Τρόπος Ζωής

Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος τιμάται με μια έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, 02:21

Μια έκθεση που τιτλοφορείται «Μια ιστορία για τον Πόλεμο» άνοιξε στο κεντρικό λόμπι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 110 ετών από την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου (1912-13), όπως ανακοίνωσε το μουσείο.

Το βασικό έκθεμα είναι μια συλλογή καρτ-ποστάλ που καταγράφουν την ιστορία του πολέμου με χρονολογική σειρά. Από την επιστράτευση, τον Σεπτέμβριο του 1912, μέχρι τις νίκες των Βουλγάρων στο Λόζενγκραντ (Κιρκλαρελί) και το Λουλέ Μπουργκάς-Πιναρχισάρ και από τη σκληρή Μάχη της Τσατάλτζας, τη δύσκολη καθημερινότητα των Βούλγαρων στρατιωτών, μέχρι την κατάληψη του φρουρίου της Αδριανούπολης, που θεωρείτο μέχρι τότε απόρθητο, οι καρτ-ποστάλ παρουσιάζουν μια γλαφυρή και αυθεντική εικόνα της μάχης.

Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος είναι ένα αξιομνημόνευτο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας, κατά το οποίο αξιωματικοί και στρατιώτες επέδειξαν υψηλό μαχητικό πνεύμα, πατριωτισμό και αφοσίωση στα ιδανικά της απελευθέρωσης και της ένωσης όλων των Βουλγάρων, ιδανικά που κληροδότησε η Εθνική Αναγέννηση του 19ου αιώνα.

Στο επίκεντρο της έκθεσης είναι επίσης έργα των ζωγράφων Λαζάρ Γιορντάνοφ και Χαραλάμπι Τάτσεφ, ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάζονται δημοσίως για πρώτη φορά. Ο Λαζάρ Γιορντάνοφ γεννήθηκε στη Μακεδονία και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή της Σόφιας και την Ακαδημία Τεχνών της Σόφιας. Εργάστηκε ως ζωγράφος πολέμου για το Υπουργείο Πολέμου της Βουλγαρίας. Ο Χαραλάμπι Τάτσεφ ήταν ο πρώτος Βούλγαρος καλλιτέχνης διακοσμητικών τεχνών. Σχεδίασε τον θυρεό της Σόφιας και εξωτερικά και εσωτερικά διακοσμητικά στοιχεία για πολλά κτίρια της Βουλγαρίας, όπως για τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και το Μαυσωλείο του Μπάτενμπεργκ.

Η «Ιστορία του Πολέμου» παρουσιάζει επίσης στους επισκέπτες διάφορα όπλα και παράσημα Βούλγαρων αξιωματικών και στρατιωτών.

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger