Κόσμος

Σε νέα συνεδρίαση το πολεμικό συμβούλιο – Επώδυνα πλήγματα στη Χαμάς υπόσχεται ο Νετανιάχιου – Galaksias.com

Σε μια δήλωση βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου για τον εορτασμό του Πάσχα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου είπε: «Αυτή τη νύχτα, 133 αδελφοί και αδελφές μας εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στην κόλαση της Χαμάς».

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι απέρριψε «απευθείας» τις προτάσεις για μια συμφωνία ομήρων και είπε ότι το Ισραήλ σύντομα θα καταφέρει «πρόσθετα και επώδυνα πλήγματα», ενώ θα αυξήσει τη «στρατιωτική και πολιτική πίεση» στη Χαμάς για να απελευθερώσει τους ομήρους.

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν διπλωματικές προσπάθειες από διεθνείς διαμεσολαβητές για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης ωστόσο δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Το πλαίσιο της κατάπαυσης πυρός σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες, περιελάμβανε σύμφωνα με το CNNi μια παύση έξι εβδομάδων στις μάχες, κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθέρωσε 40 από τους εναπομείναντες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών, καθώς και άρρωστων και ηλικιωμένων ανδρών. Σε αντάλλαγμα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα αποφυλακίζονταν από τις ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς είπε στους διαμεσολαβητές – στους οποίους περιλαμβάνονται το Κατάρ και η Αίγυπτος – ότι δεν έχει 40 ζωντανούς ομήρους που πληρούν τα κριτήρια απελευθέρωσης.

«Θα αγωνιστώ εναντίον τυχόν κυρώσεων σε βάρος στρατιωτικών μονάδων»

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως θα αγωνιστεί εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος οποιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας, έπειτα από πληροφορίες μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον σχεδιάζει ένα τέτοιο βήμα σε βάρος ενός τάγματος για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες, Σάββατο ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε πως η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του τάγματος Netzah Yehuda που έχει επιχειρήσει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως δεν γνωρίζει για τη λήψη οιωνδήποτε μέτρων.

«Αν οποιοσδήποτε νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος μιας μονάδας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) θα το πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις», ανέφερε ο Νετανιάχου σε μια ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως το τάγμα Netzah Yehuda είναι μια ενεργή μονάδα μάχης που επιχειρεί σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

«Έπειτα από δημοσιεύματα περί κυρώσεων σε βάρος του τάγματος, οι IDF (δηλώνουν ότι) δεν γνωρίζουν το ζήτημα. Αν ληφθεί απόφαση για το θέμα θα επανεξεταστεί. Οι IDF εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διερευνήσουν οποιοδήποτε ασυνήθιστο γεγονός με πρακτικό τρόπο και σύμφωνα με τον νόμο», ανέφερε ο στρατός.

Αρχηγός Χαμάς: Οι ΗΠΑ προστατεύουν σφαγές Ισραηλινών

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πολιτική προστασία στις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ ότι εμπόδισαν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στη συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς υποστήριξε ότι το βέτο της Ουάσιγκτον κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) παρέχει ουσιαστικά πολιτική προστασία για τις ενέργειες του Τελ Αβίβ.

«Η θέση των ΗΠΑ είναι παραπλανητική, παρόλο που λέει ότι δεν θέλουν να βλάψουν τους αμάχους, αυτή είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης. Όλοι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα, χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες, σκοτώθηκαν με αμερικανικά όπλα, με αμερικανικές ρουκέτες, υπό την πολιτική προστασία των ΗΠΑ. Τι σημαίνει το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στο ΣΑ των ΗΕ; Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πλήρη προστασία και ομπρέλα στη συνέχιση των σφαγών και των δολοφονιών κατά της Γάζας».

Πρόσθεσε ότι το βέτο των ΗΠΑ για την πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ για την Παλαιστίνη δείχνει ότι η Ουάσιγκτον έχει αγκαλιάσει τη θέση του Ισραήλ και αντιτίθεται στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button