Επικαιρότητα

Με “άδεια χέρια” στη Βουλή ο Τριαντόπουλος – Galaksias.com

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένης Βατσινά για την πληθώρα προβλημάτων των σεισμόπληκτων των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων

Με μια νομοθετική πρωτοβουλία που μοιάζει με … σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των προβλημάτων των σεισμόπληκτων, ήρθε στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, για την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά αναφορικά με τα συσσωρευμένα και χρονίζοντα προβλήματα των σεισμόπληκτων στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων

Η Ελένη Βατσινά, η οποία πριν λίγες μόλις ημέρες βρέθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές, συζήτησε τόσο με τον Σύλλογο “Η Ελπίδα” όσο και με σεισμόπληκτους που της έδειξαν από κοντά πώς αναγκάζονται να ζουν, καθώς εδώ και 31 μήνες οι φάκελοί τους … περιμένουν, σημείωσε πως “για τους ιδιοκτήτες 2.000 κίτρινων και 1.200 κόκκινων κτηρίων, η ζωή έχει σταματήσει την 27η Σεπτέμβρη του 2021”.

Η ίδια έθιξε ζητήματα υποστελέχωσης της ΔΑΕΦΚ Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα οι φάκελοι και να μην αποζημιώνονται οι σεισμόπληκτοι.

Παρέπεμψε μάλιστα σε προτάσεις που έχουν ήδη “πέσει στο τραπέζι” – του ΤΕΕ/ΤΑΚ για οριζόντια αποζημίωση των πράσινων κτιρίων με 8.000 ευρώ και των κίτρινων με 15.000 ευρώ, αλλά και της πρότασης για προώθηση των φακέλων με βάση το Κτηματολόγιο.

4

Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την μη καταβολή επιδότησης ενοικίου αλλά και τις, σε εκκρεμότητα ακόμη, αιτήσεις για οικίσκους, εγκλωβίζουν τους σεισμόπληκτους σε εκείνη τη μοιραία μέρα του μεγάλου σεισμού.

Την ίδια ώρα “περίπου 400 εκκρεμότητες κατεδαφίσεων παραμένουν”, ενώ σεισμόπληκτοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για πλειστηριασμούς και βλέπουν τραπεζικούς λογαριασμούς τους να κατάσχονται, ακόμη κι αν σε αυτούς πιστώνονται επιδόματα και αποζημιώσεις.

4

“Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σεισμόπληκτοι και οι οικογένειές τους παραμένουν σε ένα καθεστώς ταπείνωσης και εγκλωβισμού” – σημείωσε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον Υπουργό να λάβει πρωτοβουλίες για τη διεκπεραίωση των αποζημιώσεων των σεισμόπληκτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα επιδότησης ενοικίων αλλά και να λάβει πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων.

Απέναντι σε αυτό το σύνθετο πλέγμα προβλημάτων ο κ.Τριαντόπουλος απάντησε με νομοθετική πρωτοβουλία “για κτίρια με ελαφρές βλάβες που δε φέρουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό” με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και την αποφόρτιση της υπηρεσίας.

Κατά τη δευτερολογία της η κ.Βατσινά αναφέρθηκε στον δραστήριο Σύλλογο Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” που δεν εφησυχάζει, αγωνιά, ενημερώνει, διεκδικεί και τόνισε πως ο Σύλλογος έχει ενημερώσει και το Υπουργείο για την υφιστάμενη κατάσταση. 

Κάλεσε, δε, τον Υπουργό να απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εξέτασης των φακέλων, τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, εξέθεσε την κατάσταση που αντίκρισε στο Αρκαλοχώρι με τα 53 κλειστά μαγαζιά, με τα κίτρινα κτίρια γεμάτα ρωγμές τα οποία όμως κατοικούνται, με τον αμίαντο εκτεθειμένο σε γειτονιά. Διατύπωσε όμως και ένα μεγάλο “γιατί”, για το ότι η αναστολή πλειστηριασμών στην Κρήτη είχε διάρκεια 6 μηνών χωρίς παράταση, την ώρα που “στη Θεσσαλία και το Μάτι οι συμπολίτες μας έχουν δικαίως τύχει πολλών εξάμηνων παρατάσεων”. 

Ωστόσο, απαντήσεις για τα “καυτά” ζητήματα δεν έλαβε από τον κ.Τριαντόπουλο, ο οποίος αποπροσανατολιστικά, προανήγγειλε την άμεση έκδοση του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τους οικίσκους, προσθέτοντας αόριστα ότι για την κυβέρνηση είναι ζητούμενο η στεγαστική συνδρομή και για αυτή θα συνεχίσουν να δουλεύουν αδιάκοπα.

“Ο κ.Τριαντόπουλος εξακολουθεί να μην δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων που από τις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 ως και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να σταθούν στα πόδια τους. Βλέπουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να αφήσει το θέμα … να ξεχαστεί και που επιμένει επιδεικτικά να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας των πολιτών. Οι άνθρωποι που σήμερα έχουν ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, το Κοινωνικό Κράτος, βρίσκουν μπροστά τους υποστελεχωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες, δαιδαλώδη γραφειοκρατικά μονοπάτια και σίγουρα μια κυβέρνηση απρόθυμη να βοηθήσει έμπρακτα και ουσιαστικά” – ανέφερε σε δήλωσή της η κ.Βατσινά, η οποία ζήτησε από τον κ.Τριαντόπουλο να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό – ο οποίος φημολογείται ότι θα βρεθεί στην Κρήτη για την άσκηση “Μίνωας” – ότι “η Κρήτη εκτός από την πρόληψη, έχει ανάγκη και του κοινωνικού κράτους”.
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button