ΕνημέρωσηΟικονομία

Η ΕΕ αναγκάζει την Apple να αλλάξει «συνήθειες» – Galaksias Portal News

Σε μια μεγάλη υποχώρηση – για τα δεδομένα της προσωπικής της πολιτικής – προχωράει η Apple όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς από τον Μάρτιο θα επιτρέπει τη χρήση και άλλων app stores στις συσκευές της που θα πωλούνται στην ΕΕ.

Μέχρι πρότινος, οι κάτοχοι iPhone είχαν στη διάθεσή τους μόνο το App Store για να κατεβάζουν εφαρμογές, κάτι που πολύ σύντομα θα πάψει να ισχύει, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το μονοπώλιο στην Ευρώπη, φαινόμενο που η Ένωση προσπαθεί να καταπολεμήσει με διάφορους κανονισμούς, αλλά και συμβιβασμούς όταν πρόκειται για κολοσσιαίες εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περιορισμοί που έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια στις συσκευές της η Apple είχαν ως στόχο την προστασία του χρήστη, υπό το σκεπτικό πως εφόσον η μόνη πηγή εφαρμογών ήταν το App Store, τότε περιοριζόταν η πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποιο κενό ασφαλείας σε ένα τόσο αυστηρά ελεγχόμενο πλαίσιο.

Ωστόσο, έχει δεχθεί κατηγορίες ότι έχει δημιουργήσει μονοπώλιο, αφού πελάτες και προγραμματιστές μπορούν να κινηθούν μόνο στα δικά της κανάλια, ενώ τους δεύτερους τους χρεώνει με προμήθεια ως και 30%. Αυτό σήμαινε ότι οι προγραμματιστές που είτε αποτυγχάνουν να πληρούν τα πρότυπα της Apple για την παρουσία τους στο App Store, είτε δεν επιθυμούν να πληρώσουν την προμήθεια, εν τέλει αποκλείονται από εκατομμύρια ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα gadget της Apple.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Epic Games, η ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, η οποία απέσυρε το εν λόγω παιχνίδι από το App Store έπειτα από διαφωνία για τις πολιτικές του κολοσσού. Θεωρητικά, από τον Μάρτιο, οι χρήστες iPhone στην Ευρώπη θα μπορούν να επαναφέρουν την εφαρμογή του Fortnite μέσω ενός διαφορετικού Store.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στιγμή που η Apple παίρνει αυτή την απόφαση δεν είναι τυχαία, καθώς παράλληλα τίθεται σε ισχύ ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές. Στόχος του νέου νόμου είναι να «περιορίσει» τις μεγαλύτερες εταιρείες, που έχουν στα χέρια τους τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες, όπως είναι οι μηχανές αναζήτησης και τα Stores, ώστε να γίνει η αγορά πιο δίκαιη για τις μικρότερες εταιρείες.

Η Apple, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει την επιλογή για πρόσβαση και σε άλλους browsers, έτσι ώστε οι χρήστες της ΕΕ να μπορούν να εξαιρεθούν από τη χρήση του Safari, που ανήκει στην εταιρεία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button