Κόσμος

«Βρυχάται» το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ – Ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων – Galaksias.com

Στήλη πυκνής τέφρας που έφτασε σε ύψος 2.000 μέτρων εκλύθηκε χθες, Τρίτη 27/02 από το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ, προκαλώντας την ακύρωση είκοσι και πλέον πτήσεων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μεξικού, κάπου 72 χιλιόμετρα από τον κρατήρα του, σύμφωνα με τις αρχές.

«Είκοσι δύο πτήσεις διαφόρων εθνικών και διεθνών αεροπορικών εταιρειών ακυρώθηκαν εξαιτίας ελέγχων ασφαλείας σε αεροσκάφη που συνάντησαν τέφρα εν πτήσει», εξήγησε το διεθνές αεροδρόμιο Μπενίτο Χουάρες της πόλης του Μεξικού (AICM) μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου διαβεβαίωσε πως δεν κρίθηκε απαραίτητο να ανασταλεί η λειτουργία του μέχρι στιγμής, πάντως συνεχίζει να παρακολουθείται στενά ποια κατεύθυνση παίρνει η τέφρα, η οποία αυτή τη στιγμή κινείται προς τον Κόλπο του Μεξικού (ανατολικά).

Οι ομοσπονδιακές αρχές διατήρησαν χθες Τρίτη το επίπεδο συναγερμού στο «κίτρινο», δυο βαθμίδες κάτω από εκείνο του μέγιστου κινδύνου, ωστόσο προειδοποίησαν εναντίον της πτώσης τέφρας στις τρεις πολιτείες στο κεντρικό τμήμα της χώρας που περιβάλλουν τον κρατήρα: τη Μορέλος, την Πουέμπλα και την πολιτεία του Μεξικού. Ορισμένοι τομείς της πρωτεύουσας ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν.

Η πιο πρόσφατη εκρηκτική ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ποποκατέπετλ είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2023.

Η μεξικανική πρωτεύουσα περιβάλλεται από οροσειρά, που μειώνει τις δυνατότητες ως προς τα αεροπορικά δρομολόγια. Οι πτήσεις πάντως γενικά προσφέρουν στους επιβάτες θέα στο Ποποκατέπετλ (5.452 μέτρα υψόμετρο) και στο γειτονικό Ισταξίγουατλ (5.230 μ.).

Τις προηγούμενες 24 ώρες, στο ηφαίστειο καταγράφτηκαν 77 εκλύσεις, δονήσεις συνολικής διάρκειας 952 λεπτών και σεισμός, ανέφερε έκθεση της πολιτικής προστασίας χθες μετά το μεσημέρι.

Οι αριθμοί αυτοί δεν απέχουν πολύ από την ημερήσια ηφαιστειακή δραστηριότητα σε αυτόν τον κολοσσό, με βάση τα αρχεία.

Το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ («το βουνό που καπνίζει», στη γλώσσα ναουάτλ) αφυπνίστηκε το 1994, έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια, κι έχουν καταγραφεί αρκετές εξάρσεις της δραστηριότητας σε αυτό. Το 1997, ηφαιστειακή τέφρα σκέπασε την πρωτεύουσα και την περιφέρειά της.

Τις περιόδους της εντονότερης δραστηριότητας, οι αρχές απομακρύνουν εσπευσμένα κατοίκους κοντινών αγροτικών περιοχών.

Σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου ζουν συνολικά κάπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button