ΕνημέρωσηΠολιτική

Πολλές χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Δέκα χώρες έχουν μέχρι στιγμής αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά τις κατηγορίες την Παρασκευή ότι κάποιοι εργαζόμενοί της ενδέχεται να εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ελπίζει να «τερματιστούν» όλες οι δραστηριότητες της Unrwa, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί η υπηρεσία να διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Παλαιστινιακή Αρχή, η Unrwa έχει ανάγκη «τη μέγιστη στήριξη» και όχι «να της κόψουμε τη στήριξη και τη βοήθεια».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αμέσως την Παρασκευή την αναστολή κάθε χρηματοδότησης της Unrwa και ακολούθησαν ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστρία.

Η Ελβετία αναμένει περισσότερες πληροφορίες προτού λάβει απόφαση για τη βοήθεια που παρέχει στην υπηρεσία, όπως και η Γαλλία η οποία όμως ανακοίνωσε χθες ότι δεν προβλέπει την καταβολή «νέας δόσης» χρημάτων στην υπηρεσία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Νορβηγία αντιθέτως επεσήμανε ότι διατηρεί τη χρηματοδότησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη η Unrwa απομάκρυνε δώδεκα εργαζόμενούς της και υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για τις κατηγορίες.

Το 2022, οι πόροι της που προέρχονταν από τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και από τις συμβολές άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ ανέρχονταν σε 44,6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πέντε βασικοί χορηγοί της Unwra είναι κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ακολουθούν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Ελβετία.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία «εξαιρετικά ανήσυχη» αποφάσισε να «αναστείλει κάθε επιπλέον χρηματοδότηση της Unrwa προς το παρόν», το διάστημα που η υπηρεσία «διενεργεί έρευνα» και «εξετάζει μέτρα για να απαντήσει στις κατηγορίες», επεσήμανε χθες, Κυριακή, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Τόκιο διευκρίνισε ότι «θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης» «παρέχοντας στήριξη σε άλλες διεθνείς οργανώσεις».

ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν εξαιρετικά για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες 12 εργαζόμενοι στην Unrwa ενδέχεται να εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», επεσήμανε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζοντας «τον ζωτικής σημασίας ρόλο» της Unrwa στην παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεινε ότι είναι σημαντικό η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ «να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές και να λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα».

Καναδάς

Ο Καναδός υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Άχμεντ Χούσεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του «αναστέλλει προσωρινά κάθε επιπλέον χρηματοδότηση της Unrwa για όσο διάστημα εκείνη διεξάγει έρευνα σε βάθος για τις κατηγορίες αυτές».

«Ο Καναδάς λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά υπόψη του τις κατηγορίες αυτές και συνεργάζεται στενά με την Unrwa και άλλους δωρητές για το θέμα αυτό», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Οτάβα «ανησυχεί βαθιά για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Αυστραλία

Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ δήλωσε το Σάββατο «βαθιά ανήσυχη» για τις κατηγορίες.

«Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της Unrwa (…) καθώς και την ανακοίνωση έρευνας για τις κατηγορίες εις βάρος της οργάνωσης», επεσήμανε, τονίζοντας τον αντίκτυπο του «ζωτικής σημασίας έργου» της υπηρεσίας στους κατοίκους της Γάζας και «τους περισσότερους από 1,4 εκατ. Παλαιστίνιους που διαμένουν αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της».

Ιταλία

«Η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε τη χρηματοδότηση της Unrwa μετά τη φρικτή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Ο αντισημιτισμός και η Χαμάς είναι τα νέα SS, η νέα Γκεστάπο, διότι η δίωξη των Εβραίων πραγματοποιήθηκε με επιστημονικό τρόπο», σχολίασε ο Ταγιάνι το Σάββατο ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Βρετανία

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκλονισμένο από τους ισχυρισμούς ότι μέλη του προσωπικού της Unrwa συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, μία αποτρόπαιη τρομοκρατική ενέργεια την οποία η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει καταδικάσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «αναστέλλει προσωρινά κάθε μελλοντική χρηματοδότηση της Unrwa μέχρι να εξετάσουμε αυτές τις ανησυχητικές κατηγορίες».

Φινλανδία

Κρίνοντας «σοβαρές» τις καταγγελίες εναντίον εργαζομένων της Unrwa, το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε το Σάββατο «ανεξάρτητη και σε βάθος έρευνα».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ούτε ένα ευρώ φινλανδικών χρημάτων δεν θα φτάσει στη Χαμάς ή σε άλλους τρομοκράτες. Η υποψία ότι εργαζόμενοι μιας οργάνωσης που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια εμπλέκονται σε τρομοκρατική επίθεση είναι ο λόγος της αναστολής της χρηματοδότησης», σχολίασε ο Βίλε Τάβιο, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Ολλανδία

«Είμαστε εξαιρετικά σοκαρισμένοι», δήλωσε το Σάββατο ο Ολλανδός υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης Τζέφρι βαν Λέουβεν ανακοινώνοντας το πάγωμα της χρηματοδότησης της Unrwa.

Γερμανία

«Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, η Γερμανία σε συμφωνία με άλλες χώρες δωρήτριες δεν θα δώσει προσωρινά την έγκρισή της για νέους πόρους προς την Unrwa στη Γάζα», επεσήμαναν το Σάββατο το βράδυ τα γερμανικά υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης.

Αυστρία

Εν αναμονή «διευκρινίσεων» η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναστέλλει προσωρινά κάθε νέα χρηματοδότηση της Unrwa», συνεχίζοντας να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα και την περιοχή.

Εξάλλου το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί «συνολική, γρήγορη και πλήρης έρευνα» για τις καταγγελίες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button