Κόσμος

Οι Χούθι εκτόξευσαν εκτόξευσαν πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν – Galaksias.com

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν χθες Τετάρτη βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας στον Κόλπο του Άντεν, χωρίς να πλήξουν κάποιο πλοίο, ούτε να αναφερθούν τραυματισμοί ή ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο από ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης στον Κόλπο του Άντεν. Ο πύραυλος δεν έπληξε κανένα πλοίο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές», συνόψισε η CENTCOM μέσω X (του πρώην Twitter).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «κατέστρεψαν τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος» των Χούθι, πρόσθεσε.

Οι Υεμενίτες αντάρτες, προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπολύουν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ και συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Παρότι, για να αντιμετωπιστούν οι Χούθι, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας· παρότι αυτόν τον μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε δική της ναυτική δύναμη, την αποστολή Ασπίδες· και παρότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Χούθι από τον Ιανουάριο, οι αντάρτες όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά διαμυνύουν πως θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button