Κόσμος

Οι συμμορίες σκορπούν τον τρόμο στην Αϊτή – Galaksias.com

Κύμα βίας σαρώνει την πρωτεύουσα της Αϊτής, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί επισκέπτεται την Κένυα για συνομιλίες σχετικά με την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας στη χώρα του, την αποστολή της οποίας ενέκρινε ο ΟΗΕ. Πυροβολισμοί ακούγονταν την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, από διάφορα σημεία του Πορτ-ο-Πρενς, ενώ αρχηγός συμμορίας μιλούσε για αγώνα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Μετά το μεσημέρι οι δρόμοι του Πορτ-ο-Πρενς άρχισαν να ερημώνουν, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους και ειδικές μονάδες της αστυνομίας αναπτύχθηκαν σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αϊτινή αεροπορική εταιρεία Sunrise Airways διέκοψε τις πτήσεις της λόγω της έξαρσης της βίας σε αυτήν τη μικρή χώρα της Καραϊβικής. Εκπρόσωπος της εταιρείας υπογράμμισε ότι επεισόδια με πυροβολισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Επιλέξαμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Ο αγώνας που δίνουμε δεν θα ανατρέψει απλώς την κυβέρνηση του Αριέλ Ανρί. Είναι ένα αγώνας που θα αλλάξει όλο το σύστημα», υποστήριξε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός με το προσωνύμιο «Μπάρμπεκιου», ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας συμμοριών.

Ο Αριέλ Ανρί, ο οποίος κυβερνά την Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου 2022, είχε δεσμευτεί πως θα παρέδιδε την εξουσία στις αρχές Φεβρουαρίου. Αργότερα όμως υποστήριξε ότι έπρεπε πρώτα να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη, προκειμένου να διασφαλιστούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button