ΕνημέρωσηΠολιτική

Εξασθενεί η κακοκαιρία από την Τετάρτη – Galaksias Portal News

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Avgi» η οποία επηρρεάζει τη χώρα με χιονοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα, σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το πρωί της Τετάρτης όπου θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε συναγερμό με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από χθες να βρίσκονται σε ισχύ.

Όσον αφορά στην Αττική, υπήρξαν χιονοπτώσεις κυρίως στα υπερβόρεια του νομού αλλά χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε στα Βίλια, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην Πάρνηθα. Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται στη Στενή Ευβοίας, στην Αρτάκη και στο Λεοντάρι Βοιωτίας. Επίσης από τη γέφυρα Μαρτίνου μέχρι τη γέφυρα της Ριτσώνας.

Ωστόσο από το πρωί της Τρίτης στην Αττική σημειώνονται και έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χαλαζοπτώσεις οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά θα εξασθενήσουν την Τετάρτη. Δείτε εδώ το οδοιπορικό της «Ζούγκλας» στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες 

Το τελευταίο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το μεσημέρι παραμένει σε ισχύ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

«Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.
Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:
 Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
 α) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.
 β) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
 γ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα.
 δ) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
   ε) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα της Τετάρτης (31-01-24).
   Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
   α) Σήμερα Τρίτη (30-01-24) στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο.
   β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
   Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη».

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς κινείται η κακοκαιρία:

Αναλυτικά οι καιρικές συνθήκες την Τετάρτη

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 αναμένονται βροχές και χιονοπτώσεις, κυρίως στα νοτιοανατολικά, με σταδιακή εξασθένηση. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο.Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από το πρωί θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές και πρόσκαιρές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -4 έως 9, στη Θράκη -1 έως 8, στη Θεσσαλία από -2 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 10, στη Δυτική Στερεά από -1 έως 11, στην υπόλοιπη Στερεά από 2 έως 8, στην Πελοπόννησο από -1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 10, στις Κυκλάδες από 6 έως 10, στα Δωδεκάνησα από 7 έως 11 και στην Κρήτη από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αρχικά αναμένονται βροχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά του νομού όμως τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν σημαντικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Στην παρακάτω φωτογραφία οι καιρικές συνθήκες στην Αθήνα:

 

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην Αττική, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Διονύσου από το ύψος του 414 Νοσοκομείου έως τη θέση Αγ. Πέτρος, στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ κλειστές παραμέμειναν η Λεωφόρος Φυλής από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια και στις δύο κατευθύνσεις και η Λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στην περιοχή των Αχαρνών.

Σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησε η αστυνομία.

Παράλληλα νωρίτερα έγινε γνωστό πως με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Π.E.O. Ελευσίνας-Θηβών, από το ύψος της θέσης Κάζα της Δυτικής Αττικής.

Σημειώνεται πως ήδη, από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τετάρτης απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέος οχήματος, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, από τα όρια των νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης έως την Αθήνα (Κόμβο Καλυφτάκη), ανεξαρτήτως χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επισημαίνεται επίσης πως από τη Δευτέρα στις 20.00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 10.00, απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα-Μάλγαρα. Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι καθώς και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Πότε έρχονται οι Αλκυονίδες

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στη σημερινή του πρόγνωση τόνισε πως οδεύουμε ολοταχώς προς τις Αλκυονίδες, με τον υδράργυρο το Σαββατοκύριακο να φτάνει τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά και ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος της ΕΡΤ τονίζει πως το Σαββατοκύριακο που έρχεται η θερμοκρασία θα επιστρέψει και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button