Επικαιρότητα

Το αντικριστό της Κρήτης στα καλύτερα πιάτα του κόσμου – Πρωτιά για τα αρνίσια παϊδάκια σε διεθνή κατάλογο γεύσης – Ολόκληρη η λίστα

Πέντε ελληνικά πιάτα, ανάμεσά τους και το αντικριστό της Κρήτης, βρίσκονται στην πρώτη 25άδα του Taste Atlas – Η λίστα περιλαμβάνει 142 πιάτα και υπάρχουν δύο ακόμη ελληνικά στην 100ή και την 102η θέση

Η Ελλάδα κυριαρχεί στη νέα λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα πιάτα με αρνί στον κόσμο, κατέχοντας πέντε θέσεις από τις πρώτες είκοσι ενώ έχει δύο ακόμα πιάτα λίγο πιο χαμηλά στον κατάλογο.

Η νέα λίστα του Taste Atlas αποτελείται από 142 πιάτα και τα ελληνικά είναι επτά, στο σύνολο: Παϊδάκια στην 1η θέση, κλέφτικο στην 8η θέση, τσιγαριστό στην 11η θέση, αρνί με πατάτες στον φούρνο στην 21η θέση, αντικριστό στην 22η θέση, μαούρι Καλύμνου στην 100ή θέση και βυζάντι Καρπάθου στην 102η θέση.

Παϊδάκια στην 1η θέση

«Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως το απολαμβάνουν ως κύριο πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ποικιλία φρέσκων μπαχαρικών πριν ψηθούν στα κάρβουνα. Σερβίρονται συνήθως με πατάτες, σαλάτες ή το κρεμώδες και δροσιστικό τζατζίκι» γράφει το Taste Atlas.

Κλέφτικο στην 8η θέση

«Το κλέφτικο είναι ένα ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις. Το τυλίγουν σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε φούρνο. Λέγεται κλέφτικο γιατί προέρχεται από τους “κλέφτες”, αντάρτες του βουνού της Ελληνικής Επανάστασης που μαγείρευαν το φαγητό υπόγεια, έτσι ώστε να μην χάνονται αρώματα ή να μην φαίνεται ο καπνός, καθώς θα μπορούσε να αποκαλύψει τις θέσεις τους. Σήμερα ψήνεται σιγά σιγά για να είναι ζουμερό και να γλιστράει από το κόκκαλο. Το κλέφτικο συνήθως μαγειρεύεται με πατάτες που απορροφούν το ζουμί. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να είναι κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Συνιστάται να συνδυάσετε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί» σχολιάζουν στο Taste Atlas.

Τσιγαριστό στην 11η θέση

«Το τσιγαρίστο είναι παραδοσιακό ελληνικό πιάτο και προέρχεται από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια το αρνί και τσιγαρίζοντας το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να “σβήσει” το πιάτο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα υλικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό».

Αρνί με πατάτες στον φούρνο στην 21η θέση

«Αυτό το ελληνικό κλασικό πιάτο αποτελείται από έναν συνδυασμό ψημένης- στον φούρνο- πατάτας και ένα μπούτι αρνιού, το οποίο μπορεί να μαριναριστεί ή να καρυκευτεί με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. Το πιάτο παρασκευάζεται κυρίως για ειδικές περιστάσεις ή οικογενειακές συγκεντρώσεις και συνήθως σερβίρεται με λίγο χυμό λεμονιού. Συνοδεύεται με σαλάτα και ψωμί στο πλάι».

Αντικριστό στην 22η θέση

«Το αντικριστό είναι μια παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος κρέατος στην Κρήτη. Ένα νεαρό αρνί (ή ένα κατσίκι, σε σπάνιες περιπτώσεις) κόβεται σε τέσσερα κομμάτια (που λέγονται γουλίδια), αλατίζεται και τοποθετείται σε μεγάλα ξύλινα σουβλάκια που είναι γύρω από τη φωτιά σε κύκλο, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου, την ένταση της φωτιάς και την απόσταση μεταξύ της φλόγας και του κρέατος. Αυτή η διαδικασία αφήνει το κρέας να ψηθεί στο δικό του λίπος με τη θερμότητα να προέρχεται από τις φλόγες. Το όνομα αντικριστό σημαίνει απέναντι από τη φωτιά, περιγράφοντας αυτή τη μοναδική τεχνική. Το κρέας ψήνεται αργά, μερικές φορές έως και 6 ώρες. Παλαιότερα το αντικριστό ήταν συνηθισμένο στα χωριά του Ψηλορείτη, αλλά σήμερα το συναντάμε οπουδήποτε στην Κρήτη. Παραδοσιακά, μαγειρεύεται από άνδρες, τις περισσότερες φορές βοσκούς».

Μαούρι Καλύμνου στην 100ή θέση

«Το μαούρι ή μουούρι αποτελείται από ένα ολόκληρο αρνί ή κατσικάκι που συνήθως πασπαλίζεται γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι και αλείφεται παντού με φρέσκο βούτυρο πριν το γεμίσουν με ψιλοκομμένο συκώτι αρνιού, ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, ελαιόλαδο. Στο μείγμα συνήθως βάζουν αρωματικά βότανα και μπαχαρικά όπως φύλλα δάφνης, κανέλα, κύμινο, γαρύφαλλο, δυόσμο, δεντρολίβανο, ρίγανη, άνηθο και πιπέρι. Άλλα κοινά υλικά που περιέχονται στη γέμιση είναι κουκουνάρια, σταφίδες, αυγά, τυρί. Αφού γεμιστεί, τοποθετείται σε πήλινο σκεύος, σκεπάζεται με καπάκι και αφήνεται να ψηθεί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για πολλές ώρες. Παραδοσιακά, η κατσαρόλα σφραγίζεται για να εγκλωβιστεί η ζέστη και τα αρώματα μέσα, με αποτέλεσμα το κρέας να είναι απίστευτα χυμώδες, τρυφερό και γευστικό. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με αυτή τη σπεσιαλιτέ είναι ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να κλείνουν ολόκληρο τον φούρνο με τούβλα για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έβγαινε καπνός ή μυρωδιά. Αυτή η πρακτική πιστεύεται ότι προέκυψε από την ανάγκη των νησιωτών να κρύβουν την τροφή τους από τους Τούρκους και τους πειρατές. Στην Κάλυμνο, αυτή η κρεατική λιχουδιά συνήθως παρασκευάζεται και σερβίρεται το Πάσχα. Παρόμοια πιάτα με μικρές παραλλαγές απολαμβάνει κανείς και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα».

Βυζάντι Καρπάθου στην 102η θέση

«Το Βυζάντι είναι μια σπεσιαλιτέ με κρέας από την Κάρπαθο που αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης. Συνήθως αποτελείται είτε από κατσικάκι είτε από αρνί που είναι γεμάτο με ψιλοκομμένα υλικά, ρύζι ή πλιγούρι και κρεμμύδια. Η γέμιση συνήθως αρωματίζεται με γαρύφαλλο, κύμινο, κανέλα, σκόρδο, άνηθο, πιπέρι, κουκουνάρι και σταφίδες. Μόλις το γεμίσουν, το βάζουν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, το κλείνουν και το αφήνουν να ψηθεί αργά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης νύχτας. Αυτή η μακρά και αργή διαδικασία μαγειρέματος προσδίδει μια μοναδική γεύση στο κρέας και το κάνει απίστευτα χυμώδες. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή του Πάσχα, το βγάζουν από τον φούρνο και το βάζουν κατευθείαν στο τραπέζι. Οι ντόπιοι συνήθως απολαμβάνουν αυτή τη λιχουδιά με άφθονο εκλεκτό κρασί».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button