Υγεία & Διατροφή

Ποια εξέταση ανεβάζει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και παραμέτρους τους οποίους ένας γιατρός αναπαραγωγής θα πρέπει να αξιολογήσει και αντιμετωπίσει για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας της εξωσωματικής και από τα πιο σημαντικά είναι η εμβρυομεταφορά δηλαδή η εναπόθεση των εμβρύων στο εσωτερικό της μήτρας- ενδομήτριο.

Το περιβάλλον της μήτρας μαζί με την ποιότητα του εμβρύου έχουν τον κυρίαρχο λόγο και την επιτυχία της διαδικασίας.

Ο έλεγχος του ενδομητρίου γίνεται κυρίως με τη χρήση υπερήχου.

Όμως οι παθολογίες του ενδομητρίου δεν είναι όλες αναγνωρίσιμες υπερηχογραφικά με κίνδυνο η εναπόθεση των εμβρύων να γίνει σε ένα εχθρικό για αυτά περιβάλλον με επακόλουθο την αποτυχία.

Ο πιο επαρκής τρόπος διερεύνησης παθολογιών του ενδομητρίου μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης.

Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία όπου χρησιμοποιείται ένα λεπτό, εύκαμπτο όργανο που μοιάζει με τηλεσκόπιο, γνωστό ως υστεροσκόπιο, για την εξέταση της κοιλότητας της μήτρας.

Ένα 11 με 15% γυναικών που προχωρούν σε υστεροσκοπικό έλεγχο εμφανίζουν παθολογίες στο ενδομήτριο που με άλλες εξετάσεις δεν είχαν αναγνωριστεί.

Η διάγνωση χρόνιας λοίμωξης του ενδομητρίου μπορεί να γίνει μόνο με την υστεροσκόπηση με παράλληλη λήψη δείγματος. Εκτιμάται ότι έως και το 42% των ασθενών με υποτροπιάζουσα αποτυχία εμφύτευσης έχουν χρόνια λοίμωξη του ενδομητριού. Οι έρευνες δείχνουν ότι από τη στιγμή που έχει αντιμετωπιστεί μια χρόνια λοίμωξη, τα ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης διπλασιάζονται.

Η υστεροσκοπική αξιολόγηση μπορεί επίσης να προσδιορίσει εάν μια γυναίκα έχει μη φυσιολογικό σχήμα μήτρας ή διάφραγμα της μήτρας. Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να αποτρέψουν μια γυναίκα από το να μείνει έγκυος. Όμως μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά με την υστεροσκόπηση.

Επίσης, η υστεροσκόπηση αποτελεί το μοναδικό διαγνωστικό εργαλείο και τη διάγνωση συμφύσεων του ενδομητρίου καθώς και τη θεραπεία τους. Η παρουσία συμφήσεων μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφύτευσης ενός εμβρύου.

Παθολογίες όπως πολύποδες του ενδoμητρίου ή ινομυώματα μπορούν να διαγνωστούν με τη χρήση υπερήχου, η θεραπεία τους όμως γίνεται υστεροσκοπικά.

Σήμερα γνωρίζουμε και κυρίως για τους παραπάνω λόγους ότι η υστεροσκόπηση πριν την εξωσωματική ανεβάζει το ποσοστό των θετικών τεστ εγκυμοσύνης και γι αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά η εκδοχή πραγματοποίησης της πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Dr Μαρινάκη.

To άρθρο Ποια εξέταση ανεβάζει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button