Κόσμος

Το Λονδίνο αντιδρά στην υπόθεση υποκλοπών από τη Μόσχα – «Ανεύθυνο το Βερολίνο» – Galaksias.com

Μια βόλτα στο βρετανικό τύπο με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις ρωσικλες υποκλοπές έκανε η ελληνική σύνταξη της Deutche Welle:

«Τεράστια ντροπή και αμηχανία για το Βερολίνο» αναφέρει σε άρθρο του ο κυριακάτικος Guardian αναφορικά με την υπόθεση υποκλοπών από τη Ρωσία απόρρητων στρατιωτικών συνομιλιών αξιωματικών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ η Telegraph στον τίτλο άρθρου ανάλυσης γράφει: «Η ελίτ της Γερμανίας τρέχει φοβισμένη, ενώ ο Πούτιν σκορπίζει τον θάνατο στην Ουκρανία».

Αυτά είναι δύο από τα πιο ενδεικτικά αποσπάσματα του βρετανικού Τύπου σήμερα μετά την υποκλοπή συνομιλιών Γερμανών αξιωματούχων από τη Μόσχα.

Ο έντονος σχολιασμός έγκειται στο γεγονός ότι η στάση της Γερμανίας θεωρείται προ πολλού ότι απειλεί την ευρύτερη ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο επηρεάζει πια άμεσα και το Λονδίνο.

Δεν πείθουν οι ενέργειες της Γερμανίας

Κρίσιμο σημείο των διαρροών αποτελεί η υπόνοια ότι Βρετανία και Γαλλία έχουν στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους για τον χειρισμό πυραύλων. Το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξήγγειλε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει ήδη από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας ενώ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για «σοβαρό περιστατικό» απορρίπτοντας εμφατικά οποιεσδήποτε ρωσικές αιτιάσεις.

Η στάση του Γερμανού καγκελαρίου όμως δεν έχει πείσει το Λονδίνο. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής, Αλίσια Κερνς χαρακτήρισε την αναφορά ευαίσθητων στοιχείων που αφορούν τη Βρετανία ως «λανθασμένη, ανεύθυνη και χαστούκι προς τους συμμάχους».

Υπενθύμισε με τις δηλώσεις της και τη γενικότερη βρετανική επικριτική στάση απέναντι στην άρνηση της Γερμανίας να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

«Δώσαμε τους Storm Shadow (βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς), όλοι πρέπει να δώσουμε ό,τι μπορούμε.Ο Σολτς πρέπει να δώσει πυραύλους Τaurus και να σταματήσει να υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί για τον Όλαφ Σολτς

Από την πλευρά του ο Βρετανός βουλευτής Τόμπιας Έλγουντ έκανε λόγο για «κατάφωρη κατάχρηση πληροφοριών», που μπορεί να βοηθήσει τελικά τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ σε αυστηρότερο τόνο ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας χαρακτήρισε τον Σολτς ως τον «λάθος άνθρωπο, στη λάθος θέση, τη λάθος στιγμή». Υπενθυμίζεται ότι ο Γούαλας παρέμεινε στη θέση του υπουργού Άμυνας για τέσσερα χρόνια παρά την -πρωτοφανή- αλλαγή Βρετανών πρωθυπουργών.

Το ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζεται και ο βρετανικός λαός, με ζωντανή δημοσκόπηση της Daily Mail να δείχνει ότι το 82% των 2500 συμμετεχόντων θεωρεί ανεύθυνη την στάση της Γερμανίας, όπως αυτή προκύπτει από την διαρροή πληροφοριών.

Επισημαίνεται ότι Βρετανοί αξιωματούχοι, ακόμα και ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γκραντ Σαπς, έχουν ζητήσει να δοθεί βοήθεια για τον χειρισμό των πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία, όμως επίσημα το «No 10» της Ντάουνινγκ Στριτ, η βρετανική κυβέρνηση δηλαδή, έχει αποκλείσει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην χώρα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button