Επικαιρότητα

Τα συμπεράσματα από την 1η Συνάντηση για την προώθηση της Ενεργειακής Δημοκρατίας στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Galaksias.com

 

Σήμερα στις 17-1-2024 Ενεργειακές Κοινότητες, πολίτες, εκπρόσωποι φορέων αλλά και συλλογικότητες της περιοχής της Δυτ. Μακεδονίας συγκεντρωθήκαμε στην Κοζάνη για την “1η Συνάντηση για την προώθηση της Ενεργειακής Δημοκρατίας στην περιφέρειά μας”.

  • Κοινή είναι η διαπίστωση ότι, η περιοχή βρίσκεται σε ένα ιστορικό και κρίσιμο σταυροδρόμι, σήμερα λαμβάνονται αποφάσεις που θα επηρεάσουν το παρόν και το μέλλον της.
  • ‘Ένα από τα μείζονα ζητήματα της περιοχής είναι η Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση, η οποία και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής των πολιτών αλλά και εν γένει την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της Δυτ. Μακεδονίας. Η Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση έχει χαρακτήρα υπαρξιακό για την περιοχή, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους και αδύναμους συμπολίτες μας.
  • Η συμπεριληπτική διαχείριση του Ενεργειακού Ζητήματος ενισχύει την κοινωνική συνοχή και βελτιώνει την βιωσιμότητα στις πόλεις και ιδιαίτερα στα χωριά της Δυτ. Μακεδονίας.
  • Η Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση της περιοχής, θα πρέπει να στηρίζεται στις ΑΠΕ, τις Ενεργειακές Κοινότητες, τις εκτεταμένες Ενεργειακές Αναβαθμίσεις, την Ενεργειακή Εξοικονόμηση, τις Αντλίες Θερμότητας.
  • Πιστεύουμε πως η Ενεργειακή Μετάβαση θα πρέπει να στοχεύει στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προς όφελος όλων των πολιτών και όχι μόνο λίγων. Οι Α.Π.Ε. θα πρέπει να αποτελέσουν το εργαλείο που θα προσφέρει οικονομικά προσιτή, περιβαλλοντικά φιλική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη Ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας.
  • Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να τεθεί σε προτεραιότητα, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, η στήριξη και προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ιδίως αυτών που στοχεύσουν σε έργα αυτοπαραγωγής για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής μας.
  • Πιστεύουμε παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές χρηματοδοτικό πλαίσιο που θα στηρίζει έργα αυτοπαραγωγής από Ενεργειακές Κοινότητες και θα αξιοποιεί πόρους από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αλλά και από Πόρους του Πράσινου Ταμείου για τη Δυτ. Μακεδονία.
  • Τέλος, έχει αναγνωριστεί ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην ωρίμανση και ολοκλήρωση έργων Α.Π.Ε. από Ενεργειακές Κοινότητες με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. Ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να δοθεί ώθηση στις Ενεργειακές Κοινότητες, να ενεργοποιηθούν πόροι για τις Ενεργειακές Κοινότητες και να δούμε έργα Ενεργειακών Κοινοτήτων να κατασκευάζονται.
  • Πιστεύουμε πως ακόμα και τώρα, και παρά του ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό περιθώριο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί για την περιοχή μας.
  • Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η Πολιτεία, η ΔΕΗ, η κοινωνία των πολιτών, η επιστημονική κοινότητα, τα επιμελητήρια, μπορούν να διαμορφώσουν ένα οικοσύστημα για την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Δυτ. Μακεδονία.
  • Θα πρέπει να δρομολογηθεί πρωτοβουλία για την προώθηση έργων αυτοπαραγωγής που θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Δυτ. Μακεδονίας. Θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι διαθέσιμες δυνατές λύσεις ούτως ώστε να διατεθεί ο κατάλληλος ηλεκτρικός χώρος για να μπορούν να υλοποιηθούν τα παραπάνω έργα. Πιστεύουμε επίσης πως η παραπάνω πρωτοβουλία θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης αντλιών θερμότητας. Οι πόροι θα πρέπει να διατεθούν από το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ή εθνικούς πόρους που στηρίζουν την δίκαιη μετάβαση μέσω των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου.

 

Ενεργειακή Κοινότητα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Δημ. Υψηλάντη

Ενεργειακή Κοινότητα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ελλησπόντου

Ενεργειακή Κοινότητα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Proud Farm

Πρωτοβουλία για ένα Ενεργειακό Συνεταιρισμό Βελβεντού

Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Εράτυρας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button