Κόσμος

Το Ιράν εκτόξευσε ερευνητικό δορυφόρο με επιτυχία – Οι «φόβοι» της Δύσης

Έναν νέο ερευνητικό δορυφόρο εκτόξευσε το πρωί του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου το Ιράν, θέτοντας τον σε τροχιά 750 χιλιόμετρα πάνω από την Γη.

Σύμφωνα με τα Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ο ερευνητικός δορυφόρος εκτοξεύθηκε με επιτυχία στοχεύοντας στην περαιτέρω στην ανάπτυξη των αεροδιαστημικών δραστηριοτήτων της χώρας παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Πρόκειται για τον δορυφόρο Sorayya, που ανήκει στον Ιρανικό Οργανισμό Διαστήματος, “εκτοξεύθηκε με επιτυχία σήμερα από τον πύραυλο Ghaem-100 των Φρουρών της Επανάστασης”, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Τέθηκε σε τροχιά 750 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη — είναι “η πρώτη φορά” που το Ιράν στέλνει έναν δορυφόρο “πάνω από τα 500 χιλιόμετρα”, σύμφωνα με το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Ίσα Ζαρεπούρ, δήλωσε πως ο Sorayya είναι «ένας ερευνητικός δορυφόρος βάρους περίπου 50 κιλών».

Το Ιράν αναπτύσσει εδώ και χρόνια τις αεροδιαστημικές δραστηριότητές του και υποστηρίζει πως είναι ειρηνικές και πως συνάδουν με ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά των δυτικών κυβερνήσεων ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι στα συστήματά του εκτόξευσης των δορυφόρων ενσωματώνουν τεχνολογίες που μπορούν να εναλαχθούν με εκείνες που χρησιμοποιούνται στους βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Ο πύραυλος Ghaem-100 αναπτύχθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο λήψης εικόνων Nour-3, 450 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον, το 2018, από μια διεθνή συμφωνία που αποσκοπούσε να μειώσει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button