ΕνημέρωσηΟικονομία

Το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, τα emails των αποδήμων και οι δεκάδες αγωγές, οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα που χωλαίνουν και ο Στάσσης που καραδοκεί, πως τα funds δημιουργούν τις νέες ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού επιχειρείν

Γαλάζιες υποψηφιότητες

Σήμερα ή αύριο ανακοινώνονται 15-20 υποψήφιοι και υποψήφιες με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Το σύνολο είναι 42 – ανάμεσα τους τουλάχιστον 17 γυναίκες, με βάση τον εκλογικό νόμο. Έως τις 15 Απριλίου θα ανακοινωθούν όλα τα ονόματα. Έχουν «κλειδώσει» ή συζητιούνται σοβαρά τα εξής πρόσωπα: Γιώργος Αυτιάς, Πύρρος Δήμας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Δημήτρης Τσιόδρας, Γιώργος Αμυράς, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Βίκυ Φλέσσα, Νόνη Δούνια, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Βούλα Πατουλίδου, Σωτήρης Σέρμπος, Σπύρος Καρανικόλας, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Μερόπη Υδραίου, Γιώργος Καλλιακμάνης κ.α Σχεδόν όλοι έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα.

Αποκάλυψη για τα emails

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου πήρε τα emails των αποδήμων για τα οποία ξέσπασε πολιτική θύελλα από την ΝΔ και συγκεκριμένα από τον γραμματέα Αποδήμων Νίκο Θεοδωρόπουλο, μέσα Ιανουαρίου. Έχει σημασία ο χρόνος καθώς προκύπτει -εάν ευσταθεί η πληροφορία – ότι τα ζήτησε με επίσημο αίτημα και της εστάλησαν με ηλεκτρονική μορφή πριν ψηφιστεί ο νόμος για την επιστολική ψήφο (24/1) και πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση εγγραφών (19 Φεβρουαρίου).

Θα «μιλήσουν» τα laptop

Η αποστολή και παραλαβή των χιλιάδων emails με τα στοιχεία των αποδήμων μπορεί να πιστοποιηθεί με τον έλεγχο των υπολογιστών γραφείου και των laptop των δύο πλευρών, όπως και το εάν έχουν υποστεί επεξεργασία τα στοιχεία κλπ. Τυχόν επιχείρημα ότι αλλάχτηκε η ηλεκτρονική συσκευή λειτουργεί επιβαρυντικά, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών έχει την αρμοδιότητα και την δυνατότητα να κάνει τους σχετικούς ελέγχους. Όπως και η Δικαιοσύνη. Όσον αφορά στην ευρωβουλευτή κρίσιμο είναι να αποδείξει ότι δεν γνώριζε ότι τα συγκεκριμένα e mails προέρχονταν από το υπ.Εσωτερικών.

Στο στόχαστρο

Οι πρώτες αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου διότι το υπ. Εσωτερικών δεν προστάτεψε τα προσωπικά τους δεδομένα- είναι δεκάδες, όπως αποκάλυψε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος στο Νίκο Ευαγγελάτο στο LIVENEWS, στο MEGA. Ο κάθε απόδημος ζητάει αποζημίωση 20.000 ευρώ. Στην επόμενη φάση και με βάση την εξέλιξη των ερευνών θα αποφασιστεί εάν στο κάδρο των αγωγών μπει η ΝΔ – που έσπευσε πάντως να αποπέμψει τον γραμματέα Αποδήμων – ή ο ίδιος ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, εάν λειτούργησε προκειμένου να εξυπηρετήσει την ευρωβουλευτή. Σε κάθε περίπτωση ο Θεοδωρόπουλος θα ελεγχθεί εάν πήρε εντολή από κάποιον άλλον ή αν λειτούργησε αυτοβούλως. Στην δεύτερη περίπτωση ενδεχομένως να δεχθεί και εκείνος μπαράζ αγωγών για παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Και βέβαια ο τεχνικός έλεγχος θα δείξει εάν έλαβε και άλλα e mails από το υπ.Εσωτερικών μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο ασχέτως εάν τα έστειλε στην ευρωβουλευτή διότι μια τέτοια κίνηση θα έδειχνε ότι η διαρροή συνεχίζεται.

Καυτά ερωτήματα

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργάτρια του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του υπ.Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη έστειλε στον Θεοδωρόπουλο τα e mails με τα στοιχεία των αποδήμων που έφτασαν στην ευρωβουλευτή αργότερα, μεταξύ των εθνικών εκλογών του Μαίου και του Ιουνίου, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι τα emails των εθνικών εκλογών τα έστειλε μόνο στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ή και σε άλλους; Η χρήση τους θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Ο game changer

Τρεις υπουργοί στηρίζουν ενθέρμως την κάθοδο με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ του φυλακισμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Σταύρος Παπασταύρου. Ένας εξ αυτών τον χαρακτήρισε «game changer», δηλαδή παίκτη που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, να τραβήξει ψήφους από τα δεξιά της ΝΔ, από τα πατριωτικά και εθνικιστικά ακροατήρια που κατευθύνθηκαν στην Ελληνική Λύση, τη Νίκη και σε άλλα μικρά κόμματα που είναι εκτός βουλής. Το σκεπτικό είναι ότι μια υποψηφιότητα Μπελέρη θα δώσει διέξοδο και στους ψηφοφόρους της ΝΔ που έχουν δυσαρέσκεια, γκρίνια κλπ διότι η διεύρυνση γίνεται μόνο προς το κέντρο και την κεντροαριστερά, όπως επισημαίνεται.

Ο αντίλογος

Υπάρχουν όμως και υπουργοί και στελέχη που διαφωνούν με την υποψηφιότητα Μπελέρη. Είναι ένας ομογενής που είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει φέρει την προκλητική καταδίκη του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αλλά το να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο δεν είναι μια επιλογή με την οποία συμφωνούν. Εκλογολόγος που είναι της ίδιας σχολής σκέψης εκτιμάει ότι θα ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μπελέρη, αλλά δεν θα έφερνε την μεγάλη διαφορά διότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ που κατευθύνονται προς τα δεξιότερα της ΝΔ θεωρούν στην πλειονότητα τους ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν ως διακύβευμα την διακυβέρνηση της χώρας και προσφέρονται για να σταλεί ένα μήνυμα. Η απόφαση είναι του πρωθυπουργού. Το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και μετά αφορά ψήφους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει σε αυτόν τον συμβολισμό.

Ζαγοράκης τέλος

Οριστικά και αμετάκλητα ο Θοδωρής Ζαγοράκης μένει εκτός του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος τον είχε ενημερώσει πριν από 2-3 εβδομάδες ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Εκείνος πικράθηκε. Φέρεται να απάντησε «θα δω τι θα κάνω». Όταν αποφασίστηκε να είναι εκ νέου υποψήφιοι σχεδόν όλοι οι νυν ευρωβουλευτές, υπήρξαν κάποιες δεύτερες σκέψεις και για τον Ζαγοράκη. Τελικά υπερίσχυσε η αρχική απόφαση. Ο πρώην διεθνής έκανε επαφές με άλλα κόμματα. Πιθανόν να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ αν και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις με το επιχείρημα ότι μια τέτοια μεταγραφή δεν θα οφείλεται στο ότι ο Ζαγοράκης υιοθετεί τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί δεν τον κατεβάζει η ΝΔ.

Deepfake

Το 2024 με τις ευρωεκλογές στα 27 κράτη – μέλη και τις προεδρικές στις ΗΠΑ που θα οδηγήσουν εκατομμύρια πολιτών στις κάλπες, η μεγάλη απειλή είναι τα deepfake, δηλαδή, τα fake news που αποτελούν κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν στην τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Ο Μπλίνκεν συμφώνησε με τον Γεραπετρίτη. «Έχεις δίκιο, είναι κρίσιμο θέμα, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» απάντησε. Η Ρωσία έχει παίξει πολλά παιχνίδια με deepfakes. Εάν δεν υπάρξει ένας έλεγχος απειλείται η λειτουργία της δημοκρατίας και των εθνικών και διεθνών θεσμών, όπως επισήμαναν οι δυο υπουργοί Εξωτερικών και συμφώνησαν και οι ομόλογοι τους.

Γιατί χωλαίνουν οι επενδύσεις στα νέα δίκτυα

Δεν γνωρίζουμε αλλά είμαστε σίγουροι για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι διοικήσεις των τηλεπικοινωνιακών ομίλων που πήγαν χθες στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου για να δικαιολογήσουν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, οι ελλείψεις προσωπικού στους εργολάβους, κ.ο.κ. Βέβαια δεν καθυστερούν όλοι τις επενδύσεις. Ο ΟΤΕ έχει κάθε λόγο να τρέχει γιατί βλέπει τον Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ να έρχεται.

Τι ξέρει ο Γ. Στάσσης

Ο Γ. Στάσσης τι κατάλαβε; Πως οι Vodafone και Nova δεν έχουν διάθεσή ή δυνατότητα να προχωρήσουν γρήγορα τις επενδύσεις σε νέα δίκτυα. Συνεπώς μέσω του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ θα μπορεί να τους παρέχει υπηρεσίες χονδρικής ώστε οι πάροχοι με τη σειρά τους να προσφέρουν στη λιανική γρήγορες συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Ο ΟΤΕ δεν θέλει να πάνε στη ΔΕΗ οι πάροχοι που δεν επενδύουν σε δικά τους δίκτυα. Θέλει να έρθουν σε αυτόν ώστε να συνεχίσει να κυριαρχεί όπως κάνει σήμερα μέσω του δικτύου χαλκού όπου διαθέτει μονοπωλιακή θέση. Γι’ αυτό ο Γ. Στάσσης έχει στενοχωρήσει πολλούς με την απόφαση να επενδύσει σε δίκτυο οπτικών ινών με βάση τις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ. Και μέχρι πριν από λίγες ημέρες ήταν συγκρατημένος αλλά φαίνεται πως πλέον έχει το ΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου που βαρέθηκε να ακούει για τις επενδύσεις ορισμένων τηλεπικοινωνιακών παρόχων χωρίς να τις βλέπει!

Ο Ν. Καραμούζης και ο μεγαλύτερος όμιλος facility management

Μέσα σε 2,5 χρόνια ο Νίκος Καραμούζης και η επενδυτική εταιρεία SMERemediumCap που διοικεί δημιούργησαν το μεγαλύτερο όμιλο διαχείρισης εγκαταστάσεων στην Ελλάδα με ετήσια έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ και περισσότερους από 4.000 εργαζόμενους. Η αρχή έγινε το φθινόπωρο του 2021 με την εξαγορά της πρώην Engie Hellas που μετονομάστηκε σε Cordia. Ακολούθησε στις αρχές του 2022 η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ESA Security Solutions μαζί με το family office της κας Μαρ. Λάτση. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς αποκτήθηκε η Skymar Services που ασχολείται με τον καθαρισμό και την τροφοδοσία κτιρίων ενώ χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά της εταιρείας καθαρισμού κτιρίων Imagin. Σημαντική επιτυχία για 2,5 χρόνια προσπάθειας και ενδεικτικό των περιθωρίων συγκέντρωσης σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Οι επενδυτικοί οίκοι και η συγκέντρωση σε κρίσιμους κλάδους

Αυτό το ρόλο, της συγκέντρωσης μικρών εταιρειών σε μεγαλύτερα ενιαία σχήματα, παίζουν οι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια και τους ακολουθούν οι επενδυτικές εταιρείες που έφτιαξαν πρώην τραπεζίτες όπως ο Νίκος Καραμούζης και ο Απόστολος Ταμβακάκης. Η CVC Capital συγκέντρωσε τον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας με σειρά εξαγορών νοσηλευτηρίων και της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η H.I.G. Capital συγκεντρώνει τον κλάδο των υπηρεσιών logistics και ήδη διαθέτει το μεγαλύτερο όμιλο του χώρου ενώ προωθεί τη μεγάλη επένδυση στο πρώην εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο. Οι Τσέχοι της PPF δημιούργησαν το μεγαλύτερο όμιλο στον τομέα των φαρμακαποθηκών και συνεχίζουν να εξετάζουν εξαγορές. Ευκαιρίες εξακολουθούν να υπάρχουν και σε άλλους πολυδιασπασμένους κλάδους, αν και η περίοδος ευφορίας που διανύουμε έχει εκτινάξει τις αποτιμήσεις. Και οι υψηλές αποτιμήσεις, όπως και να το κάνουμε, βάζουν εμπόδια στην ολοκλήρωση συμφωνιών.

Οι μεγάλες διεθνείς διασυνδέσεις και τα εκατοντάδες εκατομμύρια που λείπουν!

Ποιος δεν θέλει να προχωρήσουν οι μεγάλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο – που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ – ή την Αίγυπτο – που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου; Είναι ένα βήμα για να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτά τα έργα απαιτούν κεφάλαια δισεκατομμυρίων και ισχυρή κρατική στήριξη προκειμένου να προχωρήσουν. Και στην περίπτωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει διστακτική. Και αν δεν βάλει σοβαρά κεφάλαια το κυπριακό δημόσιο, ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει το δύσκολο έργο. Στην περίπτωση της διασύνδεσης με Αίγυπτο (τόσα ταξίδια έχει κάνει ο Δημήτρης Κοπελούζος!) η κυβέρνηση Σίσι στηρίζει το έργο. Και πάλι, όμως, θα χρειαστούν χρόνια μελετών προκειμένου να οριστικοποιηθεί το έργο και να βγει στις αγορές για κεφάλαια. Η Κομισιόν μιλάει για τα δίκτυα αλλά πρέπει να πεισθούν και οι αγορές για την αναγκαιότητα κάποιων έργων. Το έχουν καταλάβει πλέον ακόμα και στον ΑΔΜΗΕ!

To άρθρο Το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, τα emails των αποδήμων και οι δεκάδες αγωγές, οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα που χωλαίνουν και ο Στάσσης που καραδοκεί, πως τα funds δημιουργούν τις νέες ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού επιχειρείν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button