ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι (νέες) καρατομήσεις από Κασσελάκη με ποτάκι, το συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο, οι νέες αγορές της Helleniq Energy και η εθελουσία

«Έρχεται πέλεκυς»

Άρχισε τις καρατομήσεις ο Στέφανος Κασσελάκης. Κάλεσε στο γραφείο του τον επί 15 χρόνια οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιο Γεωργόπουλο και τον απέλυσε. Εκείνος αποδέχθηκε τη λύση της συνεργασίας τους και είπε ότι θα ξαναπεράσει για να μαζέψει τα πράγματα του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, του είπε σε έντονο ύφος «μάζεψε τα αμέσως!». Είναι αποφασισμένος να κάνει εκκαθαρίσεις. «Έρχεται πέλεκυς» διαμηνύει μέσω συνομιλητών του. Θέλει να κάνει το δικό του κόμμα. Πέτρος Παππάς και Χάρης Μαμουλάκης είναι δυο βουλευτές που τον στηρίζουν. Είναι φρέσκα πρόσωπα, με ήπιο λόγο, χωρίς βαρίδια. Αναμένεται να αξιοποιηθούν. Μόνο με το rotation των παλιών στελεχών ο Κασσελάκης δεν στέλνει μήνυμα ανανέωσης.

Ανακωχή με ποτάκι!

Μετά την κόντρα στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη που θα κατέβαινε απέναντι του εάν γίνονταν εκλογές, αφού αντάλλαξαν έναν δημόσιο εναγκαλισμό στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, δείπνησαν το βράδυ της Τετάρτης στο Lost Athens στο Παγκράτι. Την πρόσκληση απηύθυνε ο Κασσελάκης. Το μενού είχε κρέας και σαλάτες. Στο ποτάκι έγινε η συζήτηση για όλα τα σημεία αιχμής στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. «Πάμε μαζί για τις ευρωεκλογές» συμφώνησαν.

Πόλος με ορόσημο τις ευρωεκλογές

Η Όλγα Γεροβασίλη που έχει πλέον έναν διακριτό ρόλο ως πόλος στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μετά το συνέδριο ότι αποδέχεται την απόφαση του οργάνου να μην γίνουν εσωκομματικές εκλογές και τόνισε ότι «η μάχη για τις ευρωεκλογές πρέπει να δοθεί συλλογικά, συντεταγμένα, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Την προυπόθεση που έθεσε ήταν ο πρόεδρος του κόμματος να μην έχει πολωτική και διχαστική στάση. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας, όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Ο καθένας έχει την ευθύνη του για αυτές τις ευρωεκλογές».

Η Όλγα στο Εκτελεστικό

Η περιοδεία Κασσελάκη αυτό το Σαββατοκύριακο στο νομό Άρτας, την εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη, δεν επιβεβαιώνεται. Κάποια στιγμή, όμως, θα μπει στο πρόγραμμα του. Ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε στην Όλγα Γεροβασίλη να συμμετέχει στο Εκτελεστικό Γραφείο που θέλει να συγκροτήσει με κορυφαία στελέχη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής το αποδέχθηκε. Η σύμπλευση των δύο έχει ορόσημο. Τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο Κασσελάκης επιχειρεί να δείξει ότι θα είναι ενωτικός. Η Όλγα Γεροβασίλη δεν θέλει να χρεωθεί ότι τον υπονομεύει. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά θα το πιστωθεί και εκείνη ενώ εάν βγει τρίτο κόμμα και με ποσοστό χαμηλότερο του 18% των εθνικών εκλογών, δεν θα μπει στο κάδρο της ήττας διότι άφησε ελεύθερο το πεδίο για τον Κασσελάκη.

Συνέδριο στο Ζάππειο!

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου (5-7/4) στον Ζάππειο θα γίνει το συνέδριο θέσεων της ΝΔ. Θα έχει επετειακό χαρακτήρα διότι φέτος το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλείνει 50 χρόνια ζωής, όσα και η Μεταπολίτευση. Ο στόχος είναι να σταλεί μήνυμα ενότητας, πολιτικής κυριαρχίας και συστράτευσης ενόψει των ευρωεκλογών. Θα κληθούν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Τους δύο τελευταίους μήνες η κυβέρνηση μόνο καλές ειδήσεις θα επιδιώξει να δώσει (αύξηση κατώτατου μισθού που επηρεάζει 19 επιδόματα, πιθανόν κάποιο επίδομα στους ευάλωτους για το Πάσχα, να τρέξει τα απογευματινά χειρουργεία και τα μη κρατικά ΑΕΙ κλπ).

Τους …κυνηγούσε!

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης δεν είχε να παρουσιάσει κάποιο νομοσχέδιο στο υπουργικό, αλλά βρήκε την ευκαιρία να …μαρκάρει τους συναδέλφους του με τους οποίους έχει ανοιχτά θέματα. Με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη συνεργάζονται ως προς το πως θα δίνεται πιο εύκολα βίζα σε φοιτητές που θα έρχονται για να σπουδάσουν στα ΑΕΙ, δημόσια αγγλόφωνα ή μη κρατικά που θα δημιουργηθούν μετά την ψήφιση του νόμου. Με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη συνεργάζονται για τη βίζα στους Τούρκους σε 10 ελληνικά νησιά που θα δίνεται από την ΕΛ.ΑΣ.

Με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για την χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες. Ο Δημήτρης Καιρίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τις αιτήσεις που έγιναν σε δυο βδομάδες.Έφτασαν τις 5.000. Βγήκε και η πρώτη άδεια εργασίας και παραμονής σε μετανάστη στη Χίο.

Μπαλωθιές!

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας περιέγραψε στο υπουργικό συμβούλιο πόσο εντυπωσιάστηκε από την εκπαίδευση των κληρωτών του φινλανδικού στρατού μέσα στα χιόνια. «Σε 40 μέρες αδειάζουν 40 γεμιστήρες» είπε κάνοντας την σύγκριση με την Ελλάδα όπου η χρήση των πυρομαχικών είναι ελάχιστη. «Σιγά τους 40 γεμιστήρες!» σχολίασε γελώντας ο Λευτέρης Αυγενάκης. «Εμείς αυτά τα ρίχνουμε σε ένα γάμο στην Κρήτη!». Αχ αυτές οι μπαλωθιές!

Μία ώρα και 10 λεπτά

Αυτός που μίλησε περισσότερο από όλους στο υπουργικό ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ανέλυε πως θα πέσουν οι τιμές σε ένα προς ένα τα προϊόντα. Έχει στα χέρια του ίσως το πιο κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης. Η ακρίβεια παραμένει η αχίλλειος πτέρνα. Είναι η «πρωταθλήτρια» στα προβλήματα της καθημερινότητας. Από σήμερα 1η Μαρτίου, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν, οι αρχικές τιμές σε παραπάνω από 1500 προϊόντα, θα είναι μειωμένες, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όλα θα κριθούν όμως στο καλάθι του νοικοκυριού. Οι ευρωεκλογές προσφέρονται για μια πιο χαλαρή ψήφο. Το ψυχολογικό όριο για τη ΝΔ είναι στο 33%, το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές του 2019. Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το open, έδειξε ότι η ΝΔ έχει την απόλυτη πολιτική κυριαρχία. Στην αναγωγή σκαρφαλώνει στο 37,2%! Όμως απομένουν τρεις μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη.

ΝΔ και ΕΛΚ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο μετά την παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη των ελληνικών παρεμβάσεων τόνισε ότι η ΝΔ μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδίκησαν την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πριν οι αγρότες βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ. «Μπορούν να πουν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε. «Θα το ζητήσουν από τους Σοσιαλιστές και την Ομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς; Όχι βέβαια. Να το λέτε αυτό και να τονίζετε ότι τα συμφέροντα τους τα εξυπηρετούν η ΝΔ και το ΕΛΚ, αυτά τα κόμματα να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές». Στις 11 Μαρτίου θα πάει στη Λάρισα για τη συνάντηση με τους αγρότες που χτυπήθηκαν από τον Daniel. Στη συνέχεια θα πάει στη Θεσσαλονίκη για το προσυνέδριο της ΝΔ.

Helleniq Energy: Διεθνής επέκταση σε εμπορία και ΑΠΕ

Εκτός από το μέρισμα των 90 λεπτών ανά μετοχή αρκετά υψηλότερα από αυτό που περίμενε η αγορά, η διοίκηση της Helleniq Energy είχε χθες και άλλες αξιόλογες ειδήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023 και στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε. Μία από αυτές είναι η απόφαση για περαιτέρω επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, όχι μόνο στις υφιστάμενες αλλά και σε νέες. Παράλληλα θα συνεχιστεί η αναζήτηση ευκαιριών σε γειτονικές αγορές στον τομέα των ΑΠΕ. Στην πράσινη ενέργεια, η Helleniq Renewables υπέγραψε προ μηνών δεσμευτική συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW ενώ προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στην ίδια χώρα. Ήδη έχει παρουσία και στην αγορά ΑΠΕ της Κύπρου.

Σήμερα κλείνει το πρόγραμμα εθελουσίας

Πολύ περισσότερες αιτήσεις από τις 200 που ήταν ο αρχικός στόχος έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Helleniq Energy όπως είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης. Το πρόγραμμα κλείνει σήμερα και κάποιοι θα μείνουν παραπονεμένοι καθώς οι αιτήσεις του θα απορριφθούν. Οι αποζημιώσεις ήταν μισθοί 1,5 χρόνου (πέραν της νόμιμης αποζημίωσης) για θέσεις που δεν θα αναπληρωθούν από νέους υπαλλήλους και μισθοί 2,5 χρόνου για θέσεις που θα αναπληρωθούν από νεότερα στελέχη. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είπε πως η εθελουσία ήταν απαραίτητη γιατί αρκετές θέσεις έχουν καταργηθεί ή καταργούνται λόγω της αναδιοργάνωσης του ομίλου. Επίσης, σε κάποιους τομείς όπως η ψηφιοποίηση χρειάζεται νεότερης ηλικίας προσωπικό.

Κλείνει ο γάμος SoftOne – Entersoft;

Οι πιο τολμηροί παράγοντες της αγοράς στοιχημάτιζαν χθες πως αναμένεται άμεσα («θέμα ωρών» έλεγαν) η ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της Entersoft από την SoftOne που ανήκει στον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού. Η διοίκηση της εταιρείας είχε απαντήσει επισήμως πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο στις αρχές της εβδομάδας. Και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2023 περιορίστηκε να επαναλάβει όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα. Αν συμβεί, όμως, αυτό που προεξοφλεί τμήμα της αγοράς τότε θα έχουμε τον ισχυρότερο όμιλο στον τομέα των λογισμικού για επιχειρήσεις. Κατά σύμπτωση οι δύο εταιρείες στεγάζονται πολύ κοντά στο τέρμα της Λεωφόρου Συγγρού ενώ κοντά τους είναι και ο έτερος ανταγωνιστής, η Epsilon Net. Μια εξαγορά εισηγμένης θα οδηγήσει σε δημόσια πρόταση σε μια πολύ υψηλή τιμή μετοχής από πλευράς ομίλου Γερμανού. Περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις.

Deals και στασιμότητα

Η στήλη έχει καταγράψει την κινητικότητα στην πληροφορική, με αφορμή τις πρόσφατες φήμες για πώληση της ACS, της θυγατρικής ταχυμεταφορών του ομίλου Quest. Και το story του κλάδου δεν σταματάει εδώ αφού φροντίζουν να το συντηρούν κάποια στελέχη όπως ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της Ideal Holdings. Όμως υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως η εικόνα δεν είναι και τόσο ιδανική για τις εισηγμένες της πληροφορικής που «έχουν καθίσει πάνω στις συμβάσεις» δεκάδων εκατομμυρίων που έχουν υπογράψει χωρίς να υλοποιούν τα έργα! Τα περισσότερα από τα έργα ψηφιοποίησης, που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι των συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι στην κυριολεξία βαλτωμένα. Και στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει πως πρέπει κάτι να γίνει γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί κανένα από τα ορόσημα του Ταμείου.

Σκληροί οι FT με την Vodafone

«Δεκαετίες κακοδιαχείρισης δεν αντιστρέφονται με μια απλή συμφωνία (σ.σ. τη συμφωνία πώλησης της Vodafone Italia στην ελβετική Swisscom). Οι υπόλοιπες αγορές στις οποίες παραμένει η Vodafone δεν είναι χωρίς προβλήματα. Και μια δραστηριότητα που περιορίζεται είναι δύσκολο να τη διαχειριστείς (…). Η Vodafone παραμένει κοντά στην αρχή της αναμέτρησης με την πραγματικότητα παρά στο τέλος». Δεν τα γράφει η στήλη. Τα γράφουν οι χθεσινοί Financial Times στη στήλη Lex. Και δεν είναι και τόσο κολακευτικά για την Vodafone. Οι πωλήσεις των θυγατρικών σε Ισπανία και Ιταλία βοηθούν βέβαια στη μείωση του χρέους και στην απλοποίηση της δομής του ομίλου. Αλλά φαίνεται πως έχει δρόμο με την οριστική επιστροφή στο δρόμο της αρετής!

To άρθρο Οι (νέες) καρατομήσεις από Κασσελάκη με ποτάκι, το συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο, οι νέες αγορές της Helleniq Energy και η εθελουσία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button