Κόσμος

Εγκαταλείπει τα ειρηνιστικά ιδεώδη η Ιαπωνία – Θα πουλά μαχητικά αεροσκάφη

Συγκεκριμένα χαλάρωσε τους κανόνες για τις εξαγωγές όπλων, ώστε να επιτραπεί η πώληση των αεροσκαφών σε χώρες με τις οποίες η Ιαπωνία έχει υπογράψει αμυντικά σύμφωνα και στις οποίες δεν υπάρχει τρέχουσα σύγκρουση.

Η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως το 2027, επικαλούμενη τις απειλές που συνιστούν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, κάθε πώληση μαχητικού αεροσκάφους θα απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ιαπωνία μπήκε σε μια συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου – Ιαπωνίας με την ονομασία Tempest, για την ανάπτυξη αυτού του νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες για να βοηθά τους πιλότους.

Τα αεροσκάφη αναμένεται να αναπτυχθούν έως το 2035 – σε αυτή την πρώτη συνεργασία του Τόκιο για την ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού με μια χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Η τελευταία κίνηση έρχεται ενόψει της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπου αναμένεται να τονίσει τη συμμαχία του Τόκιο με την Ουάσινγκτον και την ετοιμότητα της χώρας του να εμπλακεί περισσότερο στις αμυντικές συνεργασίες.

Ο Κισίντα έχει επίσης δηλώσει ότι το να επιτραπεί η εξαγωγή πολεμικών αεροσκαφών σε τρίτες χώρες είναι «απαραίτητο» για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του Τόκιο ως εταίρος σε άλλα μελλοντικά διεθνή αμυντικά προγράμματα.

«Το σχέδιο για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών με ικανότητες απαραίτητες για την ασφάλεια του έθνους μας πρέπει να υλοποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι η άμυνα του έθνους μας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button