Κόσμος

«Χρειάστηκε να ακρωτηριάσω το πόδι της ανιψιάς μου χωρίς αναισθησία στην κουζίνα» – Galaksias.com

Ο Παλαιστίνιος γιατρός Χάνι Μπσέισο αντιμετώπισε μια πολύ δύσκολη απόφαση, όταν η έφηβη ανιψιά του τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό του σπιτιού της στη Γάζα, από τις ισραηλινές δυνάμεις: να ακρωτηριάσει το πόδι της ή να διακινδυνεύσει να πεθάνει το κορίτσι από αιμορραγία.

Χωρίς να μπορεί να προσεγγίσει γειτονικό νοσοκομείο και χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι και μερικές γάζες που είχε μέσα στο ιατρικό του βαλιτσάκι έκοψε το δεξί πόδι της μικρής Άχεντ Μπσέισο από το γόνατο και κάτω, σε μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, χωρίς αναισθησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπτικό υλικό καλυμμένο με pixels, το οποίο έγινε viral στο Instagram, δείχνει τον γιατρό να σκουπίζει το ματωμένο κομμένο δεξί άκρο του κοριτσιού, ενώ εκείνο είναι ξαπλωμένο στο τραπέζι. Ένας από τους αδελφούς της, την κρατάει για να μην κουνιέται κι ένας άλλος κρατάει ψηλά δύο κινητά με ανοιχτό τον φακό για να βλέπει ο θείος της.

Το σπίτι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1,8 χλμ από το νοσοκομείο της Γάζας Αλ Σίφα, συνήθως έξι λεπτά με το αυτοκίνητο ή 25 λεπτά με τα πόδια, αλλά ο Μπσέισο είπε πως οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή καθιστούν πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσει να προσεγγίσει κάποιος το νοσοκομείο.

«Δυστυχώς, δεν είχα άλλη επιλογή. Η επιλογή μου ήταν είτε να αφήσω το κορίτσι να πεθάνει είτε να κάνω ό,τι μπορώ», λέει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν μπορώ να τη μεταφέρω στο νοσοκομείο; Φυσικά και όχι», απαντάει ο Μπσέισο χαρακτηρίζοντας την περιοχή “υπό πολιορκία”.

«Τα άρματα μάχης βρίσκονταν στην είσοδο του σπιτιού», εξηγεί.

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι εργάζονται για να περιοριστούν στο λιγότερο δυνατό τα δεινά, για τους αμάχους.

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα της 19ης Δεκεμβρίου ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε συγκεκριμένα στις ερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό στο σπίτι του κοριτσιού, αλλά είπε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για κάλυψη, ένας ισχυρισμός τον οποίο διαψεύδει η οργάνωση.

«Κεντρικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής της Χαμάς είναι η εκμετάλλευση των πολιτικών δομών για τρομοκρατικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επαρκώς ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα για τις τρομοκρατικές της ενέργειες με το να χτίζει στρατιωτικά δίκτυα εντός και κάτω από τις εγκαταστάσεις, εξαπολύοντας επιθέσεις και αποθηκεύοντας όπλα μέσα στους χώρους των νοσοκομείων, χρησιμοποιώντας τις δομές των νοσοκομείων και το προσωπικό τους για τρομοκρατικές ενέργειες. Δυστυχώς, η Χαμάς συνεχίζει να εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους πιο ευάλωτους πολίτες της Γάζας χρησιμοποιώντας με κυνικό τρόπο τα νοσοκομεία για τρομοκρατικές ενέργειες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button