Κόσμος

Απλοί πολίτες θα πάρουν τα όπλα σε περίπτωση πολέμου – Galaksias.com

Όπως αναφέρει ο Independent ο στρατηγός Σερ Πάτρικ Σάντερς οι δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένων και των εφέδρων δεν θα ήταν αρκετοί για να υπερασπιστούν τη χώρα σε περίπτωση πολέμου ενώ τόνισε ότι είναι πολύ βασικό να υπάρξει εθνική κινητοποίηση.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο ο στρατηγός Σάντερς είπε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η Βρετανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει το στρατό της σε 120.000 συμπεριλαμβάνοντας στρατιώτες, εφέδρους και απόστρατους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Άμυνας οι στρατιώτες και οι έφεδροι ανέρχονται σε 102,520.

«Οι φίλοι μας στην ανατολική και βόρεια Ευρώπη, που νιώθουν ότι η ρωσική απειλή είναι κοντά θέτουν τις βάσεις για την εθνική κινητοποίηση», είπε.

«Χρειαζόμαστε έναν στρατό σχεδιασμένο να επεκτείνεται γρήγορα για να καταστήσει δυνατή την πρώτη σειρά, να παρέχει πόρους για τη δεύτερη σειρά και να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τον στρατό των πολιτών που πρέπει να ακολουθήσει», τόνισε.

«Όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ μόλις την περασμένη εβδομάδα, και όπως έκανε η σουηδική κυβέρνηση, προετοιμάζοντας τη Σουηδία για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, η λήψη προπαρασκευαστικών μέτρων που θα επιτρέψουν την τοποθέτηση των κοινωνιών μας σε πολεμική ετοιμότητα όταν χρειαστεί, είναι πλέον όχι απλώς επιθυμητή, αλλά απαραίτητη. Δεν θα είμαστε απρόσβλητοι και ως προπολεμική γενιά πρέπει να προετοιμαστούμε ομοίως – και αυτό είναι ένα εγχείρημα ολόκληρου του έθνους», κατέληξε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παρατηρήσεις του στρατηγού Σάντερς, ο επίσημος εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι «υποθετικά σενάρια» για πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις «δεν βοηθούν». Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τον στρατηγό, ο εκπρόσωπος απάντησε απλά «όχι».

Οι φόβοι του Βερολίνου και οι ετοιμασίες στη Σουηδία

Η αναφορά του Βρετανού στρατηγού ήρθε στον απόηχο των δηλώσεων τόσο Γερμανών αξιωματούχων, αλλά και Σουηδών ομολόγων τους και της αποκάλυψς ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία.
«Ακούμε σχεδόν κάθε μέρα απειλές από το Κρεμλίνο – προσφάτως εναντίον των φίλων μας στη Βαλτική. Έτσι θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μια μέρα θα επιτεθεί ενδεχομένως και σε χώρα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tagesspiegel», με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους στη θέση του υπουργού Άμυνας.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ανέφερε ότι οι αναλυτές του υπουργείου του εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί έπειτα από πέντε έως οκτώ χρόνια.

Πρόσφατα δημοσίευμα της Bild ανέφερε ότι η Bundeswehr πιστεύει ότι σε λίγες εβδομάδες θα υπάρξει κλιμάκωση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μάλιστα το Βερολίνο περιμένει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία την οποία θα κερδίσει.
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αναμένει ότι μετά από αυτό θα ξεκινήσουν εθνοτικές συγκρούσεις στη Βαλτική, εναντίον των οποίων ο ρωσικός στρατός θα μετακινήσει στρατεύματα στο Καλίνινγκραντ για να επιτεθεί στο διάδρομο Σουβάλκι. Με τη σειρά του το ΝΑΤΟ θα μετακινήσει 300.000 στρατιώτες στην ανατολική πτέρυγα για «αξιόπιστη αποτροπή».

Η σύγκρουση ανάμεσα στη Συμμαχία και τη Ρωσίας τοποθετείται στο καλοκαίρι του 2025, σύμφωνα με την Bild.

Καμπανάκι κινδύνου για πόλεμο με τη Ρωσία έχουν κρούσει και Σουηδοί εμπειρογνώμονες. «Πολλοί το έχουν πει πριν από μένα, αλλά επιτρέψτε μου να το πω λόγω του αξιώματός μου: θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», δήλωσε ο Καρλ Όσκαρ Μπρόλιν, Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για το «χειρότερο σενάριο», όπως ένας πόλεμος με τη Ρωσία, πριν να είναι πολύ αργά, πρόσθεσε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button