Κόσμος

Ουκρανικό drone έπληξε στρατιωτική βάση – Galaksias.com

Η Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα προσκείμενη στη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, δήλωσε την Κυριακή πως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), που εστάλη από τη γειτονική Ουκρανία, έπληξε στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσά της.

“Έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά στο έδαφος μιας στρατιωτικής βάσης στην Τιρασπόλ. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως η έκρηξη προκλήθηκε από drone καμικάζι”, ανέφερε το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, σύμφωνα με ρωσικά και τοπικά ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο μηχανισμός προερχόταν από την περιοχή της Οδησσού στην Ουκρανία.

Η δημόσια τηλεόραση της Υπερδνειστερίας δημοσιοποίησε στον λογαριασμό της στο Telegram βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που δείχνει ένα βλήμα να πλήττει στρατιωτικό ελικόπτερο που εκρήγνυται και παίρνει φωτιά.

Η Ρωσία υποστηρίζει από τη δεκαετία του 1990 αυτήν την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, μια φιλοευρωπαϊκή και ρουμανόφωνη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστηρίζει κάθε τόσο πως η Μολδαβία και η Ουκρανία ετοιμάζουν προκλήσεις ή επιθέσεις εκεί.

Οι Αρχές της Υπερδνειστερίας ζήτησαν από την πλευρά τους στα τέλη Φεβρουαρίου από τη Μόσχα “μέτρα προστασίας” απέναντι στην “αυξημένη πίεση”, όπως λένε, των Μολδαβών.

Η αυτόνομη περιοχή συνορεύει με την περιοχή της ουκρανικής Οδησσού την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας απέτυχαν να καταλάβουν όταν εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2024. Ρώσοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν κάθε τόσο τη φιλοδοξία να καταλάβουν αυτή την περιοχή.

Μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία, η Υπερδνειστερία αποσχίστηκε έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο το 1992 εναντίον του μολδαβικού στρατού. Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί εκεί 1.500 στρατιώτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι οποίοι υποτίθεται ότι υπηρετούν σε μια αποστολή διατήρησης της ειρήνης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button