας, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, τέθηκε σε ισχύ την 3η Αυγούστου.

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν στον τέταρτο κύκλο, περιοχές του νομού Κάουκα (ανατολικά), όπου επικεντρώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις, θα κηρυχθούν «κρίσιμες ζώνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκεί θα διεξαχθούν ανθρωπιστικές ενέργειες» και θα επιδιωχθεί «η συμμετοχή των κοινοτήτων στην ειρηνευτική διαδικασία και στα σχέδια κοινωνικής ανάπτυξης».

Η ημερομηνία που θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος των διαπραγματεύσεων στο Μεξικό δεν διευκρινίστηκε.

Ο διάλογος είχε αρχίσει το 2017 στην Κούβα, αλλά διακόπηκε από τον δεξιό πρώην πρόεδρο Ιβάν Ντούκε (2018-2022), έπειτα από επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα το 2019 εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογκοτά με απολογισμό 22 νεκρούς.

Η διαπραγμάτευση ξανάρχισε τον Νοέμβριο του 2022, χρόνια μετά τη συμφωνία ειρήνης του 2016 που οδήγησε στον αφοπλισμό και τη διάλυση το 2017 της ισχυρότερης πρώην οργάνωσης ανταρτών στη Λατινική Αμερική, των FARC.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γουστάβο Πέτρο επιδιώκει να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται για έξι δεκαετίες στην Κολομβία διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με όλες τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και διαφωνούντες των πρώην FARC.

Το Σάββατο συμφωνήθηκε να τεθεί ξανά σε ισχύ αμοιβαία κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους μαχητές του λεγόμενου Κεντρικού Γενικού Επιτελείου των FARC (EMC).

Ωστόσο τις ανακοινώσεις αυτές επισκίασε η είδηση πως τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες από το Σαββατοκύριακο στην Αράουκα (βορειοανατολικά) ανάμεσα σε αντάρτες του ELN και του EMC.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλα τα θύματα ήταν αντάρτες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button