Κόσμος

Σάρωσε το Oppenheimer με 7 Βραβεία – Στην Έμα Στόουν το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου – Galaksias.com

Ολοκληρώθηκε η 96η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ με την ταινία «Oppenheimer» να λαμβάνει 7 βραβεία μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρώτου Ανδρικού Ρόλου (Κίλιαν Μέρφι) και  B’ Αντρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ).

Το πορτρέτο του πατέρα της ατομικής βόμβας, που είχε την ιδιαιτερότητα ότι αντιμετωπίστηκε με διθυράμβους από την κριτική και γνώρισε εμπορική επιτυχία στις αίθουσες, με εισπράξεις που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως, επικράτησε των «Μπάρμπι», «Ανατομία μιας πτώσης», «Poor things» και «Τα παιδιά του χειμώνα», μεταξύ άλλων, μια χρονιά που γενικά οι ταινίες χαρακτηρίστηκαν υψηλού βαθμού ποιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μάλλον απρόβλεπτο, ραφιναρισμένο μπλοκμπάστερ, το οποίο έσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο παγκόσμιο box office, είχε μετατρέψει ήδη τον 53χρονο αμερικανοβρετανό σκηνοθέτη στο φαβορί των βραβείων. Επικράτησε των Μάρτιν Σκορσέζε («Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Ζιστίν Τριέ («Ανατομία μιας πτώσης»), Γιώργου Λάνθιμου («Poor Things») και Μπράντλι Κούπερ («Maestro»).

Ο Iρλανδός ηθοποιός Κίλιαν Μέρφι έλαβε το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του πατέρα της ατομικής βόμβας στο φιλμ «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Ο 47χρονος, που ερμηνεύει με τον παράδοξα εύθραυστο τρόπο του τον φυσικό που ανέτρεψε την ιστορία, επικράτησε των Πολ Τζιαμάτι («Τα παιδιά του χειμώνα»), Μπράντλι Κούπερ («Maestro»), Τζέφρι Ράιτ («American Fiction») και Κόλμαν Ντομίνγκο («Rustin»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ έλαβε το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Οπενχάιμερ», στον ρόλο του γραφειοκράτη που μετατρέπεται σε νέμεση του κεντρικού ήρωα.

Η παρουσία του στο πορτρέτο του πατέρα της ατομικής βόμβας το οποίο φιλοτέχνησε ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι καθοριστική για την ταπείνωση του επιστήμονα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επέτρεψε στον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιοτ να επικρατήσει των άλλων διεκδικητών του βραβείου, των Ράιαν Γκόσλινγκ («Μπάρμπι»), Ρόμπερτ ντε Νίρο («Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Μαρκ Ράφαλο («Poor things») και Στέρλινγκ Κ. Μπράουν («American Fiction»).
Το βρετανικό φιλμ «Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος» (The Zone of Interest, σκηνοθεσία Τζόναθαν Γκλέιζερ) έλαβε Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας: πρόκειται για το σουρεαλιστικό χρονικό της ανέμελης ζωής μιας οικογένειας ναζί σε βίλα πλάι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης-εξόντωσης Άουσβιτς.
Η ταινία θίγει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του φράκτη του οικογενειακού κήπου, αλλά ποτέ δεν εμφανίζεται. Αυτή η αφήγηση της κοινοτοπίας του κακού επικράτησε των άλλων ταινιών που διαγωνίζονταν, των «Io Capitano» (Ιταλία), «Perfect Days» (Ιαπωνία), «Στο γραφείο των καθηγητών» (Γερμανία) και «Society of the Snow» (Ισπανία).

Η Ντέι’Βάιν Τζόι Ράντολφ έλαβε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της πενθούσας μαγείρισσας στη χριστουγεννιάτικη ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» («The Holdovers», σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν).

Η ερμηνεία της 37χρονης Αφροαμερικανίδας ηθοποιού στον ρόλο της Μέρι Λαμ της χάρισε την επικράτηση έναντι βαρύτερων ονομάτων: το βραβείο διεκδικούσαν επίσης η Τζόντι Φόστερ («Nyad»), η Αμέρικα Φερέρα («Μπάρμπι»), η Έμιλι Μπλαντ («Οπενχάιμερ»), και η Ντανιέλ Μπρουκς («The Color Purple»).

Η γαλλική ταινία «Ανατομία μιας πτώσης» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, για το δικαστικό δράμα με σκηνικό ακροαματική διαδικασία όπου συγγραφέας βρίσκεται κατηγορούμενη για τη δολοφονία του συζύγου της.

Η Ζιστίν Τριέ, που σκηνοθέτησε την ταινία, μοιράζεται το βραβείο με τον σύντροφό της Αρτίρ Αραρί, με τον οποίο συνυπέγραψαν το σενάριο—που δημιούργησαν εν μέσω της πανδημίας. Το φιλμ, που έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ανατέμνει την διάλυση ενός γάμου κι αφήνει πάντα να πλανώνται αμφιβολίες για την αλήθεια.

Το φιλμ «Το αγόρι και ο ερωδιός», το πιο πρόσφατο έργο του ιάπωνα μετρ του μάνγκα Χαγιάο Μιγιαζάκι, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας ανιμέισον.

Η ταινία φαντασίας, πιθανόν η τελευταία του 83χρονου δημιουργού, έκανε την έκπληξη, επικρατώντας του φαβορί, που ήταν η ταινία «Spider-Man: Across the Spider-Verse». Οι άλλες τρεις ταινίες που διεκδικούσαν το αγαλματίδιο ήταν οι «Nimona», «Στο στοιχείο τους» («Elemental», στούντιο Pixar) και «Robot dreams».

Αναλυτικά οι νικητές

Καλύτερη Ταινία:

American Fiction, Anatomy of a Fall, Barbie, The Holdovers, Killers of the Flower Moon, Maestro, Oppenheimer, Past Lives, Poor Things, The Zone of Interest

Σκηνοθεσία:

Κρίστοφερ Νόλαν (Oppenheimer)

Α’ Γυναικείος Ρόλος:

Ανέτ Μπένινγκ (Nyad), Λίλι Γλάντστόουν (Killers of the Flower Moon), Κάρεϊ Μάλιγκαν (Maestro), Έμα Στόουν (Poor Things), Σάντρα Χούλερ (Anatomy of a Fall)

Α’ Ανδρικός Ρόλος:

Κίλιαν Μέρφι (Oppenheimer)

Διασκευασμένο Σενάριο:

American Fiction

Πρωτότυπο Σενάριο:

Anatomy of a Fall

Β’ Γυναικείος Ρόλος:

Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ (The Holdovers)

Β’ Ανδρικός Ρόλος:

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. (Oppenheimer)

Μοντάζ:

Anatomy of a Fall, The Holdovers, Killers of the Flower Moon, Poor Things, Oppenheimer

Φωτογραφία:

Oppenheimer

Μουσική:

American Fiction, Indiana Jones and the Dial of Destiny, Killers of the Flower Moon, Oppenheimer, Poor Things

Κοστούμια:

Barbie, Killers of the Flower Moon, Napoleon, Oppenheimer, Poor Things

Καλύτερο Τραγούδι:

I’m Just Ken (Barbie), It Never Went Away (American Symphony), The Fire Inside (Flamin’ Hot), Wahzhazhe – A Song For My People (Killers of the Flower Moon), What Was I Made For? (Barbie)

Σκηνογραφία:

Barbie, Killers of the Flower Moon, Napoleon, Oppenheimer, Poor Things

Διεθνής Ταινία:

Io Capitano (Ιταλία), Perfect Days (Ιαπωνία), Society of the Snow (Ισπανία), The Teachers’ Lounge (Γερμανία), The Zone of Interest (Αγγλία)

Animation: The Boy and the Heron

Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους:

Bobi Wine: The People’s President, The Eternal Memory, Four Daughters, To kill a tiger, 20 Days in Mariupol

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους:

The ABCs of Book Banning, The Barber of Little Rock, Island in Between, The Last Repair Shop, Nǎi Nai & Wài Pó

Ήχος:

The Creator, Maestro, Mission Impossible: Dead Reckoning Part One, The Zone of Interest, Oppenheimer

Οπτικά Εφέ:

The Creator, Godzilla: Minus One, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Napoleon, Mission Impossible: Dead Reckoning Part One

Κομμώσεις και Μακιγιάζ:

Golda, Maestro, Oppenheimer, Poor Things, Society of the Snow

Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action:

The After, Invincible, Night of Fortune, Red, White and Blue, The Wonderful Story of Henry Sugar

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button