Επικαιρότητα

Αγωνία για το ρήγμα στις Στροφάδες – «Λάθος η μη έκδοση ειδοποίησης τσουνάμι» μετά τον σεισμό που έγινε αισθητός και στην Κρήτη (pics)

Τα 5,7 Ρίχτερ ανησύχησαν κατοίκους και σεισμολόγους από το ρήγμα των Στροφάδων – Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και σε περιοχές της Κάτω Ιταλίας

«Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, εάν δεν τελειώσει η ακολουθία» δήλωσε στην “Πελοπόννησο” ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στις Στροφάδες νήσους, ενώ δευτερόλεπτα πριν είχε κατεγράφη προσεισμό, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου Αθηνών.

Η δόνηση, που “κούνησε” τη Μεσσηνία, την Ηλεία και τα νησιά του Ιονίου έγινε αισθητή στην Αχαΐα, την Αττική, αλλά και την Κρήτη, ακόμα και σε περιοχές της Κάτω Ιταλίας, σύμφωνα με αναφορές χρηστών του διαδικτύου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας, ωστόσο δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα.

Εκτός από τα σχολεία της Ηλείας, για προληπτικούς λόγους, έκλεισαν το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, καθώς και τα δικαστικά μέγαρα του Πύργου και της Αμαλιάδας. Στον Δήμο Ζαχάρως κατεγράφησαν ζημιές στο στάδιο, ενώ από τον σεισμό αποκολλήθηκαν πέτρες από το ταβάνι στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, σύμφωνα με την Ι.Μ. Ζακύνθου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά των Στροφάδων νήσων, 42χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Κυπαρισσίας και 67χλμ. νοτιοανατολικά της Ζακύνθου. Του σεισμού είχε προηγηθεί ένα λεπτό πριν, δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον ίδιο χώρο. Η σεισμική δόνηση προήλθε από ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και το εστιακό βάθος ήταν 30χλμ. Μέχρι τις 3.45, χθες το μεσημέρι, είχαν καταγραφεί 20 μετασεισμοί της τάξεως 2 έως 3.6 Ρίχτερ.

«Οι μετασεισμοί που έχουν εκδηλωθεί ακολουθούν μια τέτοια διεύθυνση που σημαίνει ότι αυτό είναι το σεισμογόνο ρήγμα, η έκταση που καταλαμβάνουν είναι αντίστοιχη με την έκταση που θα περιμέναμε από ένα τέτοιο σεισμό αυτής της τάξης μεγέθους, επομένως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι εξελίσσεται ομαλά» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο κ. Σώκος, επισημαίνοντας πως «από το συγκεκριμένο γεγονός δεν θα έλεγα πως υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Είμαστε σε μια περιοχή που έχει πολύ σημαντικά μεγέθη στο παρελθόν και προφανώς χρειάζεται παρακολούθηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Σώκος «υπάρχουν και τα θετικά ότι είναι αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές. Εάν αυτός ο σεισμός ήταν στη στεριά, θα μιλάγαμε με διαφορετικά δεδομένα. Αυτό που αντελήφθη ο πιο πολύς κόσμος ήταν τα επιφανειακά κύματα, αυτά τα αντιλαμβάνεσαι όταν ο σεισμός είναι σχετικά ρηχός και βρίσκεσαι μακριά».

Ερωτηθείς ο κ. Σώκος εάν επίκεινται μεγάλος σεισμός στην περιοχή απάντησε: «Η σεισμολογία δουλεύει με τους αντισεισμικούς κανονισμούς που βασίζονται στη γνώση που έχουμε για τις περιοχές και όχι για τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων».

 

Λάθος η μη έκδοση κινδύνου τσουνάμι
 

Στο μεταξύ σύγχυση προκλήθηκε από την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την αυτόματη μέτρηση των δυο δονήσεων που αρχικά «δόθηκαν» με μεγέθη 5.7 και 5,8 Ρίχτερ αλλά και την προειδοποίηση για τσουνάμι. «Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο, στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε» ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως έπρεπε να στείλει άμεσα η επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν πάνω από 5.5 Ρίχτερ.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button