ΑθλητικάΕνημέρωση

Εντείνεται η ανησυχία για τη Ράφα στη νότια Γάζα – Νέες συνομιλίες για ανακωχή

Η ανησυχία εντείνεται για την τύχη του μισού και πλέον πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, τους 1,3 εκατ. ανθρώπους που κατέφυγαν στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, όπου ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας, την ώρα που ξεκινά στο Κάιρο νέος κύκλος συνομιλιών για την ενδεχόμενη κήρυξη ανακωχής.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την περιοδεία του στην περιοχή συναντώντας τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, μετά τις χωριστές συνομιλίες που είχε χθες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε να κηρυχθεί ανακωχή που θα επιτρέψει να διανεμηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να απελευθερωθούν όμηροι, καλώντας ταυτόχρονα το Ισραήλ, παραδοσιακά στενό σύμμαχο της χώρας του, να «προστατεύσει» τους αμάχους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

Μετά την πρώτη φάση της ανάπτυξής του, που επικεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στην πόλη Χαν Γιούνις, θέατρο τις τελευταίες εβδομάδες σκληρών μαχών κι ακατάπαυστων βομβαρδισμών.

Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι έδωσε διαταγή τον ισραηλινό στρατό να «προετοιμαστεί» να επιτεθεί στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν στοιβαχτεί 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών σε άλλους τομείς του θυλάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη αυτόπτες μάρτυρες και πηγές σε νοσοκομεία έκαναν λόγο για πολύνεκρα πλήγματα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στη Ράφα. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε 109 θανάτους από χθες βράδυ.

Στην πόλη 270.000 κατοίκων προπολεμικά, που μετατράπηκε σε αχανή καταυλισμό προσφύγων, οι συνθήκες είναι φρικτές, ο κόσμος «δεν έχει είδη πρώτης ανάγκης για να επιβιώσει», βρίσκεται αντιμέτωπος «με την πείνα, τις αρρώστιες και τον θάνατο», προειδοποίησε χθες ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. Στην επικείμενη επίθεση στη Ράφα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πολλές ζωές αμάχων, ενώ οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες, τόνισε.

«Για να το θέσουμε απλά: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», επέμεινε.

«Ανυπολόγιστες συνέπειες»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε εναντίον των «ανυπολόγιστων συνεπειών για την περιφέρεια» αν εξαπολυθεί ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, που θα «μεγεθύνει εκθετικά αυτόν που είναι ήδη ανθρωπιστικός εφιάλτης».

«Σε ό,τι αφορά τη Ράφα (…) το Ισραήλ έχει ευθύνη και υποχρέωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθεί πως οι άμαχοι θα προστατευθούν κι ότι θα έχουν πρόσβαση στη βοήθεια που έχουν ανάγκη», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν.

«Οι ισραηλινοί στερήθηκαν την ανθρώπινη ιδιότητά τους με τον πιο φρικιαστικό τρόπο την 7η Οκτωβρίου. Οι όμηροι στερούνται την ανθρώπινη ιδιότητά τους κάθε μέρα έκτοτε. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη στέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας άλλων. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις» εκείνης της ημέρας, πρόσθεσε.

Το έναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 1.163 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Άλλοι περίπου 250 απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 132 εξ αυτών παραμένουν στον θύλακο, όμως ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ντανιέλ Χαγκαρί, έκανε γνωστό αυτή την εβδομάδα πως ενημερώθηκαν οι οικογένειες των 31 ότι είναι νεκροί.

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ —η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς— έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 27.708 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Η ψυχή μου σκοτώθηκε»

Στην πέμπτη περιοδεία του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ο κ. Μπλίνκεν προσπάθησε να προωθήσει την πρόταση για την κήρυξη ανακωχής που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι από αξιωματούχους των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, στην οποία απάντησε η Χαμάς προχθές Τρίτη.

Παρότι έκρινε πως στοιχεία της απάντησης της Χαμάς είναι «απαράδεκτα», ο κ. Μπλίνκεν είπε μολαταύτα πως ελπίζει ότι θα υπάρξει δεύτερη ανακωχή, έπειτα από εκείνη μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων και την αποφυλάκιση εκατοντάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ. Και στη μια και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.

Αίγυπτος και Κατάρ θα φιλοξενήσουν «νέο κύκλο διαπραγματεύσεων» από σήμερα στο Κάιρο με σκοπό να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση «της ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας» και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Τελ Αβίβ, όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι συμμετείχαν στην πολλοστή συγκέντρωση με κεντρικό αίτημα η κυβέρνηση Νετανιάχου να διαπραγματευθεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ανθρώπων που παραμένουν στα χέρια των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Έμεινα εκεί 52 μέρες. Γιατί έπρεπε εγώ, κορίτσι δεκαέξι ετών, να ζήσω τέτοιο εφιάλτη; Μπορεί να είμαι ζωντανή, να αναπνέω, αλλά η ψυχή μου σκοτώθηκε. Κι όλοι όσοι είναι ακόμα εκεί κάτω πεθαίνουν ξανά κάθε μέρα», πέταξε η Σαχάρ Καλδερόν, ο πατέρας της οποίας παραμένει όμηρος στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Μείζον σφάλμα κρίσεως»

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον διανύει τον πέμπτο του μήνα, επιτείνει εξάλλου τις εντάσεις στην περιφέρεια ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ, κι από την άλλη το Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», που συμπεριλαμβάνει, εκτός της Χαμάς, τη λιβανική Χεζμπολά, παραστρατιωτικές οργανώσεις στο Ιράκ και τους υεμενίτες αντάρτες Χούθι.

Ανώτερο στέλεχος της Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), ένοπλης ιρακινής φιλοϊρανικής οργάνωσης με επιρροή, σκοτώθηκε χθες βράδυ σε πλήγμα drone των ΗΠΑ που έβαλε στο στόχαστρο το αυτοκίνητό του. Η Ουάσιγκτον τον κατηγορούσε ότι ενεχόταν στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Για την Κόμφορτ Ίρο, την πρόεδρο του ινστιτούτου μελετών International Crisis Group, ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου παραμένει παρών. «Θεωρώ πως οι τρεις μεγάλοι —το Ιράν, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ— δεν θέλουν κλιμάκωση. Όμως διαπιστώνουμε επίσης πως πλησιάζουμε κάθε μέρα λίγο περισσότερο σε μείζον σφάλμα κρίσεως», είπε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button