Υγεία & Διατροφή

«Πρεμιέρα» αύριο και στην Αττική για τα απογευματινά χειρουργεία – Στον Ευαγγελισμό οι 2 πρώτες επεμβάσεις – Τι αφορούν

«Πρεμιέρα» στην Αττική κάνουν αύριο, Πέμπτη (14.03.24) τα απογευματινά χειρουργεία και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Μετά τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, σειρά στην έναρξη του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων έχει τώρα η Αττική.

Οι δύο πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις θα είναι γενικής χειρουργικής και νευροχειρουργικής φύσεως. Οι δύο χειρουργοί που θα εγκαινιάσουν τον θεσμό στην Αττική, θα είναι ο Καθηγητής Νευροχειρουργικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Στράντζαλης και ο Διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής,  Στέλιος Καπίρης.

Αναφερόμενος στα επόμενα απογευματινά χειρουργεία που θα γίνουν στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως σήμερα Τετάρτη (13.03.24) θα «μπουν στον χορό» των απογευματινών χειρουργείων ακόμη 5 Νοσοκομεία της χώρας και αύριο άλλα 10.

Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, θα γίνουν 5 επεμβάσεις καταρράκτη. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή.

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία από όλη την Ελλάδα, και θέλω να τους ευχαριστήσω γι΄ αυτό, θα γίνουν σήμερα πέντε επεμβάσεις καταρράκτη. Όταν τους ρώτησα “γιατί τόσο μεγάλη ζήτηση” μου απάντησαν ότι η διαφορά της τιμής σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα, αυτοί οι πέντε που θα χειρουργηθούν σήμερα το απόγευμα φεύγουν από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων και πέντε συμπολίτες μας που ήταν σε αναμονή θα χειρουργηθούν νωρίτερα».

Διαμαρτυρία για τα απογευματινά χειρουργεία έξω από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Αντίθετοι με τα απογευματινά χειρουργεία εξακολουθούν να δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκήρυξε στάση εργασίας την Πέμπτη 14/03/24 (13:00 – 15:00) και συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Παράλληλα, οι γιατροί καλούν τους συναδέλφους τους να μη δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία!

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να

περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής. Ξέρουμε καλά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής», σημειώνουν οι γιατροί και καταλήγουν πως το Υπουργείο Υγείας,  «δεν σκοπεύει να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αντί γι’ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν στο νοσοκομείο και να φέρνουν ή να βρίσκουν «πελατεία».

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο «Πρεμιέρα» αύριο και στην Αττική για τα απογευματινά χειρουργεία – Στον Ευαγγελισμό οι 2 πρώτες επεμβάσεις – Τι αφορούν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button