ΕνημέρωσηΟικονομία

Μείωσε κατά 0,25% τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας – Galaksias Portal News

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) μείωσε απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, προχωρώντας μήνες μπροστά από τους παγκόσμιους ομολόγους της, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αποτρέψουν τα κέρδη του φράγκου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στην Ελβετία μείωσαν το επιτόκιο αναφοράς τους στο 1,5%, την πρώτη τέτοια μείωση για ένα από τα 10 νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές στον κόσμο από τότε που υποχώρησε η πανδημία. Ενώ ορισμένοι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε μια τέτοια μείωση, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι το επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Το φράγκο υποχώρησε μετά την απόφαση, υποχωρώντας 1% έναντι του ευρώ στο ασθενέστερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2023. Υποχώρησε 1,2% έναντι του δολαρίου σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών.

«Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μας κατέστη δυνατή επειδή η καταπολέμηση του πληθωρισμού τα τελευταία 21/2 χρόνια ήταν αποτελεσματική», δήλωσε ο πρόεδρος, Τόμας Τζόρνταν, σήμερα (21.3.2024). Η SNB παρουσίασε χαμηλότερη πρόβλεψη για τα κέρδη των τιμών καταναλωτή, βλέποντάς τα όχι υψηλότερα από 1,5% έως το 2026.

Η κίνηση της SNB προμηνύει πιθανή χαλάρωση αργότερα φέτος από την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφαιρώντας την ανοδική πίεση από το φράγκο και μειώνοντας την ανάγκη των αξιωματούχων να καταφύγουν σε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να διογκώσουν περαιτέρω τον μεγάλο ισολογισμό τους.

Ενεργώντας τώρα, ο Jordan και οι συνάδελφοί του αποφεύγουν την προοπτική να περιμένουν να κινηθούν πρώτα τέτοιοι παγκόσμιοι ομόλογοί του. Το τριμηνιαίο ημερολόγιο της SNB περιλαμβάνει μόνο τις μισές προγραμματισμένες ανακοινώσεις από τη Fed και την ΕΚΤ και η επόμενη απόφασή της τον Ιούνιο λαμβάνει χώρα μετά από αυτές.

Η SNB «χρησιμοποίησε το περιθώριο ελιγμών της για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μειώνοντας τα επιτόκια νωρίς», δήλωσε ο οικονομολόγος της Raiffeisen στην Ελβετία Alexander Koch. «Ωστόσο, το συγκριτικά μέτριο επίπεδο των επιτοκίων, μαζί με την εύρωστη οικονομία, σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται υπερβολικά επιθετική χαλάρωση κατά τη διάρκεια του έτους».

To άρθρο Μείωσε κατά 0,25% τα επιτόκια της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button