Υγεία & Διατροφή

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να απειλήσει το ανθρώπινο είδος – Αποκαλύπτει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, παρουσίασε μια έκθεση, που σχετίζεται με τους κινδύνους που «εγκυμονεί» η τεχνητή νοημοσύνη.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι για πάνω από έναν χρόνο, στους οποίους συμπεριλήφθηκαν κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, εμπειρογνώμονες όπλων μαζικής καταστροφής, ερευνητές της κυβερνοασφάλειας και αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, συμμετείχαν στην έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύτηκε από την Gladstone, θα μπορούσαν «να αποτελέσουν απειλή επιπέδου εξαφάνισης για το ανθρώπινο είδος».

Μάλιστα, ένας αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε πως «η έρευνα έγινε για λογαριασμό του υπουργείου, καθώς αξιολογεί συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ευθυγραμμίζεται με τον στόχο του να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «η έκθεση δεν αντιπροσωπεύει απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας επιτρέψει να θεραπεύσουμε ασθένειες, να κάνουμε επιστημονικές ανακαλύψεις και να ξεπεράσουμε προκλήσεις που κάποτε θεωρούσαμε ανυπέρβλητες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Gladstone AI, Τζέρεμι Χάρις, σε συνέντευξη του.

Όπως εξήγησε «θα μπορούσε επίσης να επιφέρει σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε. Και ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων – συμπεριλαμβανομένων εμπειρικών ερευνών και αναλύσεων που δημοσιεύονται στα κορυφαία συνέδρια για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο – υποδηλώνει ότι πάνω από ένα ορισμένο όριο δυνατοτήτων, οι τεχνητές νοημοσύνες θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν ανεξέλεγκτες».

Σύμφωνα με την Gladstone AI, τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.

Η έκθεση κάνει λόγο για τις ανησυχίες που υπάρχουν στα εργαστήρια, πως δηλαδή «κάποια στιγμή θα μπορούσαν να “χάσουν τον έλεγχο” των ίδιων των συστημάτων που αναπτύσσουν, με “δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια”».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button