Επικαιρότητα

Η “Αυγή” της 21ης Απριλίου – Galaksias.com

Τον μύθο για άρθρο στην «Αυγή» με τίτλο «Γιατί δεν πρόκειται να γίνει δικτατορία» τον επισφράγισε ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Γ. Π. Μαλούχο

Δεν υπήρξε πρωτοσέλιδο της «Αυγής» με τίτλο «Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία». Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» που κατασχέθηκε στις 21 Απριλίου 1967 είναι αυτό της φωτογραφίας. Στο οποίο, μάλιστα, μπήκε τελευταία στιγμή και η είδηση της σύλληψης των Γλέζου, Κύρκου και Ανδρέα Παπανδρέου, και των «ασυνήθιστων κινήσεων» στρατού και αστυνομίας.

Τη σχετική φήμη τη δημιούργησε ο Μίκης Θεοδωράκης, βασισμένος στο ότι, πράγματι, η ΕΔΑ και το παράνομο ΚΚΕ υποστήριζαν ότι αν και υπάρχει χούντα στον στρατό δεν θα τολμήσει να προχωρήσει σε εκτροπή και ο αριστερός κόσμος καλούνταν να δώσει τη μάχη των εκλογών.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι το σχετικό άρθρο το υπέγραφε ο Άγγελος Διαμαντόπουλος, ιδιαιτέρως προικισμένος και έξυπνος άνθρωπος, υπεύθυνος διαφώτισης της ΕΔΑ.

Η αλήθεια είναι πως ο Διαμαντόπουλος είχε δημοσιεύσει άρθρα για την εκλογική τακτική της ΕΔΑ, σε συνέχειες. Και σ’ αυτό έλεγε, φυσικά, ότι κύρια προτεραιότητα είναι η μάχη των εκλογών. 

Γραμμένα κατά παραγγελία, τα 3 άρθρα του Άγγελου Διαμαντόπουλου στην «Αυγή» από τις 19 Απριλίου ως την ημέρα του πραξικοπήματος, αντανακλούσαν αυτή την οπτική. Θέτοντας «τα θεμέλια της εκλογικής δημοκρατικής σκέψης», όπως ήταν ο τίτλος, ο Διαμαντόπουλος συγχρονιζόταν στη λογική του εν εξελίξει δεξιού πραξικοπήματος και προέτασσε την ανάγκη μιας ισχυρής ΕΔΑ στη Βουλή και της μετεκλογικής ανάδειξης «ενός καινούργιου συνασπισμού των πολιτικών δυνάμεων» με την Ένωση Κέντρου και την ισχυρή εκλογικά ΕΔΑ ως βασική συνιστώσα. 

Το πρώτο, της 19/4/1967 με τίτλο «Τα θεμέλια της εκλογικής δημοκρατικής σκέψης», το δεύτερο, της 20/4/1967 με τίτλο «Το κλειδί της Δημοκρατίας: Ισχυρή ΕΔΑ» και το τρίτο, της 21/4/1967 με τίτλο «Συγκεκριμένες αντιρρήσεις και η απάντησή μας» (υπέρτιτλος «Γιατί πρέπει να ψηφίσω ΕΔΑ»). 

Τον μύθο για άρθρο στην «Αυγή» με τίτλο «Γιατί δεν πρόκειται να γίνει δικτατορία» τον επισφράγισε  όπως είπαμε -γιατί κυκλοφορούσε ευρύτατα πολύ πιο πριν- ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Γ. Π. Μαλούχο (βλ. Άξιος εστί: Ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται τη ζωή του στον Γ. Π. Μαλούχο και συνθέτει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, Ι. Από τον μεσοπόλεμο στην 21η Απριλίου, Αθήνα 2004, σελ. 623–629) κι έκτοτε αναπαράγεται κατά το δοκούν.

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button