ΕνημέρωσηΠολιτική

Νέα «θύελλα» στον ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες μετά τη διάσπαση – Όλα τα βλέμματα στην έκτακτη Πολιτική Γραμματεία

«Μπαρούτι» μυρίζει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγους μήνες μετά τη διάσπαση, με αφορμή το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη στο iSyriza.

Στο επίμαχο ερωτηματολόγιο, που ο Στέφανος Κασσελάκης ζητούσε να συμπληρώσουν τα μέλη του κόμματος, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως αν πρέπει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και το λογότυπό του, αν πρέπει το κόμμα να αυτοπροσδιοριστεί ως Αριστερά ή Κεντροαριστερά.

Σε άλλο σημείο ζητούσε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την άποψή τους αν είναι αποτελεσματική η τωρινή δομή του κόμματος, εάν τα μέλη είναι ικανοποιημένα από την ανταπόκριση των κομματικών οργάνων αλλά και αν θέλουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα.

Αυτά προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση αύριο Δευτέρα (19.04.2024) προκειμένου να συζητηθούν οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Αυτό τελικά θα γίνει, στις 12:00. Στα ονόματα που ζήτησαν τη συνεδρίαση «φιγουράρει» και αυτό του Παύλου Πολάκη, ο οποίος ενώ αρχικά στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον Στέφανο Κασσελάκη, τελευταία οι σχέσεις των 2 αντρών έχουν χειροτερέψει.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που υπέγραψαν:

1. ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
3. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
4. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
5. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
6. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
7. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
8. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
9. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
10. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
11. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
12. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
13. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
14. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
15. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
16. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
17. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Πριν την σύγκληση της ΠΓ, κορυφαία στελέχη του κόμματος δήλωσαν ανοιχτά πως δεν συμφωνούν με τις πρακτικές και με το ερωτηματολόγιο, τονίζοντας πως υπάρχει καταστατικό που προβλέπει τις διαδικασίες και που θα πρέπει τα τηρείται. 

Αρχικά η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε με ανακοίνωσή της την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Όπως είπε λίγο πριν το συνέδριο «επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας». Η ίδια ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να εκθέσει τις απόψεις του και ζήτησε άμεση σύγκληση των πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ πριν «πριν το Συνέδριο εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος».

Σημειώνεται πως και ο Χρήστου Σπίρτζης σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ πως δεν θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και συμπλήρωσε: «Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Παππάς έκανε επίσης δήλωση στην οποία σημείωνε πως το καταστατικό ισχύει για όλα τα μέλη και πρέπει να το σέβονται από τον 1ο μέχρι τον τελευταίο.

Και ο Πάνος Ρήγας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ερωτηματολόγιο. Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην βουλευτής του κόμματος σημείωσε πως: «Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση». Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει πως: «Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989. Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

 

Το σίγουρο είναι πως λίγους μήνες μετά τη μαζική αποχώρηση στελεχών μετά τις εσωκομματικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει μια νέα περίοδο εσωκομματικής «τρικυμίας».

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου

To άρθρο Νέα «θύελλα» στον ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες μετά τη διάσπαση – Όλα τα βλέμματα στην έκτακτη Πολιτική Γραμματεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button