ΕνημέρωσηΠολιτική

Η άρση εμποδίων για τα Άτομα με Αναπηρία είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης

Εν όψει του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, όπου και θα παρουσιασθεί από τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, η «Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030: Mία Ελλάδα με Όλους για Όλους», ο υπουργός είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον ΟΠΕΚΑ.

Ο Στ. Παπασταύρου σημείωσε, εν προκειμένω, ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναδείξει σε κυρίαρχη προτεραιότητά του τη συμπερίληψη όλων των συμπολιτών μας, σε κάθε πτυχή της ζωής». Ενώ, παραλλήλως, ευχαρίστησε την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη για την αγαστή συνεργασία τους, μεταξύ άλλων, σε θέματα Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε, επίσης, ότι «τώρα, ανεβάζουμε ταχύτητα. Έχω την τιμή να παρουσιάζω αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο την “Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030: Μία Ελλάδα με όλους για όλους”. Στόχος είναι η άρση των εμποδίων, ώστε το 1 εκατ. συμπολίτες μας με αναπηρία να απολαμβάνουν στην πράξη ίσα δικαιώματα με τον καθένα και την καθεμιά από εμάς. Να απολαμβάνουν ό,τι και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Αυτή είναι η καρδιά του στόχου μας, η “διπλή σύγκλιση”, δηλαδή τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα να απολαμβάνουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με το γενικό πληθυσμό στην Ελλάδα και με τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη». Και, διαβεβαίωσε ότι «η άρση εμποδίων είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, συνταγματική μας υποχρέωση, και, πάνω απ’ όλα, είναι ηθική μας δέσμευση».

Κλείνοντας, «αυτό που θεωρώ ότι πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε είναι νοοτροπία, χρειάζεται ένα reset στον τρόπο σκέψης μας. Και πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα. Είναι οι περιορισμοί, τα εμπόδια που εμείς, η κοινωνία, οι δομές μας, θέτουν. Οι αντιλήψεις μας, οι προκαταλήψεις μας, οι παραλείψεις μας, οι πράξεις μας. Γι’ αυτό χρειάζεται μία συλλογική αφύπνιση που πρέπει να επιτύχουμε, ώστε οι στόχοι μας να είναι εφικτοί», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button