Επικαιρότητα

Γεώτοποι και Απολιθωμένο Δάσος- αξιοποίηση τους για εκπαιδευτικές δραστηριότητες – Galaksias.com

Ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς της Λέσβου με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου: Γεώτοποι και Απολιθωμένο Δάσος. Αξιοποίησή τους για εκπαιδευτικές δραστηριότητες» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 6 μ.μ. στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Τη συνάντηση οργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου / η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Στόχος της πρώτης αυτής συνάντησης είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Λέσβου για τα στοιχεία του Γεωπάρκου Λέσβου που οδήγησαν στην αναγνώρισή του ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησής από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματική εκπαιδευτικών δράσεων καθώς τα Γεωπάρκα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εστιασμένων στο φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία και τη βιοποικιλότητα, αλλά και στην αλληλεπίδραση του με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής τους.

Τα Γεωπάρκα έχουν ως σκοπό τους να διερευνήσουν και να αναδείξουν τη σχέση μεταξύ της γεωλογικής κληρονομιάς, των φυσικών προστατευόμενων περιοχών και της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής αλλά και την επανασύνδεση των ανθρώπινων κοινωνιών με τον πλανήτη γη.

Τα Γεωπάρκα συμβάλλουν στην εκπαίδευση σχετικά με τους γεωλογικούς φυσικούς κινδύνους (σεισμοί, πλημμύρες, κατολισθήσεις, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις κλπ), στην εκπαίδευση για την τρέχουσα κλιματική κρίση και τη διατήρηση αρχείων των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος, στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, τα Γεωπάρκα συμβάλλουν στην εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων (είτε αυτοί εξορύσσονται είτε υπάρχουν πάνω στη γη) και προωθούν τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον και την ακεραιότητα του τοπίου.

Δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται στην ηλεκτρονική φόρμα:

https://shorturl.at/hmKP9

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00-18:15 Έναρξη – Χαιρετισμοί Καλωσόρισμα από το Διευθυντή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Καθ. Νικόλαου Ζούρου Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Μυτιλήνης κ. Ελευθερίου Κοτσώνη Χαιρετισμός Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Βορείου Αιγαίου κα. Αικατερίνης Στρατάκη

18:15-18:35

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος / Γεωπάρκο Λέσβο : Πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία Καθ. Νικόλαος Ζούρος / Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Έδρα UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών

18:35-18:55

Εκπαιδευτικές Δράσεις και Προγράμματα στο Γεωπάρκο Λέσβου με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος κ’ αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Κωνσταντίνα Μπεντάνα / Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

18:55-19:15

Εκπαιδευτικές δράσεις σχολικών μονάδων στο Γεωπάρκο Λέσβου – O ρόλος του εκπαιδευτικού και καλές πρακτικές εκπαιδευτικών προγραμμάτων Τζουρά Μαρία / Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου

19:15-19:35

Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» Καλδέλλη Ηλέκτρα / Υπεύθυνη ΚΠΕ Ευεργέτουλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button