Τρόπος Ζωής

Κακοκαιρία δύο ημερών – Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες – Galaksias Portal News

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας και αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, την παγωνιά και τα χιόνια, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ήδη τα πρώτα χιόνια, έκαναν την εμφάνιση τους, σε περιοχές της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Πάρνηθας, όπου έκλεισε η λεωφόρος, από το τελεφερίκ και πάνω.

Ήδη χιονίζει από το βράδυ της Κυριακής στα χωριά Σέτα και Στενή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων έχουν τεθεί σε επιφυλακή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θηβών έχει κλείσει για τα βαρέως τύπου οχήματα, ενώ στην Εύβοια, κλειστά από σήμερα έως και τη Τετάρτη, θα παραμείνουν τα σχολεία, στον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ σήμερα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Καμπανάκι έκρουσε ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναφορικά με την κακοκαιρία ψύχους που έχει ξεκινήσει να πλήττει μέρη της Ελλάδας από το απόγευμα της Κυριακής. Με ανάρτησή του, ο κ. Τσατραφύλλιας προειδοποιεί πως μεγάλος όγκος χιονιού από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, αλλά και την Κρήτη, ενώ έδωσε και τα υψόμετρα όπου θα σημειωθούν τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές.

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγεί από την πλευρά του, πως “για τον νομό Αττικής οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις – χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Καπανδρίτι.

Από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά θα δούμε χιονοπτώσεις με τις χιονοστρώσεις όμως να μη δείχνουν τόσο εκτεταμένες στην περίπτωση που αυτές παρατηρηθούν.

Μεγάλη προσοχή στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή γύρω από τα Βίλια και γενικά περιοχές που βλέπουν προς τον Κιθαιρώνα και τα δυτικά της Πάρνηθας όπου θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού και με διάρκεια”.

Αναλυτικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας γράφει στην ανάρτησή του:

«Καλησπέρα! Τα έντονα φαινόμενα αυτής της κακοκαιρίας θα εκδηλωθούν από τη Δευτέρα το απόγευμα και την Τρίτη κατά διαστήματα. Οι περιοχές που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα δεχτούν μεγάλο όγκο χιονιού είναι η Εύβοια ( 200-300μ) , η Βοιωτία (200-300μ), η Αττική (300-400), η Κρήτη (500-600μ). Δεν αποκλείω και τις χιονοθύελλες σε αυτές τις περιοχές».

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

«Με τις πολικές αέριες μάζες να πολιορκούν ήδη τη χώρα μας και να δίνουν τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κυλά η Κυριακή στη χώρα μας. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Η χιονοκαιρία θα αφορά περιοχές της χώρας μας που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί και η περιοχή της Θράκης.

Οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι συνεχόμενες, αλλά θα παρουσιάζονται κατά κύματα που σημαίνει θα έχουμε εξάρσεις και υφέσεις, οπότε και θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης.

Η ημέρα με τις πιο οργανωμένες σε διάρκεια κι ένταση χιονοπτώσεις δείχνει να είναι η Τρίτη, αλλά και οι πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε αυτό το χρονικό διάστημα συγκεντρώνει και αυξημένες πιθανότητες για χιονοστρώσεις που πολύ πιθανό να φέρουν και προβλήματα.
Οι πιο σοβαρές χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος της υπερ-βόρειας Αττικής και βορειότερα με τις χιονοστρώσεις να εμφανίζονται και πολύ πολύ χαμηλά, όπως επίσης στα ορεινά ημιορεινά τοπικά και ημιπεδινά της κεντρικής – ανατολικής και βόρειας Πελοποννήσου, αλλά και στα ορεινά ημιορεινά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα για το νομό Αττικής οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις – χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Καπανδρίτι. Από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά θα δούμε χιονοπτώσεις με τις χιονοστρώσεις όμως να μη δείχνουν τόσο εκτεταμένες στην περίπτωση που αυτές παρατηρηθούν. ΜΕΓΑΛΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή γύρω από τα Βίλια και γενικά περιοχές που βλέπουν προς τον Κιθαιρώνα και τα δυτικά της Πάρνηθας όπου θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού και με διάρκεια.

Γενικά προβληματίζει ο βορειοανατολικός άνεμος που θα μεταφέρει και υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο ανεβάζοντας τα επίπεδα χιονόπτωσης στο νομό. Γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στα υπερβόρεια τμήματα του νομού αλλά και στα υπερ-βορειοδυτικά. Πλην αυτών των περιοχών στα υπόλοιπα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουμε προβλήματα χιονόστρωσης ακόμη και αν τοπικά χιονίσει όπως π.χ από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά.

Μεγάλη προσοχή στους πολύ θυελλώδεις βοριάδες μέσα στην Τρίτη αλλά και την Τετάρτη ειδικά μέχρι και το μεσημέρι που πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε απαγορευτικό απόπλου.
Ισχυρός παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά που στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ίσως να είναι και ολικός».

Yποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από τις 10 το βράδυ της Κυριακής (28/1), ανακοίνωσε την Κυριακή το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με αποφάσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων από την 22:00΄ ώρα στις 28-01-2024 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από το 5ο χλμ (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως το 34ο της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

-Οχήματα οδικής βοήθειας.

-Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.

-Οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1) τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής.

Περαιτέρω, λόγω της επικείμενης εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων τη Δευτέρα (29-01-2024) σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα) ενδέχεται να ισχύσει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα των Εθνικών Οδών.

Για το λόγο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση στους οδηγούς βαρέων οχημάτων να επιλέγουν εναλλακτική διαδρομή για τη μετάβασή τους από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα μέσω εναλλακτικών οδών της Δυτικής Ελλάδας.

Επιπρόσθετα η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά Αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να:

-φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων,

-να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν,

-να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες,

-να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,

-να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Κλειστά σχολεία

Τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ορεινά της Εύβοιας και ήδη χιονίζει από το βράδυ της Κυριακής στα χωριά Σέτα και Στενή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη.

Το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων έχουν τεθεί σε επιφυλακή, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται και τα μηχανήματά στη νότια Φθιώτιδα και στους δήμους Καμένων Βούρλων και Λοκρών, ενώ στο Μαρτίνο έχουν συγκεντρωθεί πολλά εκχιονιστικά για να παρέμβουν όταν χρειαστεί.

Όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν γίνεται διά ζώσης μάθημα λόγω κακοκαιρίας, οι τάξεις λειτουργούν διαδικτυακά.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Εύβοιας, ανάλογα με την επέκταση των φαινομένων θα ληφθούν αποφάσεις από το πρωί.

Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου με απόφαση δημάρχων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά

Συνεδριάζει στις 12:00 η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία

Επαγγελματισμό και σοβαρότητα απ’ όλους ζήτησε χθες Κυριακή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενόψει της κακοκαιρίας, μετά την ολοκλήρωση διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην Πολιτική Προστασία. Νωρίτερα, συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενώ ακολούθησε και σύσκεψη Διυπουργικής Επιτροπής με θέμα την επιδείνωση του καιρού και τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Κικίλιας συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας πρόκειται για μία κακοκαιρία, η οποία όπως φαίνεται θα πλήξει- κατά κύριο λόγο την Τρίτη και ενδεχομένως από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ίσως να επεκταθεί την Τετάρτη- περιοχές της Αττικής, Αττικοβοιωτίας, κομμάτι της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κρήτης.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου και από το μεσημέρι και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου και στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης καθώς και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400μ.).

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά. Θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια από -05 (μείον 5) έως 08 με 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια παραθαλάσσια καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στην Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ.).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και βαθμιαία έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία κατά τόπους 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στις Σποράδες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρά στις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (περίπου 300-400μ).

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στις Σποράδες έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το βράδυ θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου (ενδεικτικά 300-400μ.).

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 30-01-2024

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στην ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα βόρεια από -06 (μείον 6) έως 09 βαθμούς, στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 12, στα ανατολικά ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 και στη νησιωτική χώρα από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31-01-2024

Στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο νοτιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης και το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανώς να είναι τοπικά έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο 7 με 8 και τοπικά στα νότια 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-02-2024

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 02-02-2024

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές που από τις απογευματινές ώρες θα περιοριστούν στη νότια χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button