Κόσμος

Νέες καρατομήσεις στενών συνεργατών από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι – Galaksias.com

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να απομακρύνει στενούς συνεργάτες του από το περιβάλλον του.   

Ο Ζελένσκι απέλυσε τον κορυφαίο σύμβουλο Σεργκέι Σεφίρ από τη θέση του πρώτου βοηθού, όπου υπηρετούσε από το 2019, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο (30/3). Ο Ουκρανός πρόεδρος απέλυσε επίσης τρεις συμβούλους, καθώς και δύο προεδρικούς εκπροσώπους που επιβλέπουν τις εθελοντικές δραστηριότητες και τα δικαιώματα των στρατιωτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Καμία εξήγηση δεν δόθηκε για τις τελευταίες αλλαγές σε μια ευρείας κλίμακας αναδιάταξη του προσωπικού τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρει το Politico. Οι κινήσεις του Σαββάτου ακολουθούν την απόλυση την Τρίτη (26/3) του Ολέκσι Ντανίλοφ, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ο Ντανίλοφ αντικαθίσταται από τον Ολεξάντρ Λιτβινένκο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ουκρανίας.
Τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι απομάκρυνε τον Βαλερί Ζαλούζνι από επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Στις αρχές του μήνα διορίστηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο (30/3) ότι η Ρωσία εκτόξευσε 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed κατά τη διάρκεια της νύχτας, εννέα από τα οποία καταρρίφθηκαν, και εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα μπαράζ 38 πυραύλων, 75 αεροπορικές επιδρομές και 98 επιθέσεις από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας Centrenergo ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός Zmiiv, ένας από τους μεγαλύτερους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο, καταστράφηκε μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς την περασμένη εβδομάδα. Τα προγράμματα διακοπής της ηλεκτροδότησης εξακολουθούσαν να ισχύουν για περίπου 120.000 ανθρώπους στην περιοχή, όπου 700.000 άνθρωποι είχαν χάσει το ηλεκτρικό ρεύμα μετά το χτύπημα του εργοστασίου στις 22 Μαρτίου, ανέφερε το Associated Press.

Η Ρωσία κλιμάκωσε πρόσφατα τις επιθέσεις της στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε αρκετές περιοχές. Αξιωματούχοι στην περιοχή της Πολτάβα δήλωσαν ότι υπήρξαν «αρκετά χτυπήματα» σε μια εγκατάσταση υποδομής, χωρίς να διευκρινίσουν αν επρόκειτο για ενεργειακή εγκατάσταση.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button