Επικαιρότητα

«Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια!» – Έτοιμοι για μπλακ άουτ οι φοιτητές – Galaksias.com

«Προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση» – Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου ΦΣ Πολυτεχνείου Κρήτης

Κάλεσμα απευθύνει στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα, ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης την Πέμπτη (15/2) και ώρα 13:00 στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά. Επίσης κάλεσμα απευθύνουν σε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις τους, καθώς αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, «προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. 

Ακολουθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου σήμερα Τρίτη (13/2):

«Η Αθήνα “βούλιαξε” με την πανελλαδική κινητοποίηση!

Ξεπεράσαμε τον ένα μήνα κινητοποιήσεων και καταλήψεων φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα! Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη πανελλαδική, πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στην Αθήνα, που πλημμύρισε από τη συμμετοχή εκατοντάδων Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, τους χιλιάδες φοιτητών, μαθητών, ενώ πλαισιώθηκε από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, φορείς, σωματεία και ολόκληρη την κοινωνία! Για πέμπτη, συνεχόμενη βδομάδα αποδείξαμε πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, κόντρα στις απειλές και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και της κυβέρνησης. Έτσι θα συνεχίσουμε! Ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Πιερρακάκης, την Τετάρτη 7/2, παρουσίασε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο την Πέμπτη 8/2 τέθηκε σε διαβούλευση, ανακοινώνοντας πως μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχει ψηφιστεί! Δεν θα τους περάσει! Έχει κηρύξει πόλεμο με τους φοιτητές, αλλά και με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας. Όλη η κοινωνία βροντοφωνάζει παντού πως τα σχέδια της κυβέρνησης ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ, να ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! Μάλιστα ανακοίνωσαν πως μέσα στο 2025 θα προτείνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να μπει οριστική ταφόπλακα στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο.

Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους εδώ και τόσες βδομάδες οι φοιτητικοί σύλλογοι κινητοποιούνται. Βασική επιδίωξη είναι να θεσμοθετηθεί η ακαδημαϊκή ισοτιμία των τίτλων σπουδών που παρέχουν τα κολλέγια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα! Πιο συγκεκριμένα, την ίδια στιγμή που ο κάτοχος ενός πτυχίου πανεπιστημίου του εξωτερικού υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια, δίνοντας μέχρι και εξετάσεις και πραγματοποιώντας πρακτική άσκηση, ίσως μπορέσει να αναγνωρίσει το πτυχίο του, ο κάτοχος ενός πτυχίου με κολλέγιο που έχει συμβληθεί απλά με ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα λαμβάνει ένα πτυχίο ισότιμο ακαδημαϊκά και επαγγελματικά με το πτυχίο των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων! Χωρίς να αλλάζει τίποτα επί της ουσίας, ακριβώς δηλαδή με τον τρόπο που λειτουργούν τα κολλέγια σήμερα στην Ελλάδα, υπογράφοντας απλά μια σύμβαση franchising ή πιστοποίησης με τα ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, με υποδομές και καθηγητικό προσωπικό για το «φαίνεσθαι». Με λίγα λόγια, όποιος έχει πορτοφόλι που το αντέχει να αγοράσει ένα πτυχίο, θα εισέρχεται στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο με βάση εισαγωγής μικρότερη έως και κατά 50%, φοιτώντας μόλις 3 χρόνια, για να αποκτήσει ισότιμο πτυχίο με όλους εμάς, που μοχθήσαμε να εισέλθουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο και να μην κοπούμε από την ΕΒΕ, που πρέπει να σπουδάζουμε σε προπτυχιακούς κύκλους 4 χρόνων και άνω, με πιο απαιτητικά προγράμματα σπουδών, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα μαζικά κοψίματα, την καθηγητική αυθαιρεσία, τις διαγραφές κ.ο.κ. Συνιστά μια κατάφωρη απαξίωση της προσπάθειάς μας, αλλά και πλήγμα της επαγγελματικής μας προοπτικής. Δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, όταν θα υπάρχουν απόφοιτοι 3ετών προπτυχιακών κύκλων, που θα κατοχυρώνουν λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμη και στα ΑΕΙ θα ανοίξει η συζήτηση για 3ετείς κύκλους, με σκοπό τον κατακερματισμό και τον περιορισμό κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι αυξάνεται από το 20% στο 30% το ποσοστό της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που δίνεται από το Υπουργείο με κριτήριο το βαθμό υλοποίησης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της κυβερνητικής πολιτικής. Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά ρίχνει τη χαριστική βολή με την απαξίωση της ποιότητας των σπουδών, της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης των αποφοίτων του, με τον οικονομικό στραγγαλισμό του, τη συρρίκνωσή του, την υποστελέχωση, τη ένταση λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την εξυπηρέτηση αναγκών επιχειρηματικών κύκλων. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναιρέσουν κατακτήσεις αγώνων δεκαετιών!

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητών, εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που συνεχώς πληθαίνουν, δείχνοντας την πλήρη στήριξη στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης! Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το νομοσχέδιο τους κι έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας!

Ήδη έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη, εκεί που η κυβέρνηση εμφανιζόταν παντοδύναμη. Ο πρωθυπουργός δήλωνε πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο, όμως μπήκε ο Φλεβάρης και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Αυτό δεν μπορεί να ανεχτεί και έχει επιστρατεύσει εισαγγελείς και ΜΑΤ για να καταστείλουν τον αγώνα μας, τον αγώνα όλης της κοινωνίας. Όποιος δεν συναινεί στην πολιτική της κυβέρνησης, θα φιμώνεται, διώκεται και θα καταστέλλεται, όπως φάνηκε από τις χειροπέδες και τις προσαγωγές σε φοιτήτριες που άνοιξαν πανό στο Σύνταγμα. Ο αυταρχικός παροξυσμός της όμως βρίσκει τείχος μπροστά στο σθένος των φοιτητών και των φοιτητριών και των αγωνιστικών αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων. Η κυβερνητική νεολαία επιστρατεύτηκε μέσα στις σχολές για να σπάσει καταλήψεις είτε με τις γνωστές τακτικές «βίας και νοθείας», είτε σε αγαστή συνεργασία με τις δυνάμεις της αστυνομίας σε ρόλο καταδότη, όπως η απόπειρα εκκένωσης της κατάληψης της Νομικής ΔΠΘ σε συνέχεια άλλων αστυνομικών παρεμβάσεων (ΑΠΘ, ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης). Ο Φοιτητικός Σύλλογος διασφάλισε πως παρά τις προσπάθειες καταστολής η κατάληψη και ο αγώνας συνεχίζονται κανονικά. Η κυβέρνηση προσπάθησε να οικοδομήσει το αφήγημα ότι τα θεσμικά όργανα έδωσαν την εντολή των αστυνομικών επεμβάσεων, όταν τα ίδια έκαναν ξεκάθαρο πως ποτέ δεν έδωσαν καμία εντολή! Όταν την ίδια στιγμή, υποδεικνύεται ότι την εντολή της εισβολής στη Νομική του ΔΠΘ, για το σπάσιμο της απόφασης του Φοιτητικού Συλλόγου, την έδωσε απόφοιτος, νυν Υπουργός! Δεν τα κατάφεραν όμως σε καμία περίπτωση. Είναι μόνοι τους! Οι φοιτητικοί σύλλογοι με τις αγωνιστικές τους αποφάσεις πανελλαδικά δείχνουν ότι η κυβέρνηση και οι εκφραστές της στα πανεπιστήμια, όπως οι «ανεξάρτητοι» ηλεκτρονικοί εκπρόσωποι, ηττώνται κατά κράτος

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια. Ποινικοποιεί την πολιτική δράση, το συλλογικό αγώνα, τη διεκδίκηση. Καλεί κι εκβιάζει τις πρυτανικές αρχές, τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου και τους καθηγητές να προσπαθήσουν ενεργά να χτυπήσουν τις καταλήψεις των Φοιτητικών μας Συλλόγων στα Πανεπιστήμια, και εξετάζει δήθεν «ευθύνη» για ποινικά αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί από τις πρυτανικές αρχές για τη μη πάταξή τους! Τους καλούν να υπονομεύσουν τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών για τη διεκδίκηση του δημοσίου, δωρεάν πανεπιστημίου. Όποιος υπονομεύει τις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων δεν έχει θέση στους συλλόγους μας και θα μας βρει απέναντί του. Θα υπερασπιστούμε τους αγώνες μας και το πανεπιστημιακό άσυλο μέχρι τέλους!

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των αντιδραστικών διοικήσεων να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές και κόντρα στη ρητορική περί χαμένων εξαμήνων κι εξεταστικών, το φοιτητικό κίνημα θα διασφαλίσει ότι οι εξεταστικές θα διεξαχθούν κανονικά μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, κόντρα στις προσπάθειες για διεξαγωγή τηλεξεταστικών που μόνο σκοπό έχουν την υπονόμευση του αγώνα και των καταλήψεών μας. Η κυβέρνηση πιέζεται και προσπαθεί να εξαναγκάσει τα ιδρύματα να προχωρήσουν τις τηλεξετάσεις σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσει τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μας. Διατάσσεται ακόμη και εισαγγελική έρευνα για τέλεση ποινικών αδικημάτων για όσους καθηγητές δεν συμμορφώνονται με τις εντολές του Υπουργείου για εφαρμογή της τηλεξεταστικής! Μάλιστα αναγκάστηκε να επιβάλλει με δεύτερη εγκύκλιο την τηλεξεταστική ως υποχρεωτική, επειδή η πλειοψηφία των καθηγητών διαφώνησε. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πάρει θέση! Η ΠΟΣΔΕΠ με τις στάσεις εργασίας και τις απεργίες είναι στο πλάι των φοιτητών και εναντιώνεται στην τηλεξεταστική! Όπως έχει ανακοινωθεί σε πολλά Τμήματα, η απώλεια εξεταστικής δεν ορίζεται από κάποιο νομικό πλαίσιο και οι εξεταστικές να γίνουν κανονικά αργότερα δια ζώσης, χωρίς να παρακάμπτονται οι καταλήψεις. Οι διοικήσεις να καταγγείλουν τώρα τις πιέσεις της κυβέρνησης, οι καθηγητές να μην ενδώσουν στους εκβιασμούς, αλλιώς συναινούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τάσσονται ενάντια στους αγώνες μας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πάρει θέση! Η ΠΟΣΔΕΠ με τις αποφάσεις της και όλοι οι φορείς των εργαζομένων στα ιδρύματα είναι στο πλάι των φοιτητών! Οι διοικήσεις να καταγγείλουν τώρα τις πιέσεις της κυβέρνησης, αντιθέτως συναινούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τάσσονται ενάντια στους αγώνες μας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τους αγώνες μας παράνομους και τους φοιτητές «εγκληματίες», επιστρατεύοντας και τα εγκάθετα ΜΜΕ, δεν μας σταματά. Ήδη εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις συντονίζονται, διεκδικώντας τη μη κατάθεση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο και απαντάμε πως δεν μας τρομοκρατούν οι απειλές, η κυβέρνηση είναι μόνη της! Να μην κατατεθεί! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για τους πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δεν θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα «χαρτί» στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να έρθει στην χώρα το μοντέλο της πολιτικής της «Μπολόνια», που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας – μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα- με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες τις αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (ρυθμοί σπουδών, αλυσίδες, ροές, κατευθύνσεις). Ήδη το νομοσχέδιο προβλέπει

Νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδέψουν με ψέματα πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «είναι θετικά για την κοινωνία»! Ποιον θα ωφελήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Την κοινωνική πλειοψηφία που με δυσκολία πληρώνει τους λογαριασμούς και ζει στα όρια της φτώχειας; Οι κολλεγιάρχες θέλουν να βρουν πελατεία για να πουλάνε τα «πτυχία» τους. Αυτοί που μιλάνε για «αριστεία» και για δήθεν ακαδημαϊκή ποιότητα είναι αυτοί που δημιουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία «με 10 μπαίνεις… αρκεί να ναι χιλιάρικα». Οι κολλεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με μας! Δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο κανένα όφελος δεν θα έχουμε, αλλά το δημόσιο πανεπιστήμιο που ήδη στενάζει από την υποχρηματοδότηση θα υποβαθμιστεί. Όποιοι δεν έχουν να πληρώσουν δεν θα σπουδάζουν ή θα πνίγονται από τα φοιτητοδάνεια. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας για όφελος των κερδών τους.

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως «δεν παραβιάζεται το άρθρο 16». Ρητά το Άρθρο 16 του Συντάγματος κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και λειτουργίας ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με αγώνες, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα κεκτημένα δικαιώματα!

Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, σηκώνουμε ανάστημα! Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας, που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν έλαβαν καμία στήριξη από το κράτος, και όλων των περιοχών της Ελλάδας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεών τους. Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη η κυβέρνηση συνεχίζει να συγκαλύπτει τους πραγματικούς και διαχρονικούς υπευθύνους ενισχύοντας την ίδια εγκληματική πολιτική που διαλύει τις ζωές μας. Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων. Την ίδια ώρα που σε εμάς δεν δίνει φράγκο, η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F-35. Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων που προχωρούν σε απεργίες το επόμενο διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κ-Χ, και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ’06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Καλούμε σε κοινά πλαίσια, κοινές πορείες, κοινά μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και κοινά συντονιστικά, πέρα από λογικές διαχωρισμών. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ενοποιείται και να συγκλίνει με πολιτικούς όρους στη βάση των ΓΣ και των Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης. Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους, σύμφωνα με τη στρατηγική της Μπολόνια.
  • Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη δουλειά στο αντικείμενο. Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και τηλεξεταστική. Όχι στην υπονόμευση των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων.
  • Διεξαγωγή των εξεταστικών κανονικά μετά το πέρας των κινητοποιήσεων.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου περί απώλειας εξεταστικής

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

  • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές. Γενική Συνέλευση του Ενιαίου ΦΣ την Τρίτη 20/2, στη 13:00 στο Α2 (ΞΥΛΙΝΟ).
  • Κατάληψη Ιδρύματος από την Τρίτη 13/2 μέχρι την και την Τρίτη 20/2
  • Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 15 Φλεβάρη, στις 12:00, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
  • Οργανώνουμε το επόμενο διάστημα εκ νέου πανελλαδική κινητοποίηση και πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων
  • Προχωράμε σε πολύμορφες δράσεις
  • Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας Προετοιμάζουμε την παρεμπόδιση της διοικητικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, σε συντονισμό με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της.
  • Συμμετέχουμε στην απεργία 28/2 που έχει προκυρηχθεί από ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες
  • Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών του νομού Χανίων

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button