Επικαιρότητα

Το 2ο καλύτερο τυλιχτό του κόσμου «έρχεται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου»! – Galaksias.com

«Είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό street food και προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά» γράφει το Taste Atlas

Είναι γεγονός: Ο γύρος ανακηρύχθηκε ως το δεύτερο καλύτερο σάντουιτς/τυλιχτό του κόσμου, και μάλιστα δικαιολογημένα.

Οι ψηφοφόροι του Taste Atlas «μίλησαν» και έκριναν τον ελληνικό γύρο ως το δεύτερο καλύτερο είδος σάντουιτς ανάμεσα σε 100 διαφορετικά είδη από όλο τον κόσμο. Έχασε όμως την πρωτιά από το τουρκικό Tombik Döner που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «παραλλαγή» του αγαπημένου ελληνικού street food.

Δεύτερο καλύτερο τυλιχτό του κόσμου ο ελληνικός γύρος ανάμεσα σε 100 είδη σάντουιτς

Η πρώτη τριάδα

Ο ελληνικός Γύρος χάνει οριακά την πρωτιά από το τουρκικό Tombik Döner, με αποτέλεσμα αυτό να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και ο γύρος να έρχεται δεύτερος. Την πρώτη τριάδα έρχεται να συμπληρώσει το αραβικό Σουαρμά.

Το Taste Atlas στην περιγραφή του αποθεώνει τον ελληνικό γύρο χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, αναφέροντας πως πολλές χώρες έχουν αντιγράψει τη συνταγή του πεντανόστιμου ελληνικού τυλιχτού με μικρές παραλλαγές στο κρέας που χρησιμοποιούν.

Μάλιστα, δεδομένου ότι υπάρχει η γνωστή διαμάχη σχετικά με το αν ο γύρος είναι ελληνικής ή τουρκικής προέλευσης, ο διαδικτυακός οδηγός που συγκεντρώνει τα καλύτερα πιάτα από όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει την ελληνική προέλευση του γύρου, καθώς αναπαράγει τη θεωρία περί δημιουργίας του στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αναλυτικά η περιγραφή:

«Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, που αποτελείται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες), μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη gheereezo, που σημαίνει γυρίζω, που αναφέρεται στην κάθετη σούβλα που περιστρέφεται συνεχώς στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button