Κόσμος

Ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες φορτηγά που μεταφέρουν αλεύρι έφθασαν στο βόρειο τμήμα της Γάζας για διανομή.

Αυτοκινητοπομπή 12 φορτηγών έφθασε στον βορρά χθες, Σάββατο (16/3) -έξι φορτηγά στην Πόλη της Γάζας και έξι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια μεταφέροντας προμήθειες για διανομή επίσης στις πιο βόρειες περιοχές της Μπέιτ Λαχίγια και της Μπέιτ Χανούν.

Το συνδεόμενο με τη Χαμάς μέσο Home Front ανέφερε πως η βοήθεια διανέμεται από τις «Λαϊκές Επιτροπές», μια ομάδα που περιλαμβάνει ηγέτες ισχυρών κλαν στη Γάζα. Πηγή της Χαμάς δήλωσε πως η διαδρομή είχε ασφαλιστεί από προσωπικό ασφαλείας της Χαμάς.

Υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει για το ότι περιοχές της Γάζας βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με λιμό, ενώ νοσοκομεία στον βορρά κάνουν λόγο για παιδιά που πεθαίνουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Το γεγονός ότι ολόκληρες περιοχές είναι αντιμέτωπες με το λιμό έχει αυξήσει τη διεθνή πίεση στο Ισραήλ πέντε και πλέον μήνες μετά τη χερσαία και αεροπορική εκστρατεία του στη Γάζα, την οποία προκάλεσε η πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς επανλαμβάνονται οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή (17/3) έπειτα από συνομιλίες με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα στην Ιορδανία πως ο μεγάλος αριθμός απωλειών αμάχων που θα προέκυπτε από μια τέτοια επίθεση θα καθιστούσε «πολύ δύσκολη» την περιφερειακή ειρήνη.

Στο επίκεντρο η πρόταση της Χαμάς

Η Χαμάς παρουσίασε μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός την περασμένη εβδομάδα η οποία περιλαμβάνει την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συζητήσει την πρόταση προτού αναχωρήσει η αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Μοσάντ.

Ο Νετανιάχου έχει ήδη πει πως η πρόταση βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», όμως Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει για τις μεσολαβητικές προσπάθειες είπε πως οι πιθανότητες για μια συμφωνία φαίνονται καλύτερες, με τη Χαμάς να έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη ανταλλαγή.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button