Κόσμος

Συνέπεια της ρωσικής δικτατορίας ο θάνατος του Ναβάλνι – Galaksias.com

Το ρωσικό καθεστώς σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι, επανέλαβε ο  Όλαφ Σολτς και περιέγραψε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία ως «δικτατορία». Ο γερμανός καγκελάριος απέρριψε επίσης εκ νέου το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν θα εγκρίνει για την ώρα την παράδοση πυραύλων «Taurus» στο Κίεβο.

«Εγώ, όπως και όλοι οι άλλοι, θεωρώ ότι ήταν το καθεστώς που τον σκότωσε», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στον ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa. «Η Ρωσία είναι μια δικτατορία. Και ο θάνατος του Ναβάλνι είναι η συνέπεια μιας δικτατορίας», πρόσθεσε ο καγκελάριος, απέφυγε ωστόσο να εκτιμήσει εάν το γεγονός θα αποδυναμώσει ή θα ενισχύσει τη ρωσική αντιπολίτευση.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση χρειάζονται πολύ θάρρος», σημείωσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο ρώσος πρόεδρος και όσοι τον υποστηρίζουν πολιτικά, φοβούνται πλέον πολύ». Αυτό φαίνεται, εξήγησε, από το γεγονός ότι ο μοναδικός προεδρικός υποψήφιος από την αντιπολίτευση τελικά αποκλείστηκε.

Όχι για παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Ερωτώμενος σχετικά με το ουκρανικό αίτημα για παράδοση πυραύλων «Taurus», ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ερμηνευθεί ως εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο: «Δεν πρέπει να συνδεόμαστε σε κανένα σημείο με τους στόχους τους οποίους επιτυγχάνει αυτό το σύστημα», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια του ουκρανικού στρατού με «Taurus» δεν αποτελεί την επόμενη επιλογή στην ημερήσια διάταξη. «Αυτή η σαφήνεια είναι επίσης απαραίτητη. Είμαι έκπληκτος που κάποιοι άνθρωποι δεν συγκινούνται καθόλου, δεν σκέφτονται καν αν αυτό που κάνουμε θα μπορούσε υπό μία έννοια να θεωρηθεί ως συμμετοχή στον πόλεμο», πρόσθεσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στην αντιπολίτευση, η οποία ζητά άμεση παράδοση των πυραύλων στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς και αυτό που κάνουν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των στόχων δεν μπορεί να γίνει από τη Γερμανία. Αυτό το ξέρουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σύστημα» διευκρίνισε και δήλωσε «έκπληκτος» και «εκνευρισμένος» για το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα επανέρχεται διαρκώς.

«Πολλοί παρακολουθούν τηλεόραση το βράδυ και ελπίζουν ότι ο καγκελάριος θα συγκρατήσει τα νεύρα του», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τη φήμη ότι ο ίδιος ευθύνεται για την καθυστέρηση.

Ερωτώμενος σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε πάντως βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία της το φθινόπωρο του 2025. «Θα έβαζα και στοίχημα», σημείωσε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button