Κόσμος

Σωρεία λαθών των δυνάμεων ασφαλείας στην υπόθεση σφαγής σε σχολείο του Τέξας – Galaksias.com

Για «σωρεία λαθών» κατηγορεί τις δυνάμεις ασφαλείας το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά την επίθεση ενόπλου στο σχολείο της πόλης Ουβάλντε, στο Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 19 παιδιά και δύο δασκάλες, στις 24 Μαΐου 2022.

Οι ερευνητές που ξεκίνησαν να εξετάζουν την υπόθεση αμέσως μετά τη σφαγή, διαπίστωσαν ότι διαπράχθηκαν «πολλά κρίσιμα λάθη κατά τη διάρκεια και μετά» την εισβολή του δράστη στο κτίριο, σύμφωνα με την έκθεση των 550 σελίδων. Σημειώνεται κυρίως ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην περιοχή δεν σκέφτηκαν αμέσως ότι επρόκειτο για επίθεση ενόπλου.

Η έκθεση κάνει λόγο για λάθη «σε διοικητικό επίπεδο, στη λήψη αποφάσεων, τακτικής, πολιτικής και εκπαίδευσης» που συνέβαλαν στην τραγωδία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ένοπλος δεν σκοτώθηκε παρά μόνο 77 λεπτά μετά την άφιξη των πρώτων αστυνομικών στο σχολείο.

Μετά τη σφαγή που συγκλόνισε αυτήν την ήσυχη κωμόπολη του Τέξας, η καθυστέρηση της επέμβασης της αστυνομίας προκάλεσε οργή και πολλά ερωτηματικά. Οι 19 αστυνομικοί που πήγαν στο σχολείο περίμεναν περισσότερο από μία ώρα μέχρι να φτάσει στην περιοχή μια ειδική μονάδα της αστυνομίας για να μπει στην αίθουσα όπου ο 18χρονος δράστης είχε κλειδωθεί, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλη εκείνη την ώρα οι πανικόβλητοι μαθητές έκαναν αγωνιώδη τηλεφωνήματα στις αρχές. Μεταξύ αυτών, ένα παιδί που ικέτευε: «Σας παρακαλώ, στείλτε την αστυνομία τώρα».

AP Photo/Dario Lopez-Mills, File

«Τα θύματα και οι επιζώντες της σφαγής του δημοτικού σχολείου Ρομπ άξιζαν κάτι καλύτερο» παραδέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, ο οποίος θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα για το θέμα αυτό.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση 260 καταθέσεις μαρτύρων και την ανάλυση 14.100 εγγράφων.

Ο Γκάρλαντ μίλησε για «αποτυχία» των δυνάμεων ασφαλείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 33 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί να παγιδευτούν σε μια αίθουσα μαζί με τον δράστη για περισσότερη από μία ώρα, διάστημα κατά το οποίο οι αστυνομικοί περίμεναν απ’ έξω.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι σκοπίμως δεν κατονόμασαν τον δράστη «για να μην εξυμνήσουν τις πράξεις του και από σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων». Αναφέρονται όμως τα ονόματα όλων των θυμάτων, που ήταν ηλικίας από 9 έως 48 ετών.

Επιτροπή του κοινοβουλίου του Τέξας είχε επίσης ερευνήσει την υπόθεση και στην έκθεσή της έκανε λόγο για «χαοτική» κατάσταση, έλλειψη διοίκησης και «απαθείς» αστυνομικούς. Ο αρχηγός της αστυνομίας της σχολικής περιφέρειας του Ουβάλντε απολύθηκε τον Αύγουστο του 2022.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button