Επικαιρότητα

Ακόμη 3 προφυλακίσεις για το μακελειό – Ενώπιον του δικαστηρίου οι συλληφθέντες με πρησμένα και μαυρισμένα μάτια (vid) – Galaksias.com

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν τη Δευτέρα εικόνες των τεσσάρων συλληφθέντων για το μακελειό της Μόσχας: Όλοι είχαν φανερά σημάδια άγριων βασανιστηρίων ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον ένας είχε υποστεί ηλεκτροπληξία

Με έντονα σημάδια βίας παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ οι τέσσερις κατηγορούμενοι για το μακελειό στη Μόσχα που συγκλόνισε την υφήλιο το απόγευμα της Παρασκευής στο Crocus Consert Hall.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου με πρησμένα και μαυρισμένα μάτια, με επίδεσμο στο αφτί ενώ ο ένας από τους κατηγορούμενους φαινόταν να μην έχει καν τις αισθήσεις του.

Σημειώνεται πως και οι τέσσερις συλληφθέντες κρίθηκαν προφυλακιστέοι μέχρι τις 22 Μαΐου ενώ αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Οι Ρώσοι ερευνητές ζήτησαν, παράλληλα, σήμερα να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους.

«Τρεις φάκελοι έχουν παραληφθεί», έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το δικαστήριο Basmanny της ρωσικής πρωτεύουσας. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πρόκειται για έναν πατέρα και δύο από τους γιους του.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν συνολικά 11 ανθρώπους και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτά τα τρία πρόσωπα είναι μεταξύ αυτών ή όχι.

«Του έκοψαν το αυτί και του το έδωσαν να το φάει»

Στις εικόνες από το δικαστήριο διακρίνονται τρεις εκ των φερόμενων δραστών να οδηγούνται με χειροπέδες στον ειδικό θάλαμο για τους κατηγορουμένους. Ο τέταρτος μεταφέρθηκε σε ειδική καρέκλα, χωρίς να μπορεί να ανοίξει τα μάτια του.

«Ο άνδρας που ονομάζεται Fayzov φαινόταν να έχει χάσει τις αισθήσεις του καθώς οδηγήθηκε στο δικαστήριο σε αναπηρικό καροτσάκι φορώντας μια λεπτή ρόμπα νοσοκομείου» επισημαίνει το BBC.

«Φαινόταν να λείπει ένα μάτι σε έναν», σημείωνε δημοσίευμα του Reuters, την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες πως έκοψαν το αυτί από έναν εκ των συλληφθέντων και του έδωσαν να το φάει.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου αρνήθηκε, πάντως, σήμερα να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί βασανιστηρίων σε βάρος των υπόπτων της επίθεσης στα προάστια της Μόσχας.

«Δεν θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σήμερα σχετικά με τους υπόλοιπους 7 συλληφθέντες, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε επικαλούμενος την έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Το Κρεμλίνο αρνείται να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης από το ΙΚ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε, παράλληλα, σήμερα να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σχετικά με την πολύνεκρη επίθεση – όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη – την ώρα που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτάξει από την πλευρά του το σενάριο εμπλοκής της Ουκρανίας, κάτι που το Κίεβο διαψεύδει.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεδρική διοίκηση θα έκανε λάθος να προβεί σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Δεν θα το κάνουμε», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος είπε πως ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δεν προβλέπει σε αυτή τη φάση να μεταβεί στο Crocus City Hall, τον τόπο όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Το Κρεμλίνο απάντησε σήμερα ότι καμία χώρα δεν είναι άτρωτη στην τρομοκρατία, όταν ρωτήθηκε εάν οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτυχαν να αποτρέψουν την πολύνεκρη επίθεση της Παρασκευής σε μία αίθουσα συναυλιών, τη χειρότερη επίθεση στο ρωσικό έδαφος εδώ και 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε, κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος προς το έθνος το Σάββατο, ότι όλοι όσοι ευθύνονται για το μακελειό θα τιμωρηθούν. Είπε, επίσης, ότι 11 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι τέσσερις ενώ κατευθύνονταν προς την Ουκρανία.

«Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια»

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ δήλωσαν πως είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία – δύο εβδομάδες πριν – σχετικά με το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στη Μόσχα. Αυτές οι πληροφορίες οδήγησαν την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα να εκδώσει μία προειδοποίηση ότι «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για μια επίθεση.

Σε ερώτηση εάν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας χρειάζονται βοήθεια από τη Δύση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Οι ειδικές υπηρεσίες μας εργάζονται ανεξάρτητα, τώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία βοήθεια».

Ο Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες μετά την επίθεση, άλλοι επικεφαλής κρατών πρότειναν τη βελτίωση των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button