Επικαιρότητα

Αγωνία για τη λειψυδρία στην Κρήτη – Παρά τις βροχές των τελευταίων ημερών, το πρόβλημα είναι τεράστιο (vid)

ακρόαση άρθρου

Αγωνία για τη λειψυδρία στην Κρήτη – Παρά τις βροχές των τελευταίων ημερών, το πρόβλημα είναι τεράστιο (vid)

Το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας, δεν καταγράφηκε ούτε ένα χιλιοστό βροχής στην περιοχή της Μεσαράς, ενώ τα ύψη βροχής στα νότια τμήματα του νησιού ήταν περιορισμένα, σύμφωνα με το meteo

Δυσοίωνο όπως εκτιμάται είναι το μέλλον του αγροτικού κόσμου στο νησί μας καθώς στην περίπτωση που δεν… αγριέψει ο καιρός με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα, τότε το πλήγμα θα είναι τεράστιο στις καλλιέργειες, ενώ ορατές θα είναι οι συνέπειες και στην ύδρευση.

Και στην Κτηνοτροφία, οι απότομες αλλαγές στο σκηνικό του καιρού προκάλεσαν αυξημένες απώλειες στα νεογέννητα, ενώ η παρατεταμένη ξηρασία συνέβαλε στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας, δεν καταγράφηκε ούτε ένα χιλιοστό βροχής στην περιοχή της Μεσαράς, ενώ τα ύψη βροχής στα νότια τμήματα του νησιού ήταν περιορισμένα, σύμφωνα με το meteo.

Αντιθέτως, το συνολικό ύψος βροχής ξεπέρασε τα 120 χιλιοστά σε περιοχές των Χανίων και ιδιαίτερα στις ημιορεινές περιοχές, ενώ σε περιοχές του Λασιθίου ξεπέρασε τα 180 χιλιοστά. Για παράδειγμα, στους έξω ποταμούς στον Δήμο Αγίου Νικολάου, καταγράφηκαν 185 χιλιοστά ενώ στο Τζερμιάδο 94 χιλιοστά.

Στα 3 εκατομμύρια κυβικά νερού, το Φράγμα Αποσελέμη, με τις τελευταίες βροχοπτώσεις να ενισχύουν τον ταμιευτήρα με 50.000 κυβικά νερού, με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να παρακολουθεί τα καιρικά φαινόμενα με άμεσο στόχο να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο για ακόμη μειωμένες παροχές νερού στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου.

Στον αντίποδα, το Φράγμα Ποταμών στο Αμάρι βρίσκεται πολύ κοντά στην υπερχείλιση ενώ ικανοποιητική είναι η εικόνα στη λίμνη Κουρνά καθώς και στις πηγές της Αργυρούπολης.

Και στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, εντείνεται η ανησυχία του αγροτικού κόσμου με φόντο τη χαμηλή στάθμη σε λιμνοδεξαμενές και φράγματα, με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να επεξεργάζεται σχέδιο για την ενίσχυση των υποδομών άρδευσης, διεκδικώντας παράλληλα χρηματοδότηση για τη δημιουργία του Φράγματος Μπαδιά.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button